Market beat: Οι προσδοκίες για την απόφαση της ΕΚΤ και η χθεσινή πτώση καθορίζουν το κλίμα

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 10:15
UPD:13/03/2015 10:14
SOOC/Nikos Libertas

Μια τηλεδιάσκεψη σχετικά με τις δυνατότητες ανεύρεσης της «πολύτιμης» ρευστότητας από την ΕΚΤ είναι στα ραντάρ των επενδυτών σήμερα, που τεχνικά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άνοδος, αφού ξεπεράστηκαν σχετικά εύκολα και αποφασιστικά χθες ικανές στηρίξεις και ψυχολογικά όρια από τους βασικούς δείκτες. Ωστόσο χωρίς μια αισθητής ισχύος φρέσκια είδηση, ισχυροποίηση κάθε είδους ανοδικού momentum, που το προκαλεί η στατιστική προϊστορία, δεν είναι δυνατό να καταγραφεί. Οι επενδυτές ως τώρα έδειξαν πως πιστεύουν ότι με δηλώσει και λόγια χωρίς έργα και αριθμούς δεν πρόκειται να τοποθετήσουν φρέσκα κεφάλαια στο ΧΑ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αν επιχειρήσουμε να ξεπεράσουμε την επίδραση της ροής των καθημερινών ειδήσεων γύρω από τη σχέση της χώρας με τους εταίρους και πιστωτές θα διαπιστώσουμε ότι το ΧΑ έχει βρεθεί έξω από την ομάδα των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης. Εξηγούμαστε πάνω σε αυτό καθώς είναι λεπτό θέμα και η θέση μας αφορά καθαρά την επενδυτική προσέγγιση. Οι αγορές της ευρωζώνης σύμφωνα με τους αναλυτές του παγκόσμιου επενδυτικού στερεώματος θα περάσουν, και έχουν περάσει από αυτή τη βδομάδα, σε διαφορετικό επίπεδο.

Τα εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια το συντομότερο Ιούνιο. Αν και ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές φοβούνται ότι η οικονομία δεν είναι ακόμη έτοιμη ακόμη και για οριακά υψηλότερο κόστος δανεισμού. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων 1000000000000 ευρώ που παρουσίασε τον Ιανουάριο. Η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής ώθησε πολλούς παράγοντες της αγοράς στη μετακίνηση κεφαλαίων σε υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ από ότι σε ευρώ.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 12 ετών των 1,0511 δολαρίων την Τετάρτη και ήταν τελευταία στα 1,0534 δολάρια σήμερα. Το κοινό νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 4,8% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ένας ρυθμός πτώσης που δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2011-12. Η  δύναμη του δολαρίου ΗΠΑ υπονόμευσε την τιμή των  μετοχών της Wall Street από ανησυχίες ότι θα διαβρωθούν τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών. Ο S & P 500 υποχώρησε 0,2% σε ένα χαμηλό μήνα στη διάρκεια της νύχτας.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων ανταγωνιστών, χτύπησε ένα υψηλό 12-ετών των 99,985 μονάδων την Τετάρτη και ήταν τελευταία στις 99,802. Η απότομη πτώση του ευρώ έχει ενισχύσει πολλές μετοχές της ζώνης του ευρώ, με όλους τους βασικούς δείκτες σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σε άνοδο άνω του 2%, την Τετάρτη.

Η παρατήρηση των χρηματιστηριακών δεικτών σε άλλες οικονομίες, την εποχή που οι Κεντρικές τους Τράπεζες εφάρμοζαν QE και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και το Ενωμένο Βασίλειο, εμφανίζει στενή διάρθρωση με την εξέλιξη του προγράμματος αγορών από την εκάστοτε Κεντρική Τράπεζα. Ανάλογη εικόνα φαίνεται ότι αποκτούν οι αγορές του ευρώ, τώρα που η ΕΚΤ το έριξε στις αγορές ομολόγων, παρέχοντας φθηνή ρευστότητα στο ευρω-σύστημα. Αλλά η Ελλάδα για τους γνωστούς λόγους δεν θα περιληφθεί για την ώρα στην ομάδα των ευνοημένων χρηματιστηρίων.

Πιθανά αυτό στη συνείδηση των επενδυτών να κάνει το ΧΑ μια αναδυόμενη αγορά μετοχών. Για αυτές η επίδραση από το QE είναι μικρή, ενώ πλήττονται από το ισχυρό δολάριο και την αντίθετης κατεύθυνσης νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Ωστόσο το ΧΑ μπορεί να αποτελέσει και σε αυτή την ομάδα την εξαίρεση. Αλλά υπό συγκεκριμένη οπτική θα είναι θετική. Γιατί η ελληνική οικονομία δεν απειλείται από όσα απειλούν τις υπόλοιπες αφού το νόμισμά της είναι το ευρώ και θα προσφέρει με μεγαλύτερο κάπως κίνδυνο πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, αφού οι τιμές δεικτών και μετοχών είναι πολύ κοντά στα χαμηλά του βίου τους στο ευρώ.                                                                                       

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Δεν κατάφερε να διατηρήσει την ενδοσυνεδριακή άνοδο η Wall Street, με τους δείκτες τελικά να κλείνουν με απώλειες, εν μέσω νέας ανόδου του δολαρίου, η οποία πλήττει την ελκυστικότητα των μετοχών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16% στις 17.635,39 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,20% στις 4.849,39 μονάδες και ο δείκτης S&P 500έκλεισε πτωτικά κατά 0,19% στις 2.040,24 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Philip Morris International υποχώρησε κατά 1,8%, κλείνοντας την έβδομη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες οκτώ, καθώς ο Κάρλος Σλιμ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το Μάιο. 

Απώλειες 1,8% και για την Apple, η οποία έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Σήμερα παρατηρήθηκαν προβλήματα στους ιστοτόπους του iTunes και του App stores, τα οποία εμπόδισαν τους χρήστες να κάνουν αγορές.

Στον αντίποδα, η Express σημείωσε κέρδη 1,9%, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών για την πορεία των μεγεθών το τρέχον τρίμηνο. Η εταιρεία πλέον εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν μεταξύ 11-14 σεντς, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 11 σεντς.

Την πτώση περιόρισε η ανακοίνωση με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία έδειξαν ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2014, με το συνδυασμένο ΑΕΠ της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών (G20) να αυξάνεται κατά 3,4%.

Ευρώπη

Με τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων πέντε εβδομάδων οι ευρωπαϊκοί δείκτες την Τετάρτη, μετά τη διήμερη πτώση, λαμβάνοντας ώθηση από την πτώση του ευρώ, η οποία καθιστά ελκυστικότερες τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι μετοχές ανέκαμψαν από το ξεπούλημα στην προηγούμενη συνεδρίαση, γιατί η μείωση της αξίας των μετοχών σε ευρώ και η εύνοια σε εξαγωγείς της περιοχής έστειλε τη γερμανική αγορά σε επίπεδα ρεκόρ. Ο DAX της Γερμανίας, που περιλαμβάνει τους κυριότερους εξαγωγείς όπως BMW και Volkswagen, έκλεισε στο 2,7% στις 11.805,99 μονάδες ένα επίπεδο κλεισίματος ρεκόρ υψηλών για τον δείκτη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 αυξήθηκε κατά 1,5%, ενώ ο Euro STOXX 50 της ζώνης του ευρώ αναρριχήθηκε κατά 2,3% για να φθάσει στις 3.649,54 μονάδες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,28% στις 6.721,51 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 εμφάνισε κέρδη 2,37% στις 4.997,75 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε άνοδο 1,3% στις 394,86 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Adecco ενισχύθηκε περίπου 4%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για τη χρήση του 2014. Επίσης, για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ανακοίνωσε αύξηση κερδών στα 185 εκατ. ευρώ, από 174 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν να μειωθούν στα 167 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Remy Cointreau δυο ώρες πριν το κλείσιμο κερδίζει 4,8%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της από την Goldman Sachs,η οποία εκτιμά ότι θα επωφεληθεί η εταιρεία από την αποδυνάμωση του ευρώ και την ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα. Στο +3% έκλεισε η Bayer, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 6% μέχρι το 2017.
Θετικά λειτουργεί για τις αγορές η πτώση του ευρώ, η οποία ενισχύει την ελκυστικότητα των μετοχών. Το ευρώ σημείωσε νέο χαμηλό 12 ετών, διαμορφούμενο στο 1,066 δολάριο, επίπεδα που είχε να δει από το 2003.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 300 εκατ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της γαλλικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015.

ΧΑ

Έχασε το επίπεδο των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, στο περιθώριο της έναρξης των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε μειωμένος κατά 2,46% στις 797,30 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 816,06 μονάδες και η χαμηλότερη στις 797,30. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά  7,43% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 67,37 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,14 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Χθες άρχισαν οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα.  Οι προσδοκίες της αγοράς, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση είναι χαμηλές, μετά και τη χθεσινή σκληρή κόντρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου η ελληνική πλευρά αναμένει αύξηση του ορίου του ELA (κυβερνητικές πηγές μιλούν για 5 δισ.). 

Το Χ.Α. έδειξε ότι έχει απομονωθεί από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες καταγράφουν σημαντικά κέρδη, στον απόηχο της έναρξης (τη Δευτέρα) του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Άλλωστε και ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ανέφερε σήμερα ότι η αγορά κρατικών και άλλων τίτλων χρέους από την ΕΚΤ πιθανόν να θωρακίζει τις χώρες της Ευρωζώνης από πιθανές επιπτώσεις προερχόμενες από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Είναι φανερό ότι η ελληνική οικονομία, που είναι απούσα από την ιστορική αυτή εξέλιξη του προγράμματος της ΕΚΤ, πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες αξιολόγησής της ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει. Διαφορετικά, η συνέχιση της άγονης κατασπατάλησης χρόνου θα οδηγήσει σε πλήρη ασφυξία στην οικονομία και αναπόφευκτα σε νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές και «θύματα» τις μετοχές άλλων εταιρειών, ερήμην των υγιών θεμελιωδών στοιχείων τους, αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές.

Στο ταμπλό τώρα, στο -2,81% και στις 234,40 μονάδες έκλεισε ο FTSE 25, με υψηλό του στις 240,92 μονάδες και χαμηλό αυτό του κλεισίματος. 

Θετικές ήταν οι τέσσερις μετοχές του (Jumbo, Folli Follie, Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ), με κέρδη χαμηλότερα του 0,75%. Σταθερή παρέμεινε η μετοχή της Motor Oil και πτωτικά ολοκλήρωσαν οι υπόλοιπες 20. 

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-6,48%), της Τιτάν (-5,25%), της ΕΧΑΕ(-4,59%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-4,39%), της Ελλάκτωρ(-3,48%) της ΕΥΔΑΠ(-3,28%) και της Grivalia Properties(-3,18%). 

Σημαντικές απώλειες και για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να κλείνει στο -7,50%, την Eurobank στο -6,96%, την Alpha Bank στο -5% και την Πειραιώς στο -1,96%. Άλλωστε σήμερα, η Deutsche Bank σε ανάλυσή της ανέφερε ότι περιμένει ζημίες και αύξηση των προβληματικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο του 2014. 

Έτσι, αν και βρέθηκε αρχικά στο +0,62% και στις 633 μονάδες ο τραπεζικός, έκλεισε τελικά στο -5,81% και στις 592,57 μονάδες στο κατώτατο της ημέρας. 

Από τα 70,5 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου των συναλλαγών, τα 44,1 εκατ. ευρώ να απορροφήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (62%) και τα 68,6 εκατ. ευρώ (96,6%) από τις μετοχές του FTSE25. 

Ήπια υποχώρηση για τον MidCap20 στις 870,93 μονάδες (-0,64%) και θετικός κατά 12,66% από την αρχή της χρονιάς. Επτά τίτλοι του με θετικό πρόσημο (Υγεία 3,73%, Λάμδα 2,45%, Χαλκορ 1,52%, Πλαστικά Θράκης 0,71%), δύο αμετάβλητοι (Ιντραλοτ και Φουρλής) και οι υπόλοιποι 11 με αρνητικό πρόσημο (Σιδενόρ -7,64%, Σωληνουργεία Κορίνθου -7,55%, Αττικής -5,71%, ΟΛΘ -4,67%, Αβαξ -3,64%, ΕΥΑΠΣ -3,19%). Η αξία των συναλλαγών του σταθερά στα πολύ χαμηλά επίπεδα των 845 χιλ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο δείκτης των Ασφαλειών (+3,79%) και τη μεγαλύτερη πτώση ο δείκτης των Τραπεζών (-5,81%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 35 κινήθηκαν ανοδικά, 78 καθοδικά, ενώ η τιμή 20  μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα πιθανά δεν έλαβαν υπόψη τη βουτιά από τις δημοπρασίες και έτσι 5 συνεδριάσεις πριν την εκπνοή της σειράς Μαρτίου έδωσαν στο ΣΜΕ μια μονάδα προπορεία έναντι του 25άρη μετά από μέρες. Αλλά για τη στήλη ο δείκτης αφού έκοψε κάτω από τις 240 μονάδες θα βρει στήριξη κοντά στις 225 μονάδες.

Οι traders στηρίζουν πιθανά αυτή την εκτίμηση για αντίδραση σήμερα, στη δυναμική  των συνεδριάσεων στις 11/2 που ο 25άρης με μέγιστο τις 243,24 και ελάχιστο τις 232,42 έκλεισε στις 235,13 μονάδες με μεταβολή -3,93% (χθες ο 25άρης είχε μέγιστο τις 240,92 και ελάχιστο το κλείσιμο στις 234,4 με -25,81%) και την επόμενη 12/2 εκτινάχθηκε κατά +8,12%. Δεν αποκλείεται μια εξέλιξη τέτοια αλλά φαίνεται για την ώρα δύσκολη μια ανοδική στροφή διαρκείας.

Σήμερα

Μια μείωση έκπληξη στο επιτόκιο από την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας, σήμερα Πέμπτη βοήθησε στο να ξεκολλήσουν οι ασιατικές μετοχές από τα χαμηλά επτά εβδομάδων που οδηγήθηκαν την προηγούμενη συνεδρία, ενώ η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ ισχυροποιεί το δολάριο.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Κορέας αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 1,75%, πρώτη περικοπή του σε πέντε μήνες. Ένωσε την πολιτική της με τους ομολόγους της σε άλλες χώρες που έχουν λάβει πρόσφατα απόφαση λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική για να ενισχύσουν την υποτονική ανάπτυξη.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο +0,3%, και κινείται μακριά από τα χαμηλά επτά εβδομάδων της Τετάρτης. Ο Δείκτης των μετοχών στην Κορέα ο Kospi κέρδιζε ως -0,4% αλλά βούτηξε ξαφνικά στο -0,52%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανεβάζοντας τα κέρδη που εμφάνισε από το ξεκίνημα κερδίζει +1,43% αφού υποστηρίχθηκε από τις ελπίδες της αγοράς για επενδύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 12 ετών των 1,0511 δολαρίων την Τετάρτη και ήταν τελευταία στα 1,0534 δολάρια σήμερα. Το κοινό νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 4,8% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ένας ρυθμός πτώσης που δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2011-12.

Στις ΗΠΑ οι τιμές του αργού χτύπησαν ένα χαμηλό ενός μήνα των 47,33 δολαρίων ανά βαρέλι την Τετάρτη. Σήμερα βρέθηκε στα 48,20 δολάρια το βαρέλι, περίπου +0,1% για την ημέρα.

Το ευρωπαϊκό ανάλογο αναφοράς Brent προσέκρουσε επίσης σε ένα χαμηλό μήνα, αν και ανέκαμψε αργότερα την Τετάρτη και πρόσθεσε 2%. Ήταν σήμερα στα 57,85 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Το θόλο πολιτικό και μακροοικονομικό τοπίο της Χώρας έχει σπρώξει το Γενικό Δείκτη να χάσει όχι μόνο τη στήριξη των 847 μονάδων αλλά και το καθοδικό "μαξιλάρι" των 824 μονάδων, εγείροντας πλέον σοβαρές ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του ψυχολογικού ορίου των 800 - 790 μονάδων.

Πιθανή άρνηση του Δείκτη, στις επόμενες συνεδριάσεις, να ξαναπάρει ανοδικά το όριο των 830 με 840 μονάδων, θα προκαλέσει διαγραμματική "προθέρμανση" για τις 780 μονάδες ανασυντάσσοντας εκ νέου τις δυνάμεις στο "στρατόπεδο" των "Bears".

Σε βραχυπρόθεσμο πεδίο και οι 3 δείκτες: Γενικός Δείκτης, FTSE 25 και Τραπεζικός δείκτης έχουν χτυπήσει 'κόκκινο' στους ταλαντωτές ορμής, με το 'oversold' να δίνει 'alert' και να μην αποκλείει μία γρήγορη τεχνική 'ανάταση', αν σε αυτό συμβάλλει και κάποιου είδους θετική είδηση.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ριμπάουντ του Ευρώ μετά την παραβίαση του επιπέδου του 1,05

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατάφεραν να πάρουν  μια ανάσα μετά τη βουτιά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από το σοκ από τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ. Η εκθετική άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ συνεχίστηκε στην Ασία Σήμερα  στο επίκεντρο είναι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Παρά την πτώση του S & P στη διάρκεια της νύχτας (φαινομενικά για τις ανησυχίες λόγω της δύναμης του δολαρίου), οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν σημαντική αύξηση οδηγούμενες από την Ιαπωνία και την Κίνα. Οι εκπλήξεις από τις πολιτικές χαλάρωσης συνεχίστηκαν στην Ασία με την Τράπεζα της Κορέας σε προληπτική μείωση στο επιτόκιο κατά 25bp σήμερα που ακολούθησε την Τράπεζα της Ταϊλάνδης, που εξέπληξε τις αγορές με μια περικοπή 25bp χθες.

Προτείνουμε μια υπόθεση μεταβλητότητας που πιστεύουμε ότι εξηγεί καλύτερα την τρέχουσα δυναμική της αγοράς στις τιμές του πετρελαίου και τη συμπεριφορά επί της προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας. Η υπόθεσή μας περιλαμβάνει την παραδοχή ότι η Σαουδική Αραβία παραμένει ο παγκόσμιος παραγωγός των γρήγορων μεταστροφών, και ωφελείται από τη μεταβλητότητα. Πιστεύουμε ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, θα ωθήσει το οριακό κόστος παραγωγής υψηλότερα, και το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ θα επεκταθεί. Πιστεύουμε επίσης ότι η μεσοπρόθεσμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι καλύτερη από αυτή που αναμένει η συναίνεση των αγοραίων δυνάμεων.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, άρχισαν στις 9 Μαρτίου. (Επέδρασαν κύρια χθες).

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με τη συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα ξεκίνησαν στις 15.00 οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, ενώ το νέο αυτό σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG). Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων.

Την έναρξη των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει το Μαξίμου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χαμηλόβαθμα κλιμάκια των θεσμών να επισκεφθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία.

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς και του νέου σχήματος διαπραγμάτευσης που ονομάζεται πλέον Brussels Group. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και στο εξής καθώς και το πού θα γίνονται οι συναντήσεις των δύο μερών. Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία.

Την πρόθεση της Finansbank να προβεί στη διάθεση κοινών μετοχών της, μέσω του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, εντός του Απριλίου ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ενέκρινε το σχέδιο της Eθνικής Tράπεζας για διάθεση ποσοστού έως 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η Finansbank μέσω της άντλησης των κεφαλαίων αυτών στοχεύει μεσοπρόθεσμα μεταξύ άλλων: α) να επιτύχει μέση ετήσια αύξησητων δανείωντης 20% κατ’ ελάχιστο,  β) να επιτύχει απόδοση μέσων ιδίων κεφαλαίων και απόδοση μέσου ενεργητικού 15% και 1.8% αντίστοιχα και γ) να διατηρήσει κεφαλαιακή επάρκεια με στόχο δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1 (σύμφωνα με τους κανόνες Βασιλείας ΙΙΙ) στο 12% κατ’ ελάχιστον. 

Στα 3,106 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιανουάριο έναντι 3,006 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν τον Ιανουάριο στα 648 εκατ. ευρώ έναντι 755 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Το μεγαλύτερο ποσό ληξιπρόθεσμο ποσό αφορά οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και ανέρχεται σε 1,815 δισ. ευρώ.

Την μείωση των τιμών ενέργειας ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις με αντιστάθμισμα την ουσιαστική αύξηση των θέσεων εργασίας μελετά το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος συναντήθηκε, αργά σήμερα το απόγευμα, με το προεδρείο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Βελτιωμένα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων κατά 9,8% το δ' τρίμηνο και 48,8% το 2014 ανακοίνωσε η Eurobank.

Με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού, η τράπεζα συνέχισε το δ' τρίμηνο την επιταχυνόμενη αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες σε €742 εκατ., από €588 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, αυξάνοντας την κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση κατά 270 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και 640 μονάδες σε ετήσια βάση.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τροποποιημένη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής εταιρείας TOTAL ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την συνέχιση των ερευνών για ένα και πλέον χρόνο από την εταιρεία γεωλογικών ερευνών σε γειτονικές περιοχές του τεμαχίου «11». Στο τεμάχιο αυτό η TOTAL δεν είχε βρει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα και είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να αποσυρθεί. Την τροποποιημένη συμφωνία θα υπογράψει με την εταιρεία την ερχόμενη βδομάδα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, όπως δήλωσε στο Reuters.

Συνεχίστηκε και σήμερα η πτωτική πορεία του πετρελαίου και του χρυσού, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά πλήττει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,8% στα 1.150,60 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 0,3%, κλείνοντας στα 48,17 δολάρια.

Στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία ακολουθεί αναλογές κινήσεις άλλων οικονομιών που έχουν χαλαρώσει πρόσφατα τη νομισματική τους πολιτική για την ενίσχυση της υποτονικής ανάπτυξης. Η Τράπεζα της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Κορέας μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 1,75%.

Νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17,5 δισ. δολαρίων ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από την πολύνεκρη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ωστόσο πως το πρόγραμμα αυτό «ενέχει κινδύνους». «Το πρόγραμμα (βοήθειας) είναι φιλόδοξο και ενέχει κινδύνους, που συνδέονται ιδίως με τη σύρραξη στις ανατολικές περιοχές της χώρας» αναγνώρισε η ίδια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα