Ρύθμιση χρεών και χαμηλότοκα δάνεια στους πληγέντες αγρότες

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2004 18:36

Ρύθμιση οφειλών και χαμηλότοκα δάνεια προς τους αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, προβλέπει σημερινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Ειδικότερα:

Ρύθμιση οφειλών

1. Oλες οι οφειλές, ενήμερες και ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 31.12.2003, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων φυτικής παραγωγής, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 2004, κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με τριετή περίοδο χάριτος και πρώτη καταβλητέα δόση την 31.12.2006. Η συνολική διάρκεια της ρύθμισης του δανείου ορίζεται σε 8 χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται κατά 35% από το Λογαριασμό του Ν 128/75. Το ποσοστό 65% των τόκων της περιόδου χάριτος, θα κεφαλαιοποιείται και θα εξοφλείται κατά την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

2. Ως επιτόκιο ρύθμισης των οφειλών, ορίζεται το διπλάσιο του εκάστοτε επιτοκίου των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, δωδεκάμηνης διάρκειας της τελευταίας έκδοσης του χρονικά προηγείται της έναρξης κάθε περιόδου εκτοκισμού των δανείων, προσαυξημένο κατά μία μονάδα.

Χορήγηση δανείων για αποκατάσταση ζημιών

1. Οι τράπεζες μπορούν να χορηγούν δάνεια στους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν, για το υπόλοιπο ποσό που δεν θα καλυφθεί από τη αποζημίωση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), συνυπολογιζομένων και τυχόν αποζημιώσεων από άλλες πηγές.

2. Η διάρκεια του δανείου θα είναι 5ετής και θα εξυπηρετείται με ισόποσες ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Ως επιτόκιο του δανείου ορίζεται το διπλάσιο του εκάστοτε επιτοκίου των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, υπολογιζόμενο όπως και στην προηγούμενο περίπτωση. Οι τόκοι του δανείου θα επιδοτούνται κατά 35 % από τον λογαριασμό του ν.128/75.

3. Για τους τόκους και το κεφάλαιο των δανείων θα δίνεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Oροι και προϋποθέσεις

1. Για την ένταξη στις παραπάνω ρυθμίσεις οφειλών και πιστωτικές διευκολύνσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις και είναι βιώσιμες, μετά τη ρύθμιση. Στην περίπτωση που εμπλέκονται περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα οι σχετικές μελέτες βιωσιμότητας θα γίνονται από την τράπεζα που συμμετέχει στην χρηματοδότηση με το μεγαλύτερο ποσοστό.

2. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ρύθμιση οφειλών και την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων λήγει στις 30 Ιουνίου 2004. Η σύναψη των δανειακών συμβάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2004.

3. Οι ζημιές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα βεβαιώνονται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα