Market Beat: Έρμαιο στην αίσθηση που θα διαμορφώσει η ροή των ειδήσεων η αγορά

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 11:15
UPD:11:15
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σήμερα στην ενότητα του Reuters με άξονα Ειδήσεις – Ευρωζώνη στα 10 πρώτα στη σειρά θέματα τα 10 σχετίζονται με την Ελληνική περίπτωση. Το πρώτο τιτλοφορείται «Ο Μοσκοβισί δηλώνει πως δεν πρόκειται η ΕΕ να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε κόστος», Το δεύτερο λέει «Η Ελλάδα εξοργίζει τους ευρωπαίους πιστωτές της με την υστέρηση παροχής πληροφοριών στους τεχνοκράτες ζητώντας συζήτηση στη Σύνοδο κορυφής». Το τρίτο «Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM δηλώνει πως όλες οι κυβερνήσεις θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη». Το τέταρτο σχετίζεται με δηλώσεις του Γιούνγκερ ότι «Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί την αξιοπρέπεια  των Ελλήνων» Το πέμπτο τιτλοφορείται «Η Γερμανία εξακολουθεί να επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χωρίς καν να τα διαβάσει ένας επενδυτής σε μετοχικές αξίες καταλαβαίνει ότι μια χώρα που έχει ανάγκη από συνέχεια στον δανεισμό της, ενώ είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, δεν έχει βρει δρόμο συνεννόησης με τους ύστερους πιστωτές της. Αυτό που του απομένει είναι μια υψηλού κινδύνου αβεβαιότητα και σε αυτή μάλλον θέλει να μειώσει το ποσοστό έκθεσης των κεφαλαίων του. Χθες ο 25άρης οδηγήθηκε εκεί όπου έκλεισε και την Παρασκευή. Δεν έκλεισε ποτέ κάτω από τις 222 αλλά επίσης χθες φάνηκε ότι οι 233 μονάδες, που λίγες μέρες πριν ήταν πιθανή στήριξη, όπως και οι 790 μονάδες για τον ΓΔ, έχουν μετατραπεί σε σκληρές οροφές. Συμπερασματικά αυτή η ανοδική συνεδρίαση ήταν μια ακόμα προσπάθεια των θεσμικών να δώσουν μια ανάσα στην κάθοδο που προκαλεί η παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας. Για να μην προσθέσουμε πως αν αρχίσει να φεύγει η «ομίχλη» μπορεί αυτό που θα φανεί ξεκάθαρα να μην αυτό που προσδοκούν οι Έλληνες. Η βροχή των ειδήσεων – σχολίων από κορυφαία στελέχη της ευρωζώνης και η επανάληψη του Grexit φθείρει το φρόνημα των θεσμικών. Σήμερα η αγορά θα κινηθεί με χαμηλό τζίρο αφού θα υπάρχει στάση αναμονής σχετικά με την Fed και τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι αρμόδιοι γύρω από το σφρίγος της οικονομίας των ΗΠΑ και την σχεδίαση της αύξησης των βασικών επιτοκίων.

Οι επενδυτές του ΧΑ επί μέρες, στην διάρκεια των οποίων οι αγορές της ευρωζώνης σκαρφάλωναν σε νέα ιστορικά υψηλά, ρευστοποιούν θέσεις πιέζοντας τις τράπεζες κύρια αλλά και τα blue chip που είχαν εμφανίσει κέρδη στο τρέχον έτος. Περιμένουν λοιπόν ακόμα χαμηλότερα επίπεδα αφού ξεπουλάνε τις μέρες που είναι βέβαιη η συνέχεια στο QE της ΕΚΤ λες και δεν βλέπουν να επωφελούνται η ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες. Για την ώρα και όσο οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων παραμένουν πάνω από το 10% οι θεσμικοί δεν ελπίζουν δεν προσδοκούν καλύτερες μέρες.   Αντίθετα με βάση τα επιτόκια των τριετών ομολόγων προβλέπουν άνοδο στον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η οικονομία που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας.                    

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Διορθωτικά κινήθηκαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, με εξαίρεση τον τεχνολογικό Nasdaq,  μετά τα εντυπωσιακά κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, με τον κλάδο του λιανεμπορίου και των εμπορευμάτων να ηγούνται των απωλειών, ενώ οι επενδυτές τήρησαν μετριοπαθή στάση στο περιθώριο της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της Federal Reserve, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,71% στις 17.849,08 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,20% στις 4.937,44 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,34% στις 2.074,20 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Weight Watchers International υποχώρησε κατά 2%, μετά την σύσταση της Credit Suisse για πώληση των μετοχών της. Επίσης, η Macerich σημείωσε απώλειες 3,5%, μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς ύψους 20 δισ. δολαρίων που δέχτηκε από την Simon Property Group, εκτιμώντας ότι υποτιμά την αξία του ενεργητικού της.

Στον αντίποδα, η American Airlines Group κέρδισε 6,9%, καθώς η Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι θα την εντάξει στον βασικό της δείκτη, εξαιτίας της αύξησης της κεφαλαιοποίησής της.

Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση των μελών της FOMC της Federal Reserve, όπου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει αναφορικά με τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

«Βουτιά» 17% σημείωσε η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, κυρίως εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν στα βορειοανατολικά και κεντροδυτικά της χώρας.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, πλην του βρετανικού FTSE, με τους επενδυτές να αποκομίζουν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, με αφορμή τη μικρότερη του αναμενομένου βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 6.838 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,53% στις 11.981 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 5.029 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,71% στις 397,33 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν έως και το 1,1%. Προχτές ο δείκτης βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2007.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι βρετανικές πετρελαϊκές, στηρίζοντας μάλιστα τον δείκτη του Λονδίνου, μετά την είδηση που μετέδωσε το BBC ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας του κλάδου. Η Premier Oil κέρδισε 17%, η Tullow Oil βρέθηκε στο +6,1% και η Hunting ενισχύθηκε 8,5%. Κέρδη άνω του 2% και για τις BP και Royal Dutch Shell.

Στον αντίποδα, η Antofagasta υποχώρησε κατά 2,8%, καθώς δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη και τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της επηρεάστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του χαλκού, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με οικολογικές οργανώσεις στις δραστηριότητες της στη Χιλή.

Επίσης, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Holcim και Lafarge, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για την ευόδωση της συμφωνίας συγχώνευσής της. Σήμερα, η Kepler Cheuvreux μείωσε τις σχετικές πιθανότητες στο 50%, από 95% προηγουμένως.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σημειώνει άνοδο για πέμπτο συνεχή μήνα. Επίσης, αύξηση 0,1% παρουσίασε η απασχόληση και στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 0,2%. Τέλος, στην Ευρωζώνη ο αποπληθωρισμός μειώθηκε στο 0,3% από 0,6% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ε.Ε. ο αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο από 0,5% σε 0,2%.

ΧΑ

Με κέρδη έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, διακόπτοντας το τετραήμερο πτωτικό του σερί, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποτυπώσει μια αλλαγή προς το θετικότερο για την επενδυτική ψυχολογία, η οποία παραμένει στη σκιά των εξελίξεων σε επίπεδο διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,88% στις 769,77 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 788,36 μονάδες και η χαμηλότερη στις 769,77. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,48% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 57,74 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 14,65 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Αν και το Χ.Α. εμφανίστηκε από το πρωί έτοιμο να ακολουθήσει ετεροχρονισμένα το θετικό κλίμα των ευρωαγορών, καταγράφοντας μάλιστα κέρδη έως και 3,31%, οι διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο έκαμψαν το αίσθημα της ευφορίας.

Ο προβληματισμός επανήλθε, με την αγορά να δείχνει σημάδια ότι ξαναμπαίνει σε στάση αναμονής, όταν μάλιστα έγινε γνωστό ότι σήμερα θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group προκειμένου να αξιολογηθούν τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως άλλωστε αναφέρει το www.naftemporiki.gr, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παίξει το γεωπολιτικό χαρτί της χώρας, προκειμένου να ξεπεράσει, ακόμη και εντός της εβδομάδας, την ασάφεια των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και να έρθει σε μια συμφωνία με εταίρους και δανειστές που θα «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΚΤ.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 227,46 μονάδες, «ψαλιδίζοντας» στο τέλος το +3,57% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά. Ο τραπεζικός δείκτης παρά το +8,96% της Πειραιώς (η οποία ανέκαμψε ελαφρώς από τα ιστορικά της χαμηλά) δεν πήρε καθόλου βοήθειες από τις ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank, που ενώ αρχικά ενισχύονταν σημαντικά τελικά έκλεισαν σταθερές στις χθεσινές τιμές τους. Στο +1,37%, λοιπόν, ο δείκτης, από το +5,04% ενδοσυνεδριακά. 

Στον FTSE25 έκλεισαν ανοδικά 14 τίτλοι (Πειραιώς 8,96%, ΔΕΗ 4,48%, ΟΠΑΠ 3,66%, Τιτάν 3,62%, Μυτιληναίος +3,28% και Motor Oil 3,09%), σταθεροί οι τέσσερις εξ αυτών (Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank και MIG) και επτά στο μείον (Grivalia -3,31%, Jumbo -3,05%, Folli Follie -2,94%, Βιοχαλκο -2,63%). Σε μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι 25 μετοχές του κινήθηκαν θετικά, με 21 εξ αυτών από το +3% και πάνω.

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,56% στις στις 834,63 μονάδες πραγματοποιώντας τζίρο 1,2 εκατ. ευρώ. Ανοδικά έκλεισαν οι 11 μετοχές του (Χαλκόρ 9,71%, Πλαστικά Θράκης 6,72%, Πλαίσιο +3,98%, Frigoglass +3,93%, Υγεία +2,55%), αμετάβλητοι οι τρεις (Ανεμος, MLS και Fourlis) και πτωτικοί οι υπόλοιποι έξι (Autohellas  -4,23%, Ικτίνος -1,80%, Λάμδα 01,39%).

Tη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των  Χημικών (+6,20%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου  (-2,91%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 45 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Δεν αλλάζουμε τη θέση μας:

Αν λάβουμε υπόψη τα σημάδια από τις συναλλαγές το τρέχον έτος απομένουν λίγες συνεδριάσεις για να ξαναβρεθεί ο 25άρης στα χαμηλά που όρισε η τρίτη πτωτική συνεδρίαση μετά τις εκλογές φέτος δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου στις 210 μονάδες. Επιστρέφοντας στα στατιστικά της αντίστοιχης περιόδου του 2012, αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα επίπεδα των 210 μονάδων που γράφτηκαν φέτος αντιστοίχηση και αναφορά  έχουν σε κάποιες συνεδριάσεις του 2012 και συγκεκριμένα : στις 23/7 ο δείκτης έκλεισε στις 209,58 με υψηλό ημέρας και τιμή ανοίγματος στις 226,5 μονάδες. (Δηλαδή μισή μονάδα κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης 17/3.) Την επόμενη 24/7 με διακύμανση τριών μονάδων έκλεισε στις 210,49 ενώ στις 25/7 οδηγήθηκε στις 209,49 με χαμηλό τις 206,64 και μέγιστο στις 212,4. Στις 26/7 βούτηξε ως τις 208 μονάδες και στις 27/7 κατέληξε στις 210,29 με ημερήσια διακύμανση τέσσερις μονάδες.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως τα επίπεδα τιμών που αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί ως κρίσιμα φέτος έχουν «κατασκευαστεί» από συναλλαγές το 2012. Και η τρέχουσα ζώνη τιμών του 25άρη που είναι λίγο πιο πάνω από τη ζώνη των 210 μονάδων όπως αναφέραμε στην αρχή έχει προκύψει από μια σειρά 8 συνεδριάσεων του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς. Θεωρούμε για αυτό πιθανό γύρω από τις 227 μονάδες να έχουμε κάποιες συνεδριάσεις με μικρό εύρος διακύμανσης και χωρίς να παραβιαστεί το όριο των 226 μονάδων. Αν όμως περάσουν οι τιμές κάτω από τις 222 μονάδες τα επίπεδα μεταξύ 206 και 210 μονάδων είναι η ζώνη τιμών που θα θεωρήσουν οι θεσμικοί κατάλληλη για τον 25άρη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αποτίναξαν ένα αργό ξεκίνημα και αυξήθηκαν σήμερα Τετάρτη, με επικεφαλής τις μετοχές της Κίνας, ενώ το δολάριο παραμένει κοντά στα πρόσφατα υψηλά του, καθώς οι αγορές αναμένουν μια δήλωση επί της πολιτικής της Federal Reserve για ενδείξεις σχετικά με το πότε τα αμερικανικά επιτόκια θα αυξηθούν.

Από στοιχήματα για την έναρξη στην Ευρώπη προβλέπεται ένα ελαφρώς υψηλότερο άνοιγμα για τον FTSE της Βρετανίας, τον DAX της Γερμανίας και του CAC της Γαλλίας αν και η προσοχή προς τη δήλωση της Fed αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα να περιορίσει τα κέρδη. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μετά από μια προηγούμενη βουτιά, αυξήθηκε κατά +0,5%. Οι Κινεζικές μετοχές, ήδη βρίσκονται επάνω σε υψηλά πολυετίας και ανέβηκαν για έκτη συνεχόμενη ημέρα. Τα κινεζικά στοιχεία ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα αποφασίσει νέες κινήσεις τόνωσης της οικονομίας.

Ο Shanghai Composite Index έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2008, ενώ στο Χονγκ Κονγκο  Hang Seng, αλλά και ο Kospi της Νότιας Κορέας και οι αγορές μετοχών της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης επίσης έκλεισαν ανοδικά.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ξεπέρασε τις απώλειες που σημείωνε νωρίς και κερδίζει  +0,6% για να φτάσει ένα νέο υψηλό 15 ετών. Οι μετοχές της Αυστραλίας αποσπάστηκαν  επίσης από το κόκκινο και ‘έκλεισαν επίπεδα.

Ο δείκτης δολαρίου εμφάνισε ελαφρά διαφοροποίηση στις 99,615 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, είχε προχωρήσει σε ψηλά 12-ετών, πάνω από το όριο του 100.00, εν μέρει χάρη στο ευρώ που υποχώρησε από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ και Ντράγκι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., της προσεχούς Πέμπτης, αλλά και το τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ της προσεχούς Δευτέρας, συνιστούν ίσως την τελευταία προσπάθεια της Ελληνικής Πλευράς να πείσει τις Αγορές ότι η Χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί Μέλος της Ευρωζώνης.

Είναι δε σαφές ότι η ελλειμματική, τεχνοκρατικά, στάση της Χώρας, είτε γιατί αδυνατεί, είτε γιατί δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τις ζητούμενες προϋποθέσεις, επιδιώκεται να επικουρηθεί δια της πολιτικής οδού, ώστε η Ελληνική Οικονομία να λάβει άμεσα τμήμα της δόσης των 7,2 δισ ευρώ, για να ανταποκριθεί στις πιεστικές δανειακές υποχρεώσεις του τρέχοντα μήνα, αποφεύγοντας τις δραματικού χαρακτήρα συνέπειες από την επέλευση ενός "πιστωτικού γεγονότος".

Η "ψήφος" του Ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν κατά τη σημερινή συνεδρίαση συγκρατημένα αισιόδοξη σε μια τέτοια προοπτική (σε συνέχεια νηοπομπής πτωτικών συνεδριάσεων), αναστέλλοντας τουλάχιστον τις ρευστοποιήσεις των Τραπεζικών, κυρίως, μετοχών και καθώς τα funds του εξωτερικού μάλλον θεωρούν (ή εύχονται) ακόμη, ότι η τελική λύση για την Ελληνική Οικονομία θα αναζητηθεί εντός της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει οι φωνές που επισημαίνουν τις πολλαπλές παρενέργειες της εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη (της Moody's ανάμεσά τους), τόσο σε σχέση με το ενδεχόμενο μετάδοσής της και σε άλλη Χώρα-Μέλος, όσο και σε σχέση με τη σταθερότητα στην Περιοχή των Βαλκανίων.

Ωστόσο, στο εσωτερικό, συνεχίζεται η πανσπερμία δηλώσεων Κυβερνητικών Αξιωματούχων από τις οποίες προκύπτει η διατήρηση του υψηλού βαθμού ιδεοληψιών και η αναντιστοιχία των πράξεων σε σχέση με την ασφυκτικών χαρακτηριστικών κατάσταση της Οικονομίας.

Έτσι, το προϊόν των τυχόν ιδιωτικοποιήσεων ελέχθη ότι δεν θα απομειώνει ισόποσα το χρέος αλλά θα άγεται για την εκπλήρωση στόχων κοινωνικής πολιτικής. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι φωνές στελεχών με "δραχμολαγνικό" περιεχόμενο, που αναφέρονται στην εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων και δελτίων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ευλόγως, από την άλλη πλευρά, η Αγορά των ομολόγων ήταν πιο διστακτική με τα 10ετή ομόλογα να συνεχίζουν να κινούνται στην περιοχή του 10,9%, αρνούμενη να δώσει αισιόδοξη "ψήφο" για τις εξελίξεις των επομένων ημερών.

Πάντως, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα πυκνές: είτε η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη στροφή προς το ρεαλισμό εκπληρώνοντας τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα του Eurogroupτης 20/2, σενάριο που θα επιφέρει ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο, προσδοκίες για ενέσεις ρευστότητας στην Οικονομία στο άμεσο μέλλον και συμμετοχή σε δυνητικά οφέλη στη συνέχεια, όπως στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και στο πακέτο Γιούνκερ. Είτε θα συνεχιστεί το σκηνικό υψηλού βαθμού καχυποψίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Εταίρους της, οδηγώντας σε αποτυχία και τη νέα προσπάθεια για επίσπευση της οσονούπω καταβολής μέρους των δόσεων, διαδικασία που αφήνει ανοικτά πολλά ευφάνταστα σενάρια για τη συνέχεια, αλλά και βεβαιότητα για τη συνέχιση της καθοδικής πορείας του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το πετρέλαιο πέφτει οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν πριν από την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια

Κατά τη συνεδρίαση της FOMC, αναμένουμε η Fed να τερματίσει την καθοδήγηση για το μέλλον με την εξάλειψη του όρου "υπομονή". Παρόλο που μια τέτοια έκβαση δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει τον Ιούνιο, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για την απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα είναι αρκετά ισχυρές για να τη δικαιολογήσουν.

Έρευνα επί των πελατών μας δείχνει ότι το 86% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η Fed να απορρίψει τον όρο "υπομονή" σήμερα, ενώ μόνο το 41% ​​πιστεύει ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι τον Ιούνιο. Έτσι, το τέλος της καθοδήγησης για τη μελλοντική νομισματική πολιτική θεωρείται ως αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την έναρξη κανονικοποίησης του επιτοκίου, πιθανόν λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές. Οικονομολόγοι μας αναμένουν η FOMC να ξεκινήσει την ομαλοποίηση επιτόκια στη συνεδρίαση της 17 Ιουνίου. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αιφνίδια επιδείνωση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας σημειώθηκε χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις ελπίδες για πολιτική λύση που διαφάνηκαν με την οριστικοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα και δύο μέρες πριν τη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η αρχή έγινε με την αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε στο ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR πως υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών εκροών για ένα διάστημα στην Κύπρο.

Την εκτίμηση ότι για την ευρωπαϊκή κρίση ευθύνεται η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, «δεν φταίνε ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι χώρες, ούτε οι θεσμοί» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι ζητεί «μία πιο ορθολογική αναβάθμιση του μακροοικονομικού προγράμματος όλης της Ευρώπης και ιδιώς της Ελλάδας». «Σχεδιάστηκε με λάθος τρόπο η Ευρωζώνη, αλλά τώρα ξαναρχίσαμε να την σχεδιάζουμε με σωστό τρόπο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική κρίση της Γηραιάς Ηπείρου, κατά την παρουσία του στο οικονομικό Φόρουμ του Κόμο.

Πρόταση να υπάρξει κοινή συνάντηση με τους Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της επικείμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής υπέβαλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας υπέβαλε το αίτημά του για την πενταμερή συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τουσκ.

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου είναι η επόμενη αποπληρωμή χρεολυσίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την καταβολή της δόσης που έληξε χθες, με τη ρευστότητα του κράτους να είναι σε οριακό επίπεδο και να αναζητεί στήριξη από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, όσον αφορά τον «ρόλο» που διαδραμάτισε ο Αμερικανός Πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα και για τις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Έρνεστ σημείωσε ότι δεν έχει να προσθέσει «πολλές λεπτομέρειες» για τα είδη των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος με την καγκελάριο Μέρκελ.

Οι εξελίξεις στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τις ελληνικές αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των θεσμικών συμβούλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Euro Working Group. Η διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν περίπου 45 λεπτά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πήγε καλά και ότι δεν προγραμματίστηκε Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε από το υπουργείο στις 18.20 και μαζί του έφυγαν ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλός του Έλενα Παναρίτη.

Υποχώρηση εμφάνισαν τα βασικά μεγέθη του ομίλου της ΕΧΑΕ κατά τη χρήση 2014 λόγω της μη επανάληψης των υψηλών εκτάκτων εσόδων της χρήσης 2013 από εταιρικές πράξεις εισηγμένων, όμως το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε για μια ακόμη χρονιά να είναι γενναιόδωρο διανέμοντας στους μετόχους 0,33 ευρώ ανά μετοχή. Συγκεκριμένα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το δ.σ. της ΕΧΑΕ αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2015, τη διανομή μερίσματος 0,21 ευρώ ανά μετοχή.

Ζημιές μετά από φόρους ύψους 1,1 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Trastor το 2014, έναντι ζημιών 1,5 εκατ. ευρώ το 2013, καθώς η εταιρεία κατά την προηγούμενη χρήση είχε επιβαρυνθεί με έκτακτη φορολογία. Τα έσοδα του Ομίλου από μισθώματα μειώθηκαν σε 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. το 2013, κυρίως λόγω των προσωρινών εκπτώσεων που συμφωνήθηκαν με υφιστάμενους μισθωτές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για την χρήση 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ευρωζώνη, επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος Moody’s. «Αν και η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της στην Ευρωζώνη δεν έχει οδηγήσει έως τώρα σε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες - μέλη, ωστόσο μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες συνολικά για αυτήν και ειδικά για την περιφέρειά της», αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στην έκθεσή του.

Μήνυμα προς την Πορτογαλία να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας την οποία ασκεί μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποφύγει την επανάληψη σφαλμάτων του παρελθόντος έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). «Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, όχι μόνο λόγω του κληρονομημένου αυξημένου δημοσίου χρέους, αλλά επίσης και για να αποφευχθούν οι δημοσιονομικές υπερβολές του παρελθόντος», επισήμανε το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την Πορτογαλία.

Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σημειώνει άνοδο για πέμπτο συνεχή μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 54,8 μονάδες αυτόν τον μήνα από 53 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο και έναντι 60 μονάδων που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Την έκτη σερί πτωτική συνεδρίαση κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο, ενώ ο χρυσός διόρθωσε υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,4% στα 1.148,20 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 1%, κλείνοντας στα 43,46 δολάρια.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το θέμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream, όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το Κρεμλίνο. Η Μόσχα έχει προτείνει να κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός ο οποίος θα καταλήγει σε έναν κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του αγωγού South Stream.

«Βουτιά» 17% σημείωσε η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, κυρίως εξαιτίας των έντονων χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν στα βορειοανατολικά και κεντροδυτικά της χώρας. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν στις 897.000 από 1,08 εκατ. που ήταν τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν τις ενάρξεις στο 1,03 εκατ.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα