Σβήσαν τα χαμόγελα στη Ν.Υ.

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2004 00:01

ΤΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ αποτελέσματα της Hewlett-Packard και η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ συγκράτησαν την αισιοδοξία των επενδυτών και προκάλεσαν πτωτικές τάσεις στη Wall Street. Η αμερικανική αγορά ενδεχομένως να δυσκολευθεί να παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο μετά το ράλι των τελευταίων 11 μηνών.

Aναλυτές υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των θετικών νέων για τις επιχειρήσεις και την οικονομία έχει ήδη αποτυπωθεί στις μετοχές και αναμένουν ότι η αγορά θα κινηθεί σε στενά πλαίσια τις προσεχείς εβδομάδες. Η μετοχή της Hewlett-Packard με πτώση 3,2% ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του Dow Jones.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, καθώς η κατακόρυφη άνοδο των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ προκάλεσε έντονες ανησυχίες ότι η Fed ενδεχομένως να αυξήσει τα επιτόκια ενωρίτερα απ΄ ό,τι αναμένεται. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip υποχώρησε 0,7%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έχασε μία ποσοστιαία μονάδα.

Ωστόσο, ο δείκτης Eurotop 300 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,7%, με αποτέλεσμα να ενισχύει τα φετινά κέρδη του στο 5,5% και στο 48,3% από πέρυσι το Μάρτιο.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η βελτίωση αυτή κάλυψε μεγάλο μέρος των ζημιών που προκάλεσε η ισχύς του ευρώ και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να είναι πιο αισιόδοξες για το μέλλον», επεσήμανε ο Γκάρι Ντούγκαν, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Fleming Asset Management.

Ο Νίγκελ Κόμπι, γενικός διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκών μετοχών της JP Morgan ανακοίνωσε ότι τα δύο τρίτα των εταιρειών που καλύπτονται από την τράπεζα επενδύσεων έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων.

Οι μετοχές του βρετανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless και της γαλλικής εταιρείας μηχανολογικών εφαρμογών Alstom υποχώρησαν 4% και 6% αντίστοιχα, όταν χρηματιστηριακοί όμιλοι ανέφεραν ότι οι μετοχές φαίνονται να έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τα πρόσφατα κέρδη.

Ωστόσο, μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, όπως Shell και Total, προσέφεραν κάποια στήριξη στην αγορά, καθώς οι ανησυχίες αναφορικά με την προσφορά ώθησαν τις τιμές πετρελαίου στα υψηλότερα 11 μηνών.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,31%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα