Market beat: Η στατιστική «επιβάλλει», και τα παράγωγα προσδοκούν μια υπολογίσιμη αντίδραση

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 09:59
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο τρόπος με τον οποίο οι τιμές των μετοχών του ΧΑ κινούνται επί τέσσερις συνεδριάσεις, είναι ενδεικτικός του πόσο εκτός ευρωζώνης έχει βρεθεί η Ελλάδα, στα μάτια των ξένων θεσμικών. Δεν είναι μόνο η εικόνα από τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, όπου το επιτόκιο της Ουγγαρίας είναι στο 3,18%, της Γερμανίας στο 0,31% και της Ελλάδας στο 9,55%, με άνοδο χθες κατά 13 μονάδες βάσης ή 1,33%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είναι η βροχή των εκθέσεων μεγάλων επενδυτικών ομίλων γύρω από το Grexit, που υπογραμμίζουν την κρισιμότητα των ημερών για την ελληνική περίπτωση. Είναι επίσης η διαπραγμάτευση μεταξύ των ΥΠΟΙΚ Ελλάδας και Γερμανίας που διεξάγεται πλέον δημόσια, μέσω διαδοχικών συνεντεύξεων και αυτό, δεν ευνοεί την αναδόμηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το ΧΑ. Γιατί οι ξένοι θεσμικοί έχουν σε μεγαλύτερη υπόληψη τον Γερμανό υπουργό και συνεπώς οι απειλές για Grexit επηρεάζουν αρνητικά το φρόνημα των fund managers.

Στο χθεσινό σχόλιο σημειώναμε: «Η στατιστική προσφέρει ελπίδες για ανοδική αντίδραση, αλλά αυτό που έχει επιδεινώσει τη διάθεση των επενδυτών είναι η συνεχιζόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για την περίπτωση της Ελλάδας. Πάλι εμφανίστηκαν οι αναφορές σε εκβιασμούς και Grexit και από τις δύο πλευρές και αυτό δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να αισιοδοξήσουν οι επενδυτές».

Η δυναμική των συναλλαγών χθες αποκάλυψε την ύπαρξη ανακλαστικών που προκαλούν την εισαγωγή εντολών αγοράς όταν ο 25άρης πλησιάζει τα επίπεδα των 250 μονάδων αλλά επίσης τόνισε την ύπαρξη προγράμματος για ξεφόρτωμα θέσεων στις τραπεζικές μετοχές που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ζητείται εκτόνωση των πιέσεων στα blue chip του τραπεζικού κλάδου, χωρίς την εμφάνιση μιας είδησης κατάλληλης με το πνεύμα των επενδυτών. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί που αναζητούν αφορμή για να φρενάρουν μια πτώση, που προκαλείται από τη σχέση των κινήσεων των πολιτικών, με τον χρόνο που διαθέτει η ελληνική οικονομία για να λειτουργεί απερίσπαστα.

Οι εγχώριοι αναλυτές αντιλαμβάνονται τη δυναμική των ημερών ως προσπάθεια να μην περάσουν οι τιμές σε ζώνες που θα προκαλέσουν τη διάθεση για ρευστοποιήσεις, από το σύνολο των εμπλεκόμενων στις συναλλαγές. Παράλληλα εκτιμούν, ότι οι θεσμικοί τηρούν στάση αμυντικής αναμονής γύρω από τις κινήσεις της κυβέρνησης, που θα έχουν σχέση με εκείνα που ζητούν οι εταίροι και ύστατοι πιστωτές.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως είτε οι ξένοι είτε οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν ιδέα για τα μελλούμενα και στην ουσία βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης ορατότητας και πιθανά έτσι δικαιολογείται η κλιμάκωση προς τα κάτω των όγκων.

Ως τώρα η θέση μας πως οι τράπεζες επιδρούν καταλυτικά στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ακόμα και σε διαχειριστές που δεν έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τράπεζες επαληθεύτηκε. Καθώς στις περισσότερες καθοδικές συνεδριάσεις των ημερών, υπήρχαν κλάδοι με κέρδη στη διάρκεια των συναλλαγών, που το μέγεθος των απωλειών των Τραπεζών ανάγκαζε σε κλάδεμα των ανοδικών κλάδων και μεταβολών στο τέλος.

Χθες πάντως θεωρούμε ότι υπήρξαν σημάδια για αντίδραση σήμερα που αν δεν έρθει ακόμα και χωρίς καμία εμφανή αιτία σήμερα τα πράγματα θα σκουράνουν.                                                                                                                                  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ο δείκτης Nasdaq έκλεισε χθες πάνω από τις 5.000 μονάδες, με τον Dow Jones  και τον S&P 500 να τον «συνοδεύουν» με ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, λαμβάνοντας ώθηση από τη νέα άνοδο του δείκτη μεταποίησης το Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 18.288,63 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,90% στις 5.008,10 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,61% στις 2.117,39 μονάδες.

Στο ταμπλό, η NXP Semiconductors σημείωσε άνοδο 17,3%, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει την συγχώνευσή της με την Freescale Semiconductor. Η αξία του σχήματος που θα προκύψει θα ανέρχεται σε 40 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Επίσης, η Athersys ενισχύθηκε κατά 13,9%, μετά την ανακοίνωση ότι ολοκλήρωσε τη συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση αδειών με την Chugai Pharmaceutical.

Στον αντίποδα, η Berkshire Hathaway υποχώρησε κατά 0,4%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2014 μειώθηκαν κατά 17%. Συγκεκριμένα, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 4,16 δισ. δολάρια έναντι 4,99 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε υψηλό 4 μηνών ανήλθε τον Φεβρουάριο η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με τον σχετικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 55,1 μονάδες.  Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 54,3 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες τη Δευτέρα, με τον CAC 40 ^FCHI-0,69% να κλείνει με σημαντική πτώση, διορθώνοντας μέρος της ανόδου του Φεβρουαρίου. Πιέσεις άσκησε ο ενεργειακός κλάδος, καθώς και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-0,09% υποχώρησε κατά 0,08%% στις 6.941 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,08% κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 11.410 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 4.917 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,31% στις 390,83 μονάδες, διορθώνοντας από το +6,4% που είχε καταγράψει το Φεβρουάριο.

Στο ταμπλό, η Lafarge υποχώρησε κατά 3,2%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι οι μέτοχοι της Holcim πιέζουν την εταιρεία να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία συγχώνευσής της με την πρώτη. Επίσης, η Vivendi έχασε 5,3%, με την αγορά να μην επικροτεί τα σχέδια της γαλλικής εταιρείας να ενισχύσει την παρουσία της στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, η διοίκηση ανέφερε ότι η επιστροφή κεφαλαίου θα φτάσει στα 5,7 δισ. ευρώ, μετά την πώληση μέρους του ενεργητικού της, ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος της ενέργειας, καθώς έγινε γνωστό ότι η παραγωγή του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) τον Φεβρουάριο ξεπέρασε και πάλι τις παραγγελίες για ένατο συνεχή μήνα. Η Royal Dutch Shell υποχώρησε κατά 1,9%.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τις 19 χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ υποχώρησε κατά 0,3%, έναντι πτώσης 0,4% που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Η  πτώση αυτή έρχεται ύστερα από τη μείωση κατά 0,6% του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο και κατά 0,2% τον Δεκέμβριο.

Επίσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2012 υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στο 11,2%, από 11,3% τον Δεκέμβριο του 2014 και 11,8% τον Ιανουάριο του 2014. Τέλος, ο δείκτης ΡΜΙ του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 51 μονάδες, αμετάβλητος σε σχέση με το υψηλό έξι μηνών που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, αλλά κατώτερος των προκαταρκτικών εκτιμήσεων για 51,1 μονάδες.

ΧΑ

Τέταρτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, υπό την πίεση του τραπεζικού κλάδου, δεν κατάφερε ούτε στιγμή να περιορίσει αισθητά τις απώλειες του, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες αρκετών δεικτοβαρών μετοχών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,45% στις 858,95 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 874,61 μονάδες και η χαμηλότερη στις 852,06. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 22,21% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 73,65 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,50 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Στο επίκεντρο χθες υπήρξαν τα προβλήματα που απορρέουν από τις υποχρεώσεις για χρεολύσια και τόκους που καλείται η κυβέρνηση να καλύψει εντός των προσεχών τεσσάρων ετών, οι οποίες, όπως αναφέρει η «Ν», ανέρχονται σε 61,6 δισ. ευρώ  Τα ποσά προβληματίζουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εταίρους για τις δυνατότητες αποπληρωμής τους από την Ελλάδα, χωρίς νέα βοήθεια.  Οι επενδυτές είναι εμφανώς επιφυλακτικοί στο να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ρίσκα, μέχρι να δουν να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Eurogroup, ρευστοποιώντας μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, αρνητικά επέδρασε η ανάλυση του οίκου Moody's, ο οποίος επεσήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο σύστημα, ενώ αναμένει τις εξελίξεις που θα διευκολύνουν τη στήριξη της χρηματοδότησης του κλάδου από τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες 2,68% στις 251,58 μονάδες, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως και το -3,50%. Η αξία των συναλλαγών του στα 70,76 εκατ. και στο 84,2% της συνολικής, με μόνο πέντε μετοχές του να ολοκληρώνουν με θετικό πρόσημο (OΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΤΕ+2,81% ΓΕΚΤέρνα και Folli Follie) και με 19 στο μείον. Μία σταθερή, η ΕΥΔΑΠ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+5,10% ξεχώρισε ιδιαίτερα με άνοδο 5,10% (με αντίδραση από το αρχικό -2,2%...) στη τιμή των 8,6500 ευρώ και με συναλλαγές αξίας 5 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται στην έκτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με αποτίμηση 2,76 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ έκλεισε στο +2,81% (από -2,25% ενδοσυνεδριακά) και στα 9,1500 ευρώ, αποτιμάται σε 4,48 δισ. ευρώ και πέρασε σήμερα στη δεύτερη θέση μετά την Coca Cola Hellenic.

Τρίτη στη σειρά η Alpha Bank ΑΛΦΑ-10,00% (-10% και 0,3330 ευρώ) στα 4,25 δισ. ευρώ και πέμπτη η Εθνική (-11,19% στα 1,1900 ευρώ) με κεφαλαιοποίηση στα 4,2 δισ. ευρώ. Με κλείσιμο στα ελάχιστα της ημέρας αμφότερες.

Πολύ καλά κινήθηκε η μετοχή της Τιτάν που ενισχύθηκε 4,03% στα 23,50 ευρώ με 65,7 χιλ. τεμάχια όγκο, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το -3,36%, ενώ και η ΓΕΚΤέρνα από το -5,80% έκλεισε στο +1,80%.

Ο τίτλος της Eurobank βρέθηκε να χάνει μέχρι και το 8,8% της αξίας του πριν ολοκληρώσει στο -5,84%. Μεγάλες ενδοσυνεδριακά απώλειες κατέγραφε και η Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο -11,80%. Ισχυρές απώλειες και από ΔΕΗ ΔΕΗ-7,00% (-7%) και ΜΙΓ (-8,59%).

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 9,91% και στις 672,75 μονάδες, ήτοι στο κατώτερο της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθε στα 41,7 εκατ. ευρώ και στο 49,6% του συνόλου. Υψηλές συναλλαγές είχαμε και στην Τρ. Κύπρου, αξίας 9,28 εκατ. ευρώ, που σημείωσε πτώση 2% στο 0,1960 ευρώ.  Είχαν προηγηθεί πέντε ανοδικές και μία χωρίς αλλαγή συνεδριάσεις. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-9,91%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+7,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 41 κινήθηκαν ανοδικά,  87 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Δεν άλλαξαν πολλά αλλά αξίζει να παρουσιάσουμε την προσέγγιση του Απόστολου Μάνθου της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ για τη μέρα:

Ο Γενικός Δείκτης μετά τη γρήγορη επαφή με την περιοχή αντίστασης των 950 με 960 μονάδων επανήλθε προς τη ζώνη "φωτιά" των 870 με 850 μονάδων, αναζητώντας νέους πιο ισχυρούς καταλύτες για να μπορέσει να δώσει ως τιμή - στόχο το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Όσο όμως δεν βρίσκονται τα απαραίτητα καταλυτικά νέα, είναι πολύ πιθανό ο Δείκτης να "κοιτάει" καθοδικά την στήριξη (πρώην αντίσταση) - σηματωρό των τελευταίων 3 μηνών, στις 847 μονάδες. Παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το εν λόγω επίπεδο τιμών που εκτείνεται από τις 860 έως τις 838 μονάδες, θα δώσει το πάτημα σταθεροποίησης και κίνησης προς νέα ετήσια υψηλά.

Αντιθέτως εάν επιβαρυνθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, με καθοδική διάσπαση του 847 και καταγραφή κλεισιμάτων κάτω από το "προπύργιο" των 824 μονάδων θα σημειωθούν βίαιες ρευστοποιήσεις, στοιχείο που προσπαθούν κάποια "ισχυρά χέρια" να το αποσοβήσουν, παρά τις πωλήσεις «κατά ριπές» στους Τραπεζικούς τίτλους.

Αντίσταση πέριξ των 280 μονάδων βρήκε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης που τον ανάγκασε σε καθοδική αναδίπλωση προς την περιοχή στήριξης των 250 με 248 μονάδων, όπου και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία. Η οποιαδήποτε 'λείανση' των πωλήσεων μπορεί να δώσει τα απαραίτητα εφόδια για μια αρχική ανοδική κίνηση προς τις 268 με 270 μονάδες.

Σήμερα

Αρκετά ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Τρίτη 3/3, η πορεία τους υποστηρίχθηκε από άλλη μια μέρα με τιμές ρεκόρ υψηλών στη Wall Street, ενώ μια ισχυροποίηση του γιεν βοήθησε το δείκτη δολαρίου ΗΠΑ να απομακρυνθεί από μια κορυφή 11 ετών.

Το αυστραλιανό δολάριο εκτινάχθηκε μετά την απόφαση από την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας να διατηρηθεί σταθερή η πολιτική της, διαψεύδοντας τους επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει ότι θα αποφασίσει μια ακόμα μείωση στα επιτόκια μετά από εκείνη του περασμένου μήνα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε περίπου 0,1%, ενώ στο Nikkei διαγράφονται τα κέρδη που εμφάνισε νωρίς και γλίστρησε περίπου 0,3% όταν το γιεν ανέκαμψε από το χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου αλλά  στο δεύτερο μέρος οι απώλειες έγιναν οριακές της τάξης του -0,01% ως -0,04%.

Στη Wall Street τη Δευτέρα, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average και ο S​​&P 500 εμφάνισαν φρέσκα ρεκόρ κλεισίματος σε ιστορικά ψηλά, ενώ ο Nasdaq Composite έσπασε τις 5000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Ο δείκτης δολαρίου .DXY αναρριχήθηκε ως τις 95,516 μονάδες νωρίτερα στη συνεδρία, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2003, αλλά τελευταία ήταν κάτω κατά -0,2% περίπου σήμερα.

Το ευρώ κέρδισε περίπου 0,1% σήμερα στα 1,1190 δολάρια.

Απότομη στροφή σε ρευστοποιήσεις στα futures του μπρεντ κράτησε όλη τη νύχτα ορισμένους επενδυτές σε επιφυλακή. Το Brent ήταν πάνω +0,7% σήμερα στα 60,34 δολάρια το βαρέλι, μετά από βουτιά -5% κατά την προηγούμενη σύνοδο, μετά την είδηση πως το Ιράν, δήλωσε ότι μια συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα, αν η Δύση αναστείλει τις κυρώσεις. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανό να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.

Ο χρυσός υποχώρησε για δεύτερη ημέρα επειδή γέννιονται  όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ. Η τιμή Spot στο χρυσό υποχώρησε περίπου 0,1% στα 1.207,18 μετά την επαφή με ένα χαμηλό ημέρας στα 1.194,90 δολάρια η ουγγιά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Τόσο το πρόβλημα ρευστότητας, που ήταν λίγο πολύ δεδομένο, όσο και η ανασφάλεια λόγω της ασάφειας που υπάρχει εκ μέρους της Κυβέρνησης, σε σχέση με την συμφωνία, κάνουν την Αγορά να τηρεί στάση αναμονής στην καλύτερη περίπτωση.

Τις επόμενες μέρες περιμένουμε την ΕΚΤ να ανακοινώσει την αποδοχή ως ενέχυρο των Ελληνικών ομολόγων εκ μέρους των Ελληνικών Τραπεζών που είναι απαραίτητο για την αναχρηματοδότηση τους. Το γεγονός αυτό θα μπορέσει να απεγκλωβίσει τις Τράπεζες από τον "ακριβό" ELA. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι πολύ δύσκολα, χωρίς χρηματοδότηση, ή απελευθέρωση για νέα έκδοση εντόκων, θα μπορέσει η Ελλάδα να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της μέχρι τον Ιούλιο που λήγει η παράταση.

Προφανώς η ΕΚΤ, ένας εκ των θεσμών, περιμένει την Κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, για να προχωρήσει σε μία λύση, μιας και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ουσιαστικά δεν είναι μόνο οι λήξεις του ΔΝΤ το πρόβλημα της Χώρας, αλλά και των εντόκων μιας και ένα σημαντικό κομμάτι αφορά ξένους επενδυτές που δεν θα ανανεώσουν στις λήξεις των εντόκων.

Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ανασφάλεια στην Αγορά, που περιμένει τα νέα δεδομένα που θα πείσουν για την συνέχεια της ομαλότητας. Όσο πιο γρήγορα παρθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την Οικονομία, αλλά και την ψυχολογία, μιας και όσο περνάνε οι μέρες χωρίς εξελίξεις το πιο πιθανό είναι η ανασφάλεια να μεγαλώνει.

Η Κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου για να βρει έσοδα που θα της δώσουν ανάσα, με την διαφορά ότι αυτό δεν γίνεται να συμβεί σε πρώτο χρόνο που τα χρειάζεται με λελογισμένες κινήσεις. Μέχρι στιγμής οι πτωτικές συνεδριάσεις είναι με σχετικά μικρό όγκο συναλλαγών, κάτι που δείχνει ότι τηρείται περισσότερο στάση αναμονής.

Να πούμε σε αυτό το σημείο, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ένα χαρτοφυλάκιο να αυξάνει θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, λόγω αποτιμήσεων, μειώνοντας θέσεις στις υπόλοιπες εταιρείες, μιας και αυτό είναι σημαντικός κίνδυνος για την απόδοσή του.

Το κακό είναι πως αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να καθυστερήσει την συμφωνία της, το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει σε στάση πληρωμών στους προμηθευτές της, κάτι που είναι ότι χειρότερο για την Οικονομία, ή από την στιγμή που τελικά δεν θα αυξηθεί το όριο της "ακριβής λύσης" των εντόκων να χρησιμοποιήσει τα όποια διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων, που επίσης αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσει ασφυξία και πιθανό "default".

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν οπότε πρέπει σε πρώτο χρόνο να παρθούν αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον της Χώρας μεσοπρόθεσμα και όχι εύκολες βραχυπρόθεσμες λύσεις μιας και ουσιαστικά θα έχουμε σημαντικό εκτροχιασμό των οικονομικών μας. Εν κατακλείδι η επόμενη περίοδος δεν είναι και η πιο εύκολη για την Οικονομία μιας και ενώ έχει την λύση για να μην δημιουργηθεί χάος, πρέπει και να την εφαρμόσει.

Η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με τις εξελίξεις και τα νέα ειδικά στο εσωτερικό, χάνοντας την μεγάλη ανοδική τάση των ξένων Αγορών. Άποψή μας είναι ότι τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή Κυβέρνηση μπορούσαν και μπορούν να κάνουν εκείνες τις κινήσεις που θα βγάλουν την Χώρα από το αδιέξοδο που έχει εγκλωβιστεί. Αυτό σε κάθε περίπτωση έχει να κάνει με την έξοδο στις Αγορές, κάτι που κατάφερε όλος ο υπόλοιπος Ευρωπαϊκός Νότος και πλέον δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας επέλεξε τη στάση αναμονής

Η RBA σταμάτησε στο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο του 2,25%, αλλά άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μάλλον τον Μάιο.

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών έδωσαν μεικτή εικόνα στην πρωινή συνεδρίαση.

Ο  δείκτης για τη παγκόσμια μεταποίηση δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Ο δείκτης ανέκαμψε στο -0.15 το Φεβρουάριο από -0.25 τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της βελτίωσης της απόδοσης της Κίνας και της Ευρώπης. 

Η μείωση των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ αύξησε το πραγματικό εισόδημα και τις δαπάνες του Ιανουαρίου.

Η αγορά θα επικεντρωθεί σε δεδομένα επί της οικονομικές δραστηριότητας και ορισμένες αποφάσεις πολιτικής αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η κάλυψη των πληρωμών του Μαρτίου, έστω και με δυσκολία, είναι ο υπ’ αριθμό ένα στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς ξεκίνησε το δύσκολο 20ήμερο και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου φθίνουν. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ήδη την αναζήτηση πηγών αύξησης των εσόδων, χωρίς να αποκλείεται έκτακτη εισφορά σε «πλούσιους», αλλά και αυξήσεις της φορολογίας σε ποτά, τσιγάρα και κέρδη τυχερών παιχνιδιών προκειμένου να εξευμενίσει τους δανειστές.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση. «Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά τα δανεικά αυτό λέμε» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό». Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος για το οποίο προειδοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε περίπτωση που η χώρα μας δεν αποπληρώσει τη δόση στην ΕΚΤ και εμφανίσθηκε βέβαιος πως οι δόσεις θα αποπληρωθούν κανονικά.

Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα να εξειδικεύσει τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις δήλωσε σήμερα σε ομιλία της στο Βερολίνοη Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη γερμανική βουλή θα βοηθήσει να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συζητούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, Σιμόν Μπουατέλ. Το ίδιο δήλωσε λίγη ώρα αργότερα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 30 έως 50 δισ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

H Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε την Δευτέρα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να διασφαλιστεί η συνέχιση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία έως τα τέλη του Μαρτίου, καθώς και να εξασφαλιστεί η διαμετακόμιση μέσω των αγωγών που περνούν από την ουκρανική επικράτεια του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ουκρανική εταιρεία «Naftogaz δεσμεύεται να προπληρώσει στην Gazprom τον Μάρτιο το ποσό για την αγορά ποσοτήτων που θα διασφαλίσουν την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών της χώρας.

Η στιγμή της αλήθειας έφθασε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την έναρξη εντός του Μαρτίου του πολυαναμενόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω των πρώτων, δειλών ενδείξεων οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, αλλά και υπό τη σκιά του ελληνικού ζητήματος. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικό «οδικό χάρτη» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1 τρισ. ευρώ, με τις νομικές και πρακτικές λεπτομέρειες για αγορές κρατικών ομολόγων.

Τη ρωσική Gazprom ότι παραβιάζει τους συμφωνημένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση όρους της χειμερινής προμήθειας φυσικού αερίου, κατηγορεί η Naftogaz, η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, με ανακοίνωση της ενόψει των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. «Τον Φεβρουάριο, η συμφωνία αυτή παραβιάστηκε από τη ρωσική πλευρά. (Οι ποσότητες) αερίου για τις οποίες είχαμε πληρώσει εκ των προτέρων δεν παραδόθηκαν στο σύνολό τους τον περασμένο μήνα. Η συμφωνία συνεχίζει να παραβιάζεται και αυτόν το μήνα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Αντρέι Κομπόλεφ. «Αυτή η παραβίαση πρέπει να αντισταθμίζεται από την αύξηση στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την Ε.Ε.», είπε ο Κομπόλεφ.

Νέος εταιρικός φόρος, ύψους 1 δισ. στερλινών, θα επιβληθεί ετησίως στις βρετανικές τράπεζες στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδίων για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, τα οποία ανακοινώθηκαν από τους μικρότερους εταίρους της κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δήλωσαν ότι θα πιέσουν προκειμένου το μέτρο συμπεριληφθεί στον τελικό προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα, τονίζοντας παράλληλα ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε αυτό το μέτρο θα αποτελέσει μέρος της εκστρατείας μανιφέστο εν όψει των εθνικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

Για πρώτη φορά από τις αρχές του 2009, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιανουάριο, καθώς οι Αμερικανοί πλήρωσαν λιγότερα χρήματα για βενζίνη και αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 0,3%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση των δαπανών κατά 0,1% και αύξηση του εισοδήματος κατά 0,4%.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό αποταμιεύσεων αυξήθηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο από 5% που ήταν τον Δεκέμβριο.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα