Bloomberg: Η Ελλάδα απειλείται ξανά με ύφεση

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 14:37
UPD:14:37
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Τον κίνδυνο ενδεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης του προγράμματος στήριξης να φέρει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση ή ακόμη και στη χρεοκοπία μέσα σε λίγες εβδομάδες επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αποπληρώσει 6,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες την ίδια στιγμή που οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό δείχνουν έλλειμμα ρευστότητας 2,1 δις ευρώ το Μάρτιο και τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται κατά 217 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. 

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτή η διαμάχη να μην επηρεάσει την οικονομία. Κάθε επένδυση τελεί σε αναμονή για το αποτέλεσμα των συνομιλιών», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια είναι αυτή.

Παράλληλα, το πρακτορείο αναφέρεται σε δυο αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις και δήλωσαν πως η Ελλάδα μπορεί τελικά να χρησιμοποιήσει τα δικά της αποθεματικά για να βγάλει το μήνα.

«Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια μόνο για δύο ακόμη εβδομάδες».

Την ώρα που η Ελλάδα προετοιμάζεται για την αποπληρωμή των 300 εκατ. ευρώ την Παρασκευή προς το ΔΝΤ που θα μειώσει περαιτέρω το ποσό στα ταμεία της, οι πιστωτές προειδοποιούν ότι δεν θα γίνει εκταμίευση της δόσης εάν η νέα κυβέρνηση δεν πετύχει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους, προσθέτει το πρακτορείο.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα