Βουνά ανησυχίας στη Ν.Υ.

Η τεχνολογία στήριξε την Ευρώπη
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2004 00:01
UPD:09:43

ΜΕ ΠΤΩΣΗ άνοιξε η εβδομάδα για τη Wall Street, με τεχνολογικές εταιρείες, όπως United Technologies και Intel, να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.609,62 μονάδες οριακά μειωμένος κατά 0,09% και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στις 2.007,52 μονάδες καταγράφοντας σημαντικές απώλειες 1,49%.

Ο Nasdaq έκλεισε την Παρασκευή με απώλειες για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, της τάξης του 0,76%, μετά το ράλι που άρχισε πέρυσι το Μάρτιο. Ο δείκτης Dow και S&P 500 έκλεισαν με απώλειες 0,08% και 0,15% αντίστοιχα.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν τώρα ότι οι αμερικανικές μετοχές θα χάσουν έδαφος αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναζητούν νέους λόγους για την αγορά μετοχών και να ανησυχούν ότι το ράλι έχει ωθήσει τις τιμές σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Η αγορά συμπεριφέρεται σαν να έχει προσκρούσει σε τείχος ανησυχιών, ενώ πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι είναι καιρός να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους και αναμένουν μία διόρθωση της αγοράς.

Στην Ευρώπη, οι διαπραγματεύσεις περί συγχωνεύσεων και εξαγορών προσέφεραν στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές, με τη βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας mmO2 να εκτινάσσεται στα ύψη με άνοδο 16,6%, παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής KPN να αναφέρει ότι η εταιρεία του δεν είχε πρόθεση να υποβάλει επιθετική προσφορά.

Αντίθετα, η μετοχή της KPN υποχώρησε 4%, καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να αδιαφορούν για τα μεγάλα κέρδη της εταιρείας το 2003, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στη mmO2.

Οι διαπραγματεύσεις περί εξαγορών και συγχωνεύσεων σηματοδοτούν επιστροφή της εμπιστοσύνης στις θεμελιώδεις τομές της χρηματιστηριακής αγοράς και στις προοπτικές της, όπως επισημαίνουν στρατηγικοί αναλυτές.

Η Wanadoo ήταν ακόμη ένας πρωταγωνιστής, καταγράφοντας άνοδο 15,5%, καθώς ο μητρικός της όμιλος France Telecom υπέβαλε προσφορά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του γαλλικού παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου.

Κέρδη 1,5% και 2,5% κατέγραψαν επίσης και οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών Nokia και Ericsson, καθώς η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις κινητών το 2004 και 2005. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε οριακά 0,19%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei εκτινάχθηκε στα υψηλότερα τεσσάρων εβδομάδων, στηριζόμενες από την άνοδο μετοχών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα