Σημαντική ενίσχυση του δολαρίου

Κάτω από τα 1,23 δολάρια το ευρώ
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2004 18:36
UPD:19:11

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις αρχές Δεκεμβρίου εκτινάχθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ, ενώ σημειώνει ρεκόρ τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν.

Η σημαντική άνοδος του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται σε τεχνικούς παράγοντες και στις αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για την απασχόληση, την «αχίλλειο πτέρνα» της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε το Φεβρουάριο σταθερό στο 5,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ενώ τα μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 125.000 έναντι αύξησης 112.000 τον Ιανουάριο.

Η αγορά αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων – για πρώτη φορά από το Μάιο του 2000 – σε περίπτωση που διαπιστώσει αύξηση της απασχόλησης.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο δείκτης απασχόλησης του ISM αναρριχήθηκε τον περασμένο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα από το 1987.

Eξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas, οι προγραμματισμένες απολύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις υποχώρησαν το Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ «θα οδηγήσει τη Fed στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής καθιστώντας το δολάριο περισσότερο ελκυστικό στους επενδυτές», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής στην Bank Julius Baer & Co.

Στις 18:19 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος με το αμερικανικό είχε διαμορφωθεί στα 1,2266 δολάρια έναντι 1,2394 δολαρίων στις 14:39 και 1,2431 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της ΕΚΤ ήταν 1,2484 δολάρια ανά ευρώ.

Παράλληλα, στις 18:19, το δολάριο ισοδυναμούσε με 110,26 σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 1%. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τις 7 Νοεμβρίου 2003.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 19:30 (ώρα Ελλάδος) η ομιλία του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, σε οικονομική λέσχη της Νέας Υόρκης για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα