Χαμόγελα από τα εταιρικά νέα

Στα υψηλότερα 19 μηνών η Ευρώπη
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:06:52

ΣΕΙΡΑ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έδωσαν θετικό τόνο στις διεθνείς αγορές και τόνωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στη Wall Street, οι ανακοινώσεις του κολοσσού λιανικής Wal-Mart Stores και της Applied Materials μαζί με τα ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στήριξαν τα blue chips.

Ωστόσο, η αγορά παραμένει ασταθής και αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδέχεται η τάση αυτή να συνεχιστεί μετά τη μεγάλη περυσινή άνοδο. Οι μετοχές της Wal-Mart και της Applied Material ενισχύθηκαν 1,5% και 3,8% αντίστοιχα. Η εξασθένηση πάντως του κλάδου τηλεπικοινωνιών άσκησε κάποιες πιέσεις στον τεχνολογικό τομέα.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 7,26 μονάδες, ποσοστό 0,07%, φθάνοντας στις 10.664,73 μονάδες. Με απώλειες 30,51 μονάδων, ποσοστό 1,47%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.045,96 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα 19 μηνών, εν μέσω ευφορίας που προκάλεσαν τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα εταιρειών. Ο τραπεζικός τομέας στήριξε την ευρωπαϊκή αγορά, με τη Royal Bank of Scotland να καταγράφει άνοδο 5,8%, μετά την ανακοίνωση κερδών ύψους 6 δισ. στερλινών.

Επιπλέον, οι ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας καθησύχασε τους επενδυτές. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι επίσης το γεγονός ότι οι επενδυτές αγνόησαν τις ζημίες του ελβετικού ομίλου μηχανολογικών εφαρμογών ΑΒΒ, δίδοντας έμφαση στις προβλέψεις τις εταιρείας, ότι θα επιστρέψει σε κερδοφορία φέτος, ωθώντας τις μετοχές της σε άνοδο άνω του 10%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 1,3%, κλείνοντας στις 1.025,79 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιουλίου του 2002. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,2%, καταγράφοντας επίσης το καλύτερο κλείσιμο από τα μέσα Ιουλίου του 2002. Ο δείκτης DJ Stoxx του τομέα παραγωγής πρώτων υλών ενισχύθηκε 2%, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2002.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,72%, καθώς η εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου ώθησε σε άνοδο τις μετοχές σημαντικών εξαγωγικών ομίλων, ενώ θετικά συνέβαλε και η επιτυχημένη δημόσια εγγραφή της Shinsei Bank.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα