Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 10:09
UPD:10:12

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης έπειτα από τη σημαντική ενίσχυση των αμερικανικών δεικτών στη χθεσινή συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/02/881933.htm .

Θετικά επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς και μία σειρά από ενθαρρυντικά εταιρικά νέα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.555,5 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,4%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.766,8 μονάδες με κέρδη 0,5% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.078,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,6%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έχει διαμορφωθεί στις 1.020,97 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,3%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών έπειτα από τη σημαντική άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού. Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τον πόλεμο στο Ιράκ λόγω της διατήρησης των αμερικανικών αποθεμάτων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και των ανησυχιών για την πολιτική αστάθεια σε χώρα παραγωγής την Βενεζουέλα.

Στο μέσον των συναλλαγών η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου ήταν στα 33,17δολάρια το βαρέλι έναντι 32,23 δολαρίων του προηγούμενου κλεισίματος.

Στην αγορά της Ν.Υόρκης οι τιμές του αργού άγγιξαν προσωρινά τα 36,45 δολάρια το βαρέλι- το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο πριν επιτεθούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ- πριν σταθεροποιηθούν στα 36,36 δολάρια στις απογευματινές συναλλαγές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κερδίσει 3 δολάρια μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα για μείωση 4% των ορίων ποσοστώσεων στην παγκόσμια παραγωγή.

H μετοχή της γαλλικής Total 0,5%.

Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσε η δήλωση εκπροσώπου της BMW ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει πωλήσεις – ρεκόρ στην τρέχουσα χρήση χάρη στην έντονη ζήτηση που παρατηρείται για ορισμένα μοντέλα.

Τέλος, κέρδη καταγράφει και σήμερα η μετοχή της BHP Billton. Η εν λόγω εταιρεία υπέγραψε χθες συμφωνία ύψους 9 δισ. δολαρίων για την αύξηση των πωλήσεων σιδηρομεταλλεύματος προς την Κίνα, η οποία απορροφά μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας -της μεγαλύτερης τέτοιου είδους στην ιστορία με κινεζικές χαλυβουργίες- η BHP Billiton θα πωλεί περίπου 12 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος ανά έτος για διάρκεια 25 ετών, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τσιπ Γκουντγίαρ, σε συνέντευξή του στο Πεκίνο. «Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη, ενιαία αγορά απορρόφησης πρώτων υλών», τόνισε ο κ. Γκουντγίαρ.

Mετά την παραπάνω είδηση τόσο η Merrill Lynch όσο και η UBS ανακοίνωσαν ότι διατηρούν σταθερές τις επενδυτικές τους προτάσεις για «αγορά» της μετοχής της BHP Billiton.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα