Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τους πωλητές να πρωταγωνιστούν στις ρευστοποιήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, είτε πρόκειται για μετοχές είτε για ομόλογα.
Στις 14:28, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,88% στις 817,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 33,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 4,40% στις 240,49 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 7,67% στις 635,66 μονάδες.
Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, η ασφυξία που έχει προκαλέσει η έλλειψη ρευστότητας γίνεται κάθε μέρα εντονότερη με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι οριακά, εν όψει σημαντικών υποχρεώσεων της Ελλάδας το επόμενο διάστημα.
Η ΕΚΤ δεν έδωσε ούτε σημαντική αύξηση του ELA, ούτε αύξηση του ορίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Άρα επιβάλλεται στο σημερινό Eurogroup είτε επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει τουλάχιστον την σταδιακή εκταμίευση της δόσης, είτε να δρομολογηθεί μία συμφωνία που θα δώσει την δυνατότητα, σε επόμενο έκτακτο Eurogroup, για την ολοκλήρωση της.
Αυτό επιβάλει αποφασιστικότητα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, καθώς σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, η διάσπαση των 850 μονάδων θα είναι άμεση και η αναμέτρηση με τα χαμηλά έτους αναπόφευκτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο από την έλλειψη ρευστότητας, ο τραπεζικός, βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Η Εθνική καταγράφει απώλειες 8,66%, η Πειραιώς είναι στο -7,41%, η Eurobank στο -7,26% και η Alpha Bank στο -6,82%.
Επίσης, απώλειες 7,97% καταγράφει και η ΔΕΗ, στα 5,66 ευρώ, καθώς υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Απώλειες άνω του 4% καταγράφουν οι Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Τιτάν, Jumbo και ΟΤΕ.