Ο Αλ.Καλύβης στη «Ν» για την «ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 14:39
UPD:14:40
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αλέκος Καλύβης
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας
ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση  σε μια χώρα που: μειώθηκαν  απότομα και τερατωδώς οι μισθοί και οι συντάξεις,  πολλαπλασιάστηκε η φορολογία  των μικρών και πολύ μικρών εισοδημάτων , αυξήθηκε η ανεργία κατά ένα εκατομμύριο χωρίς  ένα  σύστημα επαρκούς προστασίας των ανέργων, συρρικνώθηκε το εθνικό εισόδημα κατά 27% σε ελάχιστο χρόνο, διαλύθηκαν οι κοινωνικές δομές, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των φτωχών. Η ανθρωπιστική κρίση είναι παρούσα και ανεξάρτητα από τις στατιστικές που την ορίζουν, υπάρχει και η τραγική επιβεβαίωση  αυτής της πραγματικότητας με τις θεαματικά αυξημένες αυτοκτονίες, τα συσσίτια που αυξάνονται διαρκώς,  τα υποσιτισμένα παιδιά στα σχολεία ,το κομμένο ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά .Η κοινωνία αντέδρασε και δημιούργησε θεσμούς αλληλεγγύης που απάλυναν το πρόβλημα, αλλά η ανθρωπιστική κρίση υπάρχει .

Την πραγματικότητα αυτή προσποιούνταν  πως δεν την έβλεπαν η προηγούμενη κυβέρνηση  και το ευρωπαϊκό κατεστημένο, παρότι με την πολιτική τους την έκαναν όλο και πιο απάνθρωπη. Η κυβέρνηση της αριστεράς, αντίθετα, επιχειρεί με το νομοσχέδιο που κατέθεσε να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις πιο ακραίες μορφές  φτώχειας.

Στην επισήμανση ότι υπάρχουν πιο φτωχές χώρες μέσα στην Ευρώπη, η απάντηση είναι ότι αυτό ισχύει, αλλά η χώρα μας δέχτηκε μια ξαφνική και θεαματική επιδείνωση  όλων των όρων ζωής της πλειοψηφίας των πολιτών της. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο υπολογισμός της φτώχειας γίνεται με βάση το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα, ενώ για κάθε χώρα πρέπει να συνυπολογίζεται το επίπεδο των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, ο δείκτης ανισοτήτων και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων κοινωνικών εγγυήσεων και μεταβιβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση,  η προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο στη χώρα μας αλλά στο σύνολο της Ευρώπης, ώστε να σταματήσει η επέλαση της φτώχειας και των ανισοτήτων παντού, να δρομολογηθεί η κατάργηση της λιτότητας και να εκπονηθούν γενναία κοινωνικά και επενδυτικά προγράμματα. Για να αποκρουστεί ο νεοφιλελευθερισμός που είναι η πηγή και των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών πολιτικών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα