ΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΑ στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, τόνωσαν αρχικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς υπήρχαν φήμες ότι τα στοιχεία μπορεί να αναθεωρούνταν προς τα κάτω.
Ωστόσο, ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία επισκιάστηκε εν συνεχεία από τις ανησυχίες για τα υπερτιμημένα επίπεδα της αγοράς, μετά το ράλι του 2003.
Το βασικό θέμα συζήτησης στους κύκλους των επενδυτών στη Wall Street έγκειται το εάν η αγορά είναι υπερτιμημένη ή εάν οι μετοχές έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου. Ο Nasdaq πρόκειται να κλείσει το Φεβρουάριο με πτώση περίπου 2%, ενώ ο Dow Jones με άνοδο 0,9%. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 1,2% από τις αρχές του μηνός μέχρι σήμερα.
Στην Ευρώπη, τα κέρδη του κλάδου εταιρειών κοινής ωφελείας και του αυτοκινήτου, τα οποία πυροδοτήθηκαν από την ανάκαμψη του δολαρίου, προσέφεραν στήριγμα στα blue chips, όμως η υποκινούμενη από το διαφημιστικό κολοσσό WPP στο Λονδίνο συγκράτησε την άνοδο.
Οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από τη δέσμευση της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφελείας RWE για μεγάλη αύξηση του μερίσματός της και τα σχέδια αναδιάρθρωσης, ωθώντας τη μετοχή της σε άνοδο 6%, στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2002.
Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε αμετάβλητος στις 1.007 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με οριακή άνοδο 0,33%. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,52%, δεχόμενος πιέσεις από τον τρίτο μεγαλύτερο διαφημιστικό όμιλο στον κόσμο, τη WPP, και τον τραπεζικό τομέα.
Η μετοχή της WPP υποχώρησε 4,5%, στα χαμηλότερα δύο εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της διαφήμισης το 2005. Οι τράπεζες υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξης της Lloyds TSB από την ΙΝG.
Τέλος, στο Τόκιο ενισχύθηκε 2,10%, κλείνοντας πάνω από το φράγμα των 11.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ