Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2004 11:17
UPD:11:19

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 0,46% ή 0,17% έχοντας διαμορφωθεί στα 36,49 δολάρια το βαρέλι.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη δήλωση εκπροσώπου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας ότι η πολιτική ένταση που επικρατεί στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου δεν πρόκειται να επηρεάσει την παραγωγή της.

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν κάμψη χθες αλλά διατηρήθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του έτους εξαιτίας ανησυχιών για έλλειψη προσφοράς βενζίνης και λόγω των δηλώσεων του προέδρου του ΟΠΕΚ οι οποίες επιβεβαίωσαν για υπέρβαση των ορίων των ποσοστώσεων στην παραγωγή των χωρών μελών.

Οι τιμές έχουν κερδίσει πάνω από 4 δολάρια μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παγκόσμια προσφορά περιορίζοντας την παραγωγή κατά 1 εκ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Απριλίου.

Πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα

Οι ΗΠΑ ανέβασαν χθες τους τόνους κατά της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, κατηγορώντας τον πρόεδρο για κλιμακούμενες αντιδημοκρατικές δραστηριότητες και κάλεσαν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της χώρας να αποφασίσει με πλήρη διαφάνεια.

Οι αμερικανικές δηλώσεις έγιναν λίγο πριν το Συμβούλιο ανακοινώσει πως η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα υπολείπεται ακόμη απαραιτήτων υπογραφών για να συγκαλέσει δημοψήφισμα, που θα επιτρέψει την αποπομπή του Τσάβες από την εξουσία. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 1,832,493 υπογραφές, ενώ χρειάζονται πάνω από 2.4 εκατ. για να κηρυχθεί δημοψήφισμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλέλαν είχε εκφράσει πρωτύτερα ''τις ανησυχιες'' της Ουάσιγκτον και κάλεσε το Συμβούλιο ''να ολοκληρώσει την αποστολή του και με διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου ο λαός της Βενεζουέλας να μπορέσει να ακούσει τη φωνή του στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής διαδικασίας''.

Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση του Καράκας και την αντιπολίτευση να μην προσφύγουν στη βία, ''ούτε και σε εμπρηστικές δηλώσεις που ενδέχεται να την αναζωπυρώσουν''.

Αλλά κι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, υπεύθυνος για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ρότζερ Νοριέγα, εξέφρασε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου την εκτίμηση πως η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι ''πολύ ανησυχητική'' για την Ουάσιγκτον και κατήγγειλε τις ''κλιμακούμενες αντιδημοκρατικές πράξεις'' του Τσάβες, που έχουν βυθίσει επί τρία χρόνια τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα