Market Beat: Η αβεβαιότητα της έκβασης των συνομιλιών ίσως μειωθεί με τη Σύνοδο Κορυφής

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 10:04
UPD:10:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Αυτή τη βδομάδα είναι πιθανό να μειωθεί η αβεβαιότητα για την κατάληξη των συνομιλιών της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών και εταίρων της με τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαϊκών κρατών την Πέμπτη. Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις 16/3 η ΕΧΑΕ και η ΜΟΗ, στις 18/3 η ΜΥΤΙΛ, και η ΜΕΤΚ ενώ στις 19/3 ανακοινώνει η εξόχως πιεσθείσα πρόσφατα ΠΕΙΡ.

Για άλλη μια εβδομάδα οι θεσμικοί πίεσαν κατά κύριο λόγο τα τραπεζικά blue chip, αλλά παράλληλα κούρεψαν και τα σημαντικά κέρδη που είχαν κατακτήσει αρκετές μετοχές του 25άρη. Μπορεί οι εγχώριοι αναλυτές να θεωρούν πως μια βουτιά μεγαλύτερη από 9% στο μέσο όρο του ΧΑ επιτελέστηκε με σχετικά χαμηλούς όγκους. Ωστόσο  αν θεωρήσουμε ότι οι συναλλασσόμενοι συμπεριφέρθηκαν αμυντικά, τότε μέσος ημερήσιος όγκος πάνω από 140 εκατ. τεμάχια μπορεί να εκληφθεί ως αποτέλεσμα κινήσεων με στόχο την ισορροπία απέναντι σε έντονες πιέσεις.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ήταν αρκετές οι συνεδριάσεις που η αγορά ξεκίνησε με υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, αλλά σε όλες σχεδόν τα κέρδη στην έναρξη και στο πρώτο μέρος των συναλλαγών γενικά, σταδιακά εξατμιζόντουσαν. Δεν είναι λοιπόν απίθανο να κατασκεύαζαν οι ισχυροί θεσμικοί ένα «μαξιλάρι» για τις τιμές των μετοχών, γνωρίζοντας  ότι κάποια στιγμή μέσα στη μέρα θα εμφανιζόντουσαν κύματα ρευστοποίησης θέσεων. Οι πιέσεις τις ημέρες που οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου ήταν μεγάλες αγκάλιαζαν την πλειονότητα των κλάδων και των μετοχών του ταμπλό και οι βασικοί δείκτες εμφάνιζαν μεγάλο πτωτικό βηματισμό. Όταν η στάση των θεσμικών έναντι των τραπεζικών blue chip ήταν λιγότερο αρνητική ή οι τράπεζες εμφάνιζαν υπολογίσιμα κέρδη, το κλίμα στο ΧΑ γινόταν γενικότερα ευνοϊκό για την ανάληψη ρίσκου.

Οι τακτικοί αναγνώστες είχαν κουραστεί να διαβάζουν την παρατήρηση της στήλης σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι πιέσεις έφερναν το δείκτη των θεσμικών κάτω από τις 245 μονάδες. Στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου με δεδομένο το θετικό κλίμα για τις μετοχές της Ευρωζώνης το απομονωμένο ΧΑ από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση έδωσε το μήνυμα τα ύπαρξης ισχυρής πτωτικής ορμής. Αφού με βουτιά -4,38% ο 25άρης άνοιξε στις 250,3 μονάδες και κατέληξε στις 240,55. Από εκεί και πέρα με δύο υπολογίσιμα πτωτικές συνεδριάσεις την Τετάρτη και την Παρασκευή κατέληξε στις 227,02.

Αν όμως συνεχιστεί έστω και για ακόμα μια μέρα η κάθοδος είναι αδύνατο να μην δοκιμάσουν οι ισχυροί θεσμικοί την αντοχή των υπόλοιπων διαχειριστών αναγκάζοντας τους δείκτες να βρεθούν για άλλη μια φορά μια ανάσα πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του βίου της αγοράς στο ευρώ. Οι μετοχές που κατά την γνώμη μας είναι «υποχρεωτικό» να αντιδράσουν εκτός των τραπεζών είναι εκείνες που θεωρούνται από τους ξένους και τους εγχώριους αναλυτές ως οι λιγότερο εξαρτημένες από την κατάσταση στο πολιτικό πεδίο. Μέσα από τα δυσάρεστα στατιστικά δεδομένα είναι ζητούμενο το πώς θα αντιμετωπιστούν μετοχές όπως οι ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΤΙΤΚ ΦΦΓΚΡΠ ΜΠΕΛΑ ΕΕΕ και ΑΡΑΙΓ. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Μια ακόμα βδομάδα με πτώση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ισχυροποίηση του δολαρίου και κέρδη στις αγορές μετοχών της ζώνης του ευρώ, ενώ ήταν μικτή η εικόνα για τις αναδυόμενες αγορές. Για την επίδοση των χρηματιστηρίων του ευρώ είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στο προηγούμενο σχόλιο και μέσα στις συνεδριάσεις που πέρασαν, απεικονίστηκε η απλότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι μετοχές του ευρώ την εποχή της ευρωπαϊκής ποσοτικής χαλάρωσης, του QE made in EU. Οι επαγγελματίες άρχισαν να λειτουργούν ανάλογα με όσα έκαναν στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Εν. Βασιλείου την περίοδο που οι Κεντρικές Τράπεζες εφάρμοζαν εκεί προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν στο ρυθμό των αντιδράσεων για το QE της ΕΚΤ που ξεκίνησε και παράλληλα οι αγορές στις ΗΠΑ κινήθηκαν καθοδικά υπό το κράτος της ανησυχίας για την συνεχιζόμενη αύξηση της ισχύος του δολαρίου. Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας -0,86% και στο 2015 -1,38%, ενώ ο Dow έπεσε -0,60% και χάνει πλέον -1,33% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +0,30% με επίδοση +1,49% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε κατά 1,20% με επίδοση έτους +2,28%. Ο δε Nasdaq100 γλύστρισε -1,13%, με κέρδη για το 2015 +1,70%. Η τιμή του χρυσού βούτηξε στα 1158,40 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,49% και η ετήσια επίδοσή του είναι +10,33%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +3,04% με απόδοση το 2015 +21,38% και ο CAC  ανέβηκε +0,93% με απόδοση φέτος +18,02%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,52% και στο τρέχον έτος κερδίζει 7,34%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +1,24%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -9,42% και στο τρέχον έτος αποδίδει -6,78%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -2,77%, με πτώση το τρέχον έτος -2,82%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +1,67%, το 2015 αποδίδει +1,99%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -1,35% με επίδοση για φέτος +3,66%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -3,21%, κερδίζοντας +4,19%, το 2015. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούτηξε -1,41% και το 2015 κερδίζει +0,92%.

QE made in EU

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή τη βδομάδα συνέβη κάτι ξεχωριστό για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, το οποίο έφερε το ευρώ έναντι του δολαρίου σε επίπεδα ακόμα και κάτω από τα 1,05 δολάρια και αυτό είναι το αποτέλεσμα του περίφημου διαχωρισμού των δρόμων που ακολουθούν η ΕΚΤ και Fed.

Για αυτά η στήλη έχει ειδοποιήσει από πέρυσι και μάλιστα όταν άρχισε να ισχυροποιείται το δολάριο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά του στην πρώτη Ιουλίου. Στην <Ν> της 4 Αυγούστου σημειώναμε: «Η στήλη θεωρεί ότι ποτέ άλλοτε δεν μετρούσαν τόσο πολύ οι νομισματικές πολιτικές που υιοθετούν οι Κεντρικές Τράπεζες στην διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η πραγματικότητα σύντομα θα δείξει πως μπορεί να προχωρήσει ακόμα ψηλότερα η ανάπτυξη στις ΗΠΑ πριν πιθανά την σταματήσουν οι αθεράπευτες πληγές της, η Κίνα με το πόδι σε γκάζι και φρένο από την πλευρά των κυβερνόντων θα συνεχίσει θετικά, αλλά αδύναμος κρίκος φαίνεται πως είναι η ευρωζώνη. Οι μετρήσεις των πληθωριστικών πιέσεων αναδεικνύουν την απειλή του αποπληθωρισμού και μπορεί να έχουμε μετά από λίγο την Fed στα φρένα και την ΕΚΤ στο γκάζι για την νομισματική χαλάρωση. Μια τέτοια διαφοροποίηση είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια κεφαλαιαγορά όχι μόνο στις μετοχές, αλλά και στα νομίσματα και τα ομόλογα». 

Αυτά παρατηρούσαμε λίγο πριν ο Μάριο Ντράγκι ειδοποιήσει για το επερχόμενο QE εμμέσως πλην σαφώς. Στη συνεδρίαση επί της πολιτικής της ΕΚΤ στις 5 Ιουνίου πέρυσι αποφασίστηκαν οι «στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης» ή targeted longer-term refinancing operations (TLTROs). Στις 7 Αυγούστου στην μηνιαία συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε κατά λέξη: «Σήμερα τα θεμελιώδη δεδομένα για μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν δυο τρεις μήνες πριν». Με το ευρώ τότε στα 1,30 δολάρια.

Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου του 2015 το κοινό νόμισμα έχασε 3% και στο μήνα 5%, φθάνοντας στα χαμηλά των τελευταίων 12 ετών. Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ είναι αντίστοιχα σε ένα υψηλό 12 ετών έναντι των σημαντικότερων νομισμάτων που ανταγωνίζεται. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων αυξήθηκε 5,2%, αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από τα βάθη της οικονομικής κρίσης του 2008. Το ευρώ συνέχισε να υποχωρεί με πτώση 1,42 σεντ την Παρασκευή για να φθάσει στα 1,0493 δολάρια, και ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ισοτιμία σύντομα.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε με αγοραίους όρους το τύπωμα φρέσκων ευρώ και στον αντίποδα η Fed θα ξεκινήσει να ανεβάζει τα βασικά της επιτόκια, κάτι που θα φέρει άνοδο σε όλα τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ. Η μια περνά σε χαλάρωση κλασικού τύπου, για την μετά ύφεση εποχή, με «γνωστά» αποτελέσματα από την εφαρμογή της σε ΗΠΑ και Ενωμένο Βασίλειο και το νόμισμά της αδυνατίζει. Ενώ η άλλη, καθώς βρίσκεται σε φάση σύσφιξης, προσδοκά άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και αυτό με τη σειρά του ανεβάζει την διάθεση των κεφαλαιούχων για τοποθετήσεις στα ΑΑΑ αμερικανικά ομόλογα. Έτσι ισχυροποιείται το δολάριο την ίδια ώρα που οι αποδόσεις στην ευρωζώνη έχουν φθάσει σε καθεστώς αρνητικών επιτοκίων. Τα δε χρηματιστήρια του ευρώ αναζήτησαν νέα υψηλά αφού προεξοφλείται από τους αγοραίους ένα ράλι των μετοχών λόγω QE όπως στην Wall Street.  

Η ώρα της Fed

Αυτή τη βδομάδα έχουμε την συνάντηση της FOMC και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα απασχολήσει κύρια τους επενδυτές. Οι Κεντρικές Τράπεζες επειδή ξέρουν τις ευαισθησίες των θεσμικών μετά την Lehman, έχουν επιλέξει να δίνουν μηνύματα επί της μελλοντικής τους πολιτικής. Η Fed σταμάτησε το QE της τον Οκτώβριο και προετοίμασε τις αγορές για αύξηση των βασικών της επιτοκίων, αλλάζοντας ρητορική μετά τον Ιανουάριο, κάνοντας τους αγοραίους να περιμένουν ξεκόλλημα από τα μηδενικά επιτόκια τον Ιούνιο. Αλλά τότε πρέπει από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας να το κάνει σαφές, απαλείφοντας τον όρο περί «υπομονής», όταν θα αναφερθεί στη διαδικασία για να ληφθεί αυτή η απόφαση.  

Η οικονομία των ΗΠΑ επιβίωσε στο παρελθόν σε περιόδους που το δολάριο ήταν ισχυρό, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο στην τρέχουσα συγκυρία, που όλα τα νομίσματα κινούνται… εναντίον του. Η επίδραση ισχυρού δολαρίου προκάλεσε και προκαλεί κλυδωνισμούς της οικονομίας, πλήττει τις εξαγωγές αναγκάζοντας πολυεθνικές στο να αναβάλουν τα σχέδιά τους να επενδύσουν κεφάλαια και προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed θα πρέπει να λάβει υπόψη αυτές τις απειλές. Βλέπουν μια αρχική αύξηση των επιτοκίων είτε τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο, αλλά πιστεύουν ότι η οικονομία θα αντιδράσει αρνητικά σε υψηλότερα επιτόκια, διατηρώντας τις επιφυλάξεις των μελών της FOMC για τη χάραξη πολιτικής της Fed. Προσδοκούν ότι οι αρμόδιοι θα αποφύγουν το να κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα ή να οδηγήσουν σε πολύ υψηλά επιτόκια στη συνέχεια. Την Τετάρτη λήγει η συνάντηση των δύο ημερών για τη χάραξη της πολιτικής της Fed. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις τυχόν ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόφαση για σύσφιξη, από τις ανησυχίες σχετικά με τα νομίσματα.

Οι επενδυτές της Wall Street περίμεναν για το 2015 ανάπτυξη πάνω από 3% για πρώτη φορά μετά την ύφεση του 2008. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεδομένων όμως υπογράμμισαν την πιθανότητα οι προσδοκίες αυτές να διαψευσθούν.  Μια πρόσφατη παρτίδα από αδύναμα οικονομικά δεδομένα, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των νέων θέσεων εργασίας αποτελούν αφορμή να αναβοσβήνει η ένδειξη για έλευση κινδύνου. Ο δείκτης της Citigroup για τις οικονομικές εκπλήξεις, για παράδειγμα, έχει χτυπήσει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012. Αυτός ανεβαίνει όταν οι ανακοινώσεις ξεπερνούν τις αγοραίες προσδοκίες και υποχωρεί όταν αυτές είναι κατώτερες του αναμενόμενου.  Για όλα αυτά η Τετάρτη θα αποτελέσει μέρα καμπής για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία.

Τι φέρνει ο «πόλεμος» των νομισμάτων

Η αμείλικτη πτώση του ευρώ από πέρυσι, έδωσε μια σημαντική ώθηση στα εταιρικά αποτελέσματα των εταιριών της ευρωζώνης μετά από χρόνια στασιμότητας των κερδών. Η πτώση του ενιαίου νομίσματος φαίνεται μεταφράζεται σε 10% έως 13% αύξηση στα κέρδη για το 2015.  Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές οδηγούνται από την αγορά συναλλάγματος επί μεγάλο χρονικό διάστημα αφού έχει σημειωθεί ράλι των μετοχών στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και πριν από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης και τώρα, με τις short θέσεις για το ευρώ να φθάνουν σε ακραία επίπεδα βραχυπρόθεσμα, οι ευρωπαϊκές μετοχές πιθανά είναι ευάλωτες σε μια αναπήδηση του ευρώ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών με κέρδη 0,3% την Παρασκευή εμφάνισε εβδομαδιαία αύξηση κατά 0,5%, για έκτη εβδομάδα στη σειρά.

Ο δε DAX της Γερμανίας είναι από την αρχή του έτους 21% μέχρι στιγμής και αφού την Παρασκευή κέρδισε 0,9% έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ μετά από ράλι προς το πέρας της συνεδρίασης. Ο γερμανικός δείκτης αυξήθηκε 3% για την εβδομάδα, σημειώνοντας την ένατη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο του, το μεγαλύτερο σερί ανοδικών εβδομάδων σε 17 χρόνια. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Bank of America Merrill Lynch οι εισροές σε ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία ανέρχονται σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ έχουν γράψει την ίδια περίοδο εκροές από εξαγορές μεριδίων 47 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα της ασθενούς ανάπτυξης με την νομισματική τους πολιτική και είτε θα το επιτύχουν είτε θα περάσουν στις υπόλοιπες οικονομίες το πρόβλημά τους.

ΧΑ

Σκληρή η δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν και δεύτερη στη σειρά καθοδική. Θα λέγαμε ότι οι συναλλαγές ξετυλίχθηκαν κάτω από ένα κλίμα σταθερά αρνητικό, που το διαμόρφωνε η εικόνα της σχέσης της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές της ελληνικής οικονομίας. Ο ΓΔ έχασε -9,42% και ο 25άρης βούλιαξε -9,76% με τον FTSEM να έχει ισότιμη επίδοση με απώλειες -9,26%. Αυτές οι μεταβολές επήλθαν με μέσο τζίρο κοντά στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ για τις προσυμφωνημένες συναλλαγές ήταν 10 εκατ. ευρώ και οι μετοχές που άλλαζαν χέρια ανά συνεδρίαση ήταν πάνω από 140 εκατ. τεμάχια.

Ο καμβάς πάνω στον οποίο διαμορφώθηκε η διάθεση των θεσμικών, περιλάμβανε την διαπίστωση της δυσκολίας με την οποία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του το Δημόσιο στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι εταίροι εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, έναντι των διαβεβαιώσεων τη νέας κυβέρνησης πως θα μπορέσει να εξυπηρετήσει στο ακέραιο τις δόσεις του χρέους, χωρίς να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, αλλά νομοθετώντας ριζοσπαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτρέπουν λοιπόν οποιαδήποτε παροχή κεφαλαίων στήριξης υπό οιαδήποτε μορφή πριν τις υπογραφές σε κάποιο πρόγραμμα συνοδευτικό της, απαραίτητης για την οικονομική δραστηριότητα, στήριξης. Παράλληλα αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί άρχισαν να αναφέρονται στην πιθανότητα ενός Grexit. Οι ψύχραιμοι θεσμικοί το λαμβάνουν ως ένδειξη της έντασης κατά τη διαπραγμάτευση και όχι ως πραγματικό ενδεχόμενο.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή τη βδομάδα συνέβη κάτι ξεχωριστό για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία το οποίο έφερε το ευρώ έναντι του δολαρίου σε επίπεδα ακόμα και κάτω από τα 1,05 δολάρια και αυτό είναι το QE της ΕΚΤ. Το ΔΣ της Τράπεζας ξεκίνησε με αγοραίους όρους το «τύπωμα» φρέσκων ευρώ και στον αντίποδα η αγορά διεθνώς προσδοκά ότι η Fed θα ξεκινήσει να ανεβάζει τα βασικά της επιτόκια κάτι που θα φέρει άνοδο σε όλα τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με την μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή και με τζίρο που θεωρήθηκε μικρός για το -4,18% του ΓΔ και το -4,38% του 25άρη, αλλά έδωσε την κατεύθυνση στις τιμές. Οδηγός στην κάθοδο ήταν οι Τράπεζες, αλλά γενικεύτηκαν εύκολα οι πιέσεις. Τεχνικά δε, παραβιάστηκαν πτωτικά  οι στηρίξεις στους βασικούς δείκτες. Η επόμενη συνεδρίαση ξεγέλασε τους επενδυτές. Γιατί αρχικά οι δείκτες εκτοξεύθηκαν στα πλαίσια μιας είδησης που αρχικά θεωρήθηκε σημαίνουσας σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, μετά τον ενθουσιασμό σταθερές πιέσεις εγκαταστάθηκαν με αποτέλεσμα ενώ έφθασε ο ΓΔ στις 844 μονάδες έκλεισε στις 817,4 και ο 25άρης αν και χτύπησε τις 250,5 έκλεισε στις 241,18.

Οι δείκτες εμφάνισαν στο τέλος μικρές θετικές μεταβολές αλλά η συνεδρίαση μετά το πρώτο δεκάλεπτο ήταν καθοδική. Την Τετάρτη αυτή η κάθοδος συνεχίστηκε, με ικανό πτωτικό βηματισμό της τάξης του -2,5% και άνω, με ελάχιστους κλαδικούς δείκτες με κέρδη και τις Τράπεζες οδηγούς της πτώσης με απώλειες -5,8%, οι Κατασκευές Υλικά -4,67% και οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών -4,17%. Την Πέμπτη οι θεσμικοί εφάρμοσαν πάλι το «σύστημα» της Τρίτης, με άνοδο στην έναρξη και διαφοροποίηση της στάσης έναντι των τραπεζικών blue chip, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανοδικών κλάδων και να είναι μικρές οι απώλειες των βασικών δεικτών. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,41% αλλά έκλεισε πάλι κάτω από τις 800 μονάδες και ο 25άρης, έκλεισε κάτω από τις 235 μονάδες με μεταβολή -0,21%. Η τελευταία συνεδρίαση ήταν ανάλογης σκληρότητας με την πρώτη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,01% και έφθασε στις 770,14 από 850,27 μονάδες την Παρασκευή 6/3 και ο 25άρης με μεταβολή -2,95%, έκλεισε στις 227,02 από 251,56 στις 6/3.

Η εικόνα των επιμέρους μετοχών του 25άρη επιδεινώθηκε σημαντικά και το σημαντικότερο, ξεκίνησαν ορισμένες μετοχές να αναζητούν νεότερα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών, όταν οι βασικοί δείκτες, αν και βαδίζουν καθοδικά απέχουν αρκετά από αυτά. Στην εβδομάδα που η ετήσια επίδοση του ΧΑ έγινε πάλι αρνητική, από +2,92% στο -6,78% κανένα blue chip δεν εμφάνισε θετική μεταβολή, ο 25άρης υποχώρησε χονδρικά 10% και ανάλογες μεταβολές είχαν ΕΛΠΕ -9,9%, ΜΟΗ -9,4% και ΜΥΤΙΛ -9,2%.

Μεγαλύτερες απώλειες, διψήφιες, εμφάνισαν αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ -14,8%, ΒΙΟ -11,1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -18,5%, ΔΕΗ -15,8%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -19,4%, ΕΤΕ -16,5%, ΕΥΡΩΒ -18,55%, ΕΧΑΕ -15,7%, ΟΛΠ -15,6%, ΠΕΙΡ -26,95%, ΤΕΝΕΡΓ -11,7%.  Στον αντίποδα αυτή τη δύσκολη για τις κεφαλαιοποιήσεις εβδομάδα που η συνολική της αγοράς από τα 50,118 δις ευρώ κατέληξε στα 45,323, συναντάμε, με πτώση μικρότερη του -6%, αλφαβητικά, τις ΑΡΑΙΓ -2,04%, ΕΕΕ -3,4%, ΜΕΤΚ -5,8%, ΜΠΕΛΑ -5,1%, ΟΤΕ -5,6%, ΤΙΤΚ -4,5% και ΦΦΓΚΡΠ -2,2%. Με μεταβολή πάνω από -6% και ως -8% ανακαλύπτονται αλφαβητικά οι ΓΡΙΒ -7,3%, ΕΥΔΑΠ -8%, ΜΙΓ -7% και ΟΠΑΠ -6,7%.

Τα λόγια είναι περιττά ο 25άρης έκοψε κάτω από τις 245 μονάδες και αν δεν σταματήσει άμεσα την πτώση του, οι 210 μονάδες, ήτοι τα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών, θα έρθουν στο προσκήνιο. Οι Τράπεζες στο 2015 εξακολουθούν να πιέζονται, αλλά η εβδομάδα που πέρασε, κούρεψε σε μεγάλο ποσοστό τα ετήσια κέρδη των ανοδικών σε ετήσια βάση blue chip, που στις 6/3 ήταν πολλά και με μεγάλα κέρδη. 

Τεχνική ανάλυση

Ενώ ο 25άρης εμφάνισε απώλειες μέσα σε 5 συνεδριάσεις 9,76% οδηγώντας τον στις 227 μονάδες,  οι επενδυτές στα παράγωγα οδήγησαν την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Μαρτίου που την Παρασκευή τελειώνει ο βίος του αλλά και του Απριλίου που θα γίνει η νέα κυρίαρχη σειρά στις 228 μονάδες. Ενώ μια προ-πορεία μιας μόνο μονάδας δεν είναι ένδειξη αισιόδοξων, είναι παρά ταύτα ένδειξη ουδέτερων προσδοκιών, μετά από μια μεγάλη βουτιά. Στο ακριβώς προηγούμενο σχόλιο η στήλη υπογράμμισε τη σχέση που έχουν επίπεδα τα οποία διαμορφώθηκαν από συναλλαγές το 2012 με τις τρέχουσες τιμές για τον 25άρη. Έτσι σημειώναμε ότι ο 25άρης τον Αύγουστο 31/8 του 2012 τερμάτισε στις 233,66 μονάδες με μια ανοδική συνεδρίαση του +2,83% με ελάχιστο μέρας τις 226,8 μονάδες. Αλλά στην περιοχή πάνω από τις 230 μονάδες βρέθηκε από τις 17/8 όταν κερδίζοντας +1,35% έκλεισε στις 231,38 με ελάχιστο τις 227,54. Μεταξύ αυτών των κλεισιμάτων που αμφότερα είναι στην περιοχή που άφησαν χθες οι θεσμικοί τον FTSE25 μεσολάβησαν εννέα συνεδρίες στην εξέλιξη των οποίων ο δείκτης οδηγήθηκε από τις 226 ως τις 238 μονάδες.

Οι θεσμικοί στην τελευταία συνεδρίαση παρέλαβαν τον 25άρη από τις 233,91 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της Πέμπτης και τον οδήγησαν στις 227 με κατώτερο ημέρας τις 226,7. Έφεραν δηλαδή τον δείκτη των παραγώγων στη ζώνη τιμών που εντοπίσαμε μελετώντας την στατιστική προϊστορία της αγοράς 3 χρόνια πριν. Αν λάβουμε υπόψη τα σημάδια από τις συναλλαγές το τρέχον έτος απομένουν λίγες συνεδριάσεις για να ξαναβρεθεί ο 25άρης στα χαμηλά που όρισε η τρίτη πτωτική συνεδρίαση μετά τις εκλογές φέτος δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου στις 210 μονάδες. Επιστρέφοντας στα στατιστικά της αντίστοιχης περιόδου του 2012 αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα επίπεδα των 210 μονάδων που γράφτηκαν φέτος αντιστοίχηση και αναφορά  έχουν σε κάποιες συνεδριάσεις του 2012 και συγκεκριμένα : στις 23/7 ο δείκτης έκλεισε στις 209,58 με υψηλό ημέρας και τιμή ανοίγματος στις 226,5 μονάδες. (Δηλαδή μισή μονάδα κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής.) Την επόμενη 24/7 με διακύμανση τριών μονάδων έκλεισε στις 210,49 ενώ στις 25/7 οδηγήθηκε στις 209,49 με χαμηλό τις 206,64 και μέγιστο στις 212,4. Στις 26/7 βούτηξε ως τις 208 μονάδες και στις 27/7 κατέληξε στις 210,29 με ημερήσια διακύμανση τέσσερις μονάδες.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως τα επίπεδα τιμών που αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί ως κρίσιμα φέτος έχουν «κατασκευαστεί» από συναλλαγές το 2012. Και η τρέχουσα ζώνη τιμών του 25άρη που είναι λίγο πιο πάνω από τη ζώνη των 210 μονάδων όπως αναφέραμε στην αρχή έχει προκύψει από μια σειρά συνεδριάσεων του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς. Θεωρούμε για αυτό πιθανό γύρω από τις 227 μονάδες να έχουμε κάποιες συνεδριάσεις με μικρό εύρος διακύμανσης και χωρίς να παραβιαστεί το όριο των 226 μονάδων. Αν όμως περάσουν οι τιμές κάτω από τις 222 μονάδες τα επίπεδα μεταξύ 206 και 210 μονάδων είναι η ζώνη τιμών που θα θεωρήσουν οι θεσμικοί κατάλληλη για τον 25άρη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με υποχώρηση, τη Δευτέρα μετά από μια υποτονική συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ το ευρώ γλίστρησε σε νέα χαμηλά 12 ετών από τους διαφορετικούς δρόμους της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ζώνης του ευρώ.

Το πετρέλαιο συνέχισε να πέφτει, με αργού στις ΗΠΑ πέφτει περισσότερο από 2% στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών, αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Παρασκευή είπε ότι η παγκόσμια προσφορά αυξάνεται και η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι επιβράδυνσης.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω από τα χαμηλά του που έγραψε αρχικά, αλλά ακόμα κάτω κατά περίπου 0,1%, γυρίζωντας τον προς τα πίσω προς το ελάχιστο επτά εβδομάδων της περασμένης εβδομάδας.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Παρασκευή απέτυχαν να εκτροχιάσουν τις επενδυτικές προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, και οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και της ισχυροποίησης του δολαρίου στα εταιρικά κέρδη. Ο Nikkei της Ιαπωνίας Stock αν και εμφάνιζε κέρδη  +0,2%, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά ένα νέο 15ετή υψηλό, μετά την καταγραφή της πέμπτης συνεχόμενης εβδομάδας ανόδου του, βρίσκεται με οριακές απώλειες -0,04%.

Το δολάριο πήρε μια ανάσα από το πρόσφατο ράλι του, αλλά παρέμεινε κοντά στα πολύ υψηλά του τρέχοντος έτους.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο στα 1,0457 δολάρια νωρίς στην ασιατική σύνοδο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2003, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε σε 1,0528 δολάρια, με άνοδο +0,3% σήμερα.

Παρόλα αυτά, το ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου 25 τοις εκατό έναντι του δολαρίου από τα μέσα περίπου του 2014. Η Goldman Sachs αναμένει τώρα το ευρώ να ολισθήσει στα 0,80 δολάρια μέχρι το τέλος του 2017.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με κύριο χαρακτηριστικό την διάσπαση της στήριξης των 850 μονάδων και τους χαμηλούς τζίρους συναλλαγών. Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 760 μονάδων, πριν αναμετρηθεί με τα χαμηλά έτους των 708 μονάδων.

Το περιβάλλον που κινείται η Χρηματιστηριακή Αγορά είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, ενώ η πιστωτική ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας γίνεται εντονότερη. Οι συζητήσεις με τους εταίρους ξεκίνησαν, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια σύγκλιση απόψεων, ενώ οι διαφωνίες είναι έντονες ακόμη και σε ζητήματα όπως που θα γίνουν οι συζητήσεις.

Η σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου για πιθανότητα δημοψηφίσματος  σε περίπτωση που ζητηθούν νέα μέτρα, αύξησε την ανησυχία των επενδυτών για το μέλλον. Μόνο αν η Κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας με συγκεκριμένα μέτρα, θα μπορούσε να αλλάξει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη.

Στη πτώση του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες, οι Τράπεζες συνεχίζουν να υποχωρούν με μεγαλύτερη ένταση καταγράφοντας και νέα χαμηλά (όπως η ΠΕΙΡ) αφού πλήττονται άμεσα από την πιστωτική ασφυξία. Τα "κόκκινα" δάνεια αυξάνονται, οι εκροές καταθέσεων αν και υπήρχαν από το προηγούμενο διάστημα συνεχίζονται, έχουν αυξημένο κόστος λόγω χρήσης του ELA, ενώ φαντάζει δύσκολη η υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διατηρούν ρευστότητα. Οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις φαίνονται χαμηλές, αλλά θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για να εκτιμηθεί η πορεία της Αγοράς.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Σε δύσκολο δρόμο συνεχίζει να βαδίζει η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Δανειστές παρά την άφιξη των "τεχνικών κλιμακίων" των "Θεσμών" στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Μελών της Κυβέρνησης και Ευρωπαίων Αξιωματούχων ήταν συνεχής και κλιμακούμενη, αυξάνοντας το βαθμό αβεβαιότητας της έκβασης των συνομιλιών και ακολούθως την πίεση στις τιμές των μετοχών αλλά και την διολίσθηση των τιμών των Ελληνικών ομολόγων.

Παρά την συρρίκνωση των συναλλακτικών τζίρων, η δυναμική της πτώσης όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε αλλά επιταχύνθηκε, βυθίζοντας το σύνολο των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων κάτω από τα 45 δις ευρώ, οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών τις τρέχουσες τιμές σε νέα (ή κοντά σε) ιστορικά χαμηλά (Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια).

Η εικόνα αυτή αντανακλά πλήρως την ψυχολογία της Αγοράς, καθώς η αυτονόμηση του Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Χρηματιστήρια, δείχνει ότι οι εμπλεκόμενοι ωθούνται σχεδόν αποκλειστικά από εγχώριους καταλύτες, παρά τις όποιες υπερβολές ή στρεβλώσεις παρατηρούνται.

Το φαινόμενο δεν είναι ωστόσο μοναδικό, ούτε και ιδιαίτερα μακρινό, καθώς ανάλογες στρεβλώσεις είχαν παρατηρηθεί το 2012, με την διαφορά τότε της μαζικότερης συμμετοχής τίτλων στις κινήσεις οπισθοχώρησης της Ελληνικής Αγοράς.

Για άλλη μια φορά η εστίαση γίνεται στο γενικό περιβάλλον απομονώνοντας εσωτερική αξία, επιδόσεις, μερίσματα και κέρδη εκτιμώντας μόνο ρίσκο και επιμέρους κινδύνους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να αντέξει στα επίπεδα των 820 μονάδων αδυνατώντας να απορροφήσει την προσφορά και μετά από μια σύντομη αντίδραση έλυσε τον σχηματισμό καθοδικά, διασπώντας σχετικά εύκολα και τις 800 μονάδες που ήταν το επόμενη σημείο στήριξης.

Η ευκολία με την οποία οι αγοραστές χάνουν τις "μάχες" σε κάθε επίπεδο και τα ημερήσια κλεισίματα στο χαμηλό ημέρας δίνουν απαισιόδοξα μηνύματα για την συνέχεια.

Η διαγραμματική εικόνα δείχνει ότι η επαναπροσέγγιση των 711 μονάδων είναι πλέον πολύ πιθανή, καθώς οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες. Η προοπτική αυτή είναι εντελώς ανάποδη με την εκτίμηση μας για ανοδική Αγορά, η οποία φαίνεται ότι εκτονώθηκε πλήρως στις 945 μονάδες.

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη σε κομβικά σημεία της τάσης, οι αναιμικές αντιδράσεις μετά από έντονες πτωτικές κινήσεις, τα πτωτικά χάσματα σε επιμέρους μετοχές και η επανεργοποίηση σημάτων πώλησης από όλους τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πριν ο Γενικός Δείκτης δοκιμάσει τις ζώνες των πτωτικών υπερβολών.

Αρκετά οικονομικά γεγονότα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, με κεντρικό πολιτικοοικονομικό γεγονός την Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Κρατών την ερχόμενη Πέμπτη.  

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ήρεμη αρχή της εβδομάδας που αναμένονται τα συμπεράσματα α[πό την σύνοδο της FOMC επί της πολιτικής της Fed

Κατά τη συνεδρίαση της FOMC αυτής της εβδομάδας, αναμένουμε η Fed να αποφασίσει τον τερματισμό της καθοδήγησης προς το μέλλον με τη απόρριψη του όρου «υπομονή» από τη δήλωση με παράλληλα δήλωση που να αναδεικνύει ότι τα δεδομένα για τις οικονομικές προοπτικές επιτρέπουν τη σταδιακή απομάκρυνση από τη χαλαρή πολιτική και στα επιτόκια. Παρόλο που μια τέτοια έκβαση δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει τον Ιούνιο, οι οικονομολόγοι μας στις ΗΠΑ σκέφτονται οι προοπτικές για την απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα είναι αρκετά ισχυρές για να τη δικαιολογήσουν.

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών γενικά, ήταν αναμεμειγμένες. Οι ιαπωνικές μετοχές διαπραγματεύονται σχεδόν επίπεδα, Ο Nikkei βρίσκεται ακόμη σε υψηλό 15 ετών πάνω από 19.000, παρά την πτώση στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, και της Κίνας κερδίζουν. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τα υφεσιακά μέτρα, δήλωσε χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση ωστόσο τόνισε πως η ελληνική οικονομία αντέχει. «Δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «δεν θα κάνουμε ποσοτικοποίηση των στόχων για τα μάτια του κόσμου».

Την πρόθεσή του να εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ γνωστοποιεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας τη ΡΑΕ πως σε συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση κράτησε κρυφή τη σχετική απόφαση. Ο κ. Λαφαζάνης υπενθυμίζει ότι η απόφαση για αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ελήφθη στις 30 Δεκεμβρίου 2014 -επί της συγκυβέρνησης Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ- και συμπληρώνει ότι είναι «κάτι παραπάνω από προκλητική και κοινωνικά επαχθέστατη». 

Στα 4,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει η κεφαλαιοποίηση της Finansbank και θα διαμορφωθεί στο επίπεδο της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας μετά τη διαδικασία του IPO που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Περί τα τέλη του Μαρτίου αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας ώστε να προχωρήσει η διάθεση του 26,9% της Finansbank. Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της θυγατρικής και άρα του Ομίλου και να αναδειχθεί η Finansbank μέσω διεύρυνσης της διασποράς της σε επενδυτική επιλογή, ώστε να διευκολυνθούν και περαιτέρω κινήσεις.

Το δημοσίευμα του Βήματος για δήθεν πάγωμα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο ανακριβές, αλλά εντελώς εκτός θέματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σχολιάζοντας δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με το οποίο κλείνουν μέχρι νεωτέρας τη στρόφιγγα σε 25 δισ. ευρώ. Ανάλογη διάψευση είχε κάνει και στο Twitter.

Την υλοποίηση του ολοκληρωμένου έργου Customer Relationship Management (CRM), το οποίο θα βασιστεί στο Microsoft Dynamics CRM ανέλαβε για την Ήρων Θερμοηλεκτρική Α.Ε.,  θυγατρική των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και GΑΖ DΕ FRANCESUEZ ανέλαβε η Data Communication.  Με έναρξη εργασιών το 2000, ο ΗΡΩΝ αποτελεί τον πρώτο ιδιωτικό Όμιλο που δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στην  Ελλάδα.

Στο ποσό των 3,9 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Αστικά Ακίνητα το 2014, από 4,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 13,4 εκατ. ευρώ, έναντι 14,1 εκατ. ευρώ το 2013. Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Αστικά Ακίνητα αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση της εταιρείας τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2014.

Τη διατήρηση της θετικής πορείας της επιδιώκει να πετύχει και το 2015 η εισηγμένη Πλαίσιο. Οπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Γεράρδος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «φέτος η αλυσίδα θα ακολουθήσει συγκρατημένη πολιτική έως ότου σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση. Ο όμιλος έχει θέσει τρεις στρατηγικές προτεραιότητες: την ενίσχυση της θέσης στα private label προϊόντα του ομίλου, τη βελτίωση σε κατηγορίες προϊόντων και την επένδυση σε υποδομές (ERP, CRM). Στις παρούσες συνθήκες είμαστε “μαζεμένοι” ως προς τα έξοδα και το δίκτυο των καταστημάτων και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι οι δικές μας επωνυμίες προϊόντων που αναπτύσσουμε από το 1986».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στοίχημα φιλόδοξο, αλλά με πολλές δυσκολίες υλοποίησης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαγγέλλει μία «ενεργειακή ένωση», που θα διασφαλίζει την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης και μάλιστα με χαμηλό κόστος. Η ενεργειακή πολιτική των Βρυξελλών θα προσπαθεί να εκπληρώσει ταυτόχρονα τρεις ετερόκλητους στόχους: αυτάρκεια, ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και περιβαλλοντική ευσυνειδησία.

Επιδείνωση παρουσίασε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να υποχωρεί στις 91,2 μονάδες από 95,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση του δείκτη από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωσή του, στις 94,8 μονάδες.

Πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, για τρίτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αναλογούν στο ένα τρίτο περίπου των καταναλωτικών δαπανών, μειώθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 0,3%.

Για έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου προειδοποίησε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), κρίνοντας ως προσωρινή τη σταθεροποίηση των τιμών, επικαλούμενη την αυξημένη παραγωγή τωνΗΠΑ, η οποία έχει υπερβεί κάθε προσδοκία και θα μπορούσε να προλειάνει το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη διολίσθηση των τιμών.

Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας αναμένεται να καθυστερήσει κατά ένα χρόνο, λόγω της επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της επίδρασης της ύφεσης στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Ernst & Young (ΕΥ) – όπως καταγράφονται στην έκθεση EY Eurozone Forecast (EEF) Spring 2015. Η ΕΥ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση της τάξης του 0,3% στην έκθεση Δεκεμβρίου, σε μείωση 0,4%. Για το 2016 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% και για το 2019 κατά 2,5%.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα