Το 49% των Ελλήνων δηλώνουν ότι στο μέλλον θα επενδύσουν λιγότερα χρήματα

Ερευνα
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 17:47

Οι Έλληνες επιμένουν στις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις αποφεύγοντας τον υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ''Investment Barometer'' (Επενδυτικού Βαρομέτρου) που διεξάγεται δύο φορές το χρόνο και παρέχει πληροφορίες για τις επενδυτικές τάσεις των επενδυτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Γενικά οι Έλληνες επενδύουν λιγότερο από τους Ευρωπαίους.

Στην Ελλάδα η συκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων από 11 έως 24 Νοεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.250 ατόμων (ανδρών και γυναικών ηλικίας από 18 έως 64 ετών). Το ερωτηματολόγιο αποτέλεσε μέρος της Πολυσυμετοχικής Πανελλαδικής Έρευνας CATIBUS, που διεξάγει η GfK Market Analysis από το 1996.

Oι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις, οι ασφάλειες ζωής και οι μετοχές αποτελούν τόσο για τους Δυτικο-Ευρωπαίους όσο και για τους Έλληνες τα δημοφιλέστερα επενδυτικά εργαλεία με κάποιες όμως διαφορές. Οι Έλληνες επενδύουν σε μικρότερα ποσοστά απ' ό,τι οι Δυτικοί Ευρωπαίοι. Οι μετοχές έχουν παραμείνει, από την άνοιξη του 2003, σε ποσοστά της τάξης του 9% με 10% προφανώς λόγω της τάσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αντίθετα στη Δυτική Ευρώπη σε μετοχές επενδύει το 16% του πληθυσμού. Στην Αμερική περίπου ένας στους δύο Αμερικανούς επενδύει σε μετοχές 40%.

Στην Ελλάδα το 49% δηλώνει ότι στο μέλλον θα επενδύσει λιγότερα ή πολύ λιγότερα χρήματα. Το 36% δηλώνει ότι θα αποταμιεύσει το ίδιο όπως τους προηγούμενους 12 μήνες και το 15% θεωρεί ότι στο μέλλον θα επενδύσει περισσότερα χρήματα, με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Δυτικής Ευρώπης να είναι 38%, 45% και 15%.

Τα επενδυτικά προϊόντα που θα κερδίσουν έδαφος από αυτούς που θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους, είναι οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, οι ασφάλειες ζωής και οι μετοχές, κατά 12%, 6% και 3% αντίστοιχα.

Παράλληλα, υπάρχει ένα ποσοστό που δηλώνει μείωση καταθέσεων για τα πιο πάνω προϊόντα, οι μετοχές πρόκειται να μειωθούν κατά 8% και οι βραχυπρόθεσμες καταθέσεις πρόκειται να λάβουν πτώση έως και 21%. Ενώ μόνο 1% δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις ασφάλειες ζωής. Έτσι φαίνεται ότι ο μελλοντικός νικητής έστω και σε μικρά ποσοστά είναι οι ασφάλειες ζωής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα