Σε επιφυλακή η Νέα Υόρκη

Υποχώρηση στην Ευρώπη
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:49

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ παρέμειναν και χθες οι επενδυτές στη Wall Street, αγνοώντας βασικά τα νέα στοιχεία για τον τομέα παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ο οποίος συνέχισε μεν να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς. Κανείς ωστόσο δεν θέλει να κάνει κάποια κίνηση στην αγορά προτού ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση αύριο Παρασκευή.

Ο τομέας ημιαγωγών επηρεάστηκε από την πτώση της μετοχής της Intel, η οποία υποχώρησε 1,5%, μετά τα σχόλια αναλυτή της Lehman Brothers ότι οι επενδυτές αναμένουν από την εταιρεία να περιορίσει το στόχο για τα έσοδά της στα μέσα του τριμήνου, εξαιτίας της εξασθένησης που παρουσιάζει η αγορά laptop.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 1,63 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 10.593,11 μονάδες. Με απώλειες 6,29 μονάδων, ποσοστό 0,31%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 2.033,36 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν μετά την άνοδο των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν μετοχές μεταλλευτικών εταιρειών, αφού η τιμή του χρυσού και του χαλκού κατέγραψε πτώση μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δολαρίου. Η μετοχή της Anglo American υποχώρησε 2,6%, ενώ της BHP Billiton και της Rio Tinto έχασαν 3,9% και 3% της αξίας τους.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,32%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 με απώλειες 0,67%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Ευρώπη ήταν επίσης στραμμένο στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα τριμήνου και ενδεχομένως να ωθήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες σε τομείς, όπως αυτοκινήτου και φαρμάκων με μεγάλες δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

«Η πτώση του ευρώ ενδεχομένως να προσφέρει στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι υπερτιμημένες συγκριτικά με τις ΗΠΑ... υπάρχει όμως η αντίληψη ότι χρειάζονται μεγαλύτερη αναδιάρθρωση. Θα θέλαμε η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, δεν νομίζουμε όμως ότι θα το κάνει στη σημερινή της συνεδρίαση», ανέφερε ο Ντάνιελ Μπιρτς, στρατηγικός αναλυτής της Execution.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei παρέτεινε τα κέρδη για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, παραμένοντας στα υψηλά 21 μηνών, καθώς οι επενδυτές, ενθαρρυνόμενοι από την άνοδο του δολαρίου, αγόρασαν μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως Sony.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα