F.T.: Πώς ο Ντέισελμπλουμ πέτυχε τη συμφωνία με την Αθήνα

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 10:17
UPD:12:13
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Στο  δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο γράμμα που ο κ. Ντέισελμπλουμ έλαβε αρχικά από την κυβέρνηση, για το οποίο -όπως είπε- έμεινε έκπληκτος. 

Στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα που προηγήθηκαν της συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση αναφέρεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξή του στους Financial Times. 

Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται αρχικά αναφορά στο γράμμα που ο κ. Ντέισελμπλουμ έλαβε αρχικά από την κυβέρνηση, για το οποίο -όπως είπε- έμεινε έκπληκτος. 

«Όταν ο Γερούν Ντέισελμπλουμ έλαβε το γράμμα από την Αθήνα, ήταν περισσότερο από έκπληκτος. Τις προηγούμενες 48 ώρες ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν σε συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια επιστολή που ζητά τετράμηνη παράταση του προγράμματος. Είχαν μιλήσει επανειλημμένα στα τηλέφωνο, αντάλλαζαν προσχέδια, προσφέρονταν να κάνουν αλλαγές. Ωστόσο η επιστολή που έλαβε ο κ. Ντέισελμπλουμ, με την υπογραφή του Γιάννη Βαρουφάκη, δεν είχε καμία ομοιότητα με αυτές τις συζητήσεις», γράφει ο δημοσιογράφος.

Οι F.T. αναφέρουν ότι βασικές δεσμεύσεις, όπως η εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων αρκετών ώστε σταδιακά η χώρα να μειώσει το δημόσιο χρέος της, ήταν πολύ πιο ασαφείς και συμπληρώνουν πως αντιμέτωπος με ένα βέτο από το Βερολίνο, ο κ. Ντέισελμπλουμ τηλεφώνησε στην Αθήνα.

«Πήρα τον Τσίπρα και είπα “κοίτα, δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά έστειλες μια διαφορετική επιστολή», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. “Πώς είναι δυνατόν;” Τσέκαρε. “Κάποιος την άλλαξε”».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από πέντε ημέρες σχεδόν ατελείωτων διαπραγματεύσεων -κάποιες κατ’ ιδίαν, κάποιες τηλεφωνικά, κάποιες μέσω email- οι δύο πλευρές τελικά έφθασαν σε συμφωνία, την περασμένη Τρίτη, σε μεγάλο βαθμό στη βάση των όρων του κ. Ντέισελμπλουμ.

«Σε μια δραματική υποχώρηση, η νέα σκληρή αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί στους υφιστάμενους μεταρρυθμιστικούς όρους του προγράμματος, κάτι το οποίο ορκιζόταν για καιρό να μην κάνει», γράφουν οι F.T..

Κατά τον δημοσιογράφο, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε στη συνέντευξη να απολογηθεί για τη στάση του, λέγοντας πως ήταν δουλειά του να πιέσει τον κ. Βαρουφάκη. Αν και αναγνώρισε ότι «κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν» στη διάρκεια τέτοιων συνομιλιών, αρνήθηκε αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών ήρθαν σχεδόν στα χέρια.

«Όλα αυτά είναι ανοησίες» είπε και τόνισε: «Η ουσία είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, αυτή είναι η δουλειά μου. Επίσης, πρέπει να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και επίμονοι».

Για το ναυάγιο στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο κ. Ντέισελμπλουμ έριξε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία συνήθως ήταν πιο επιεικής έναντι της Ελλάδας σε σχέση με τους άλλους πιστωτές», λέγοντας ότι η παρέμβασή της είχε βραχυκυκλώσει την αρμόζουσα διαδικασία.

Με αφορμή το κείμενο Μοσκοβισί, που τελικά αποσύρθηκε, δήλωσε ότι «οι Έλληνες νόμιζαν ότι είχαν μια συμφωνία». «Δεν είχα αναμειχθεί σε αυτό, και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θες να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε να με ενημερώνεις για το τι προσπαθείς να κάνεις», συνέχισε.

Μία τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την αποστολή από την Αθήνα του αιτήματος για παράταση, και -σύμφωνα με τους F.T., τότε ο κ. Ντέισελμπλουμ «άλλαξε στρατηγική».

Οι βασικοί παίκτες σε εκείνο το ντιμπέιτ ήταν όλοι παρόντες: Οι τρεις θεσμοί που επιτηρούν το πρόγραμμα της Ελλάδας, μαζί με «τους Έλληνες και τους Γερμανούς, για να το θέσω πολύ ωμά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλοι τους είχαν προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Αλλά, αντί να μιλά με τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Ντέισελμπλουμ μιλούσε μόνο με τον κ. Τσίπρα στο τηλέφωνο. «Δεν είδα τον Βαρουφάκη όλοκληρο το πρωινό. Δεν του μίλησα», είπε.

«Μετά από ώρες συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο κ. Ντέισελμπλουμ έφτιαξαν μία προσφορά "ή δέχεσαι ή όχι" και την παρουσίασαν στον κ. Τσίπρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Είπα στον Τσίπρα, αυτό πρέπει να γίνει έτσι και νομίζω μετά από 15 λεπτά με κάλεσε και υπήρχε μία ακόμη λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.  

Εξάλλου, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επισκεφθεί την Αθήνα πριν ακόμη η κυβέρνηση αναλάβει επισήμως την εξουσία, λέγοντας ότι προσπάθησε να διορθώσει μέρος της ζημιάς που έγινε κατά την προεκλογική εκστρατεία.

«Υπήρχαν πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη, που είχαν παρέμβει ουσιαστικά, δίνοντας συμβουλές στο εκλογικό σώμα για το τι να ψηφίσει, κάτι το οποίο θεωρούσα ότι δεν ήταν σωστό. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τους και θέλω να τους στείλω το σήμα:  Τους αποδέχομαι πλήρως ως νέους εταίρους και ότι πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα