Τρέχουν τις μεταρρυθμίσεις εν μέσω πιέσεων

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 09:40
UPD:09:42
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Με την έγκριση του κειμένου της συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και με μια ηχηρή μειοψηφία -το μέγεθος της οποίας ξεπερνά τη «δύναμη» της Αριστερής Πλατφόρμας- που καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε νέα «υποχώρηση» έναντι των δανειστών της χώρας, έληξαν χθες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα Βρυξέλλες και Βερολίνο εντείνουν τις πιέσεις βάζοντας στο λεξιλόγιό τους ακόμη και τη λέξη «χρεοκοπία» και «πιστωτικό γεγονός».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα διαθέτει τα 60 από τα 200 μέλη στην Κ.Ε., δηλαδή το 30%, ενώ στη χθεσινή ψηφοφορία από τα 170 παρόντα μέλη τα 92, δηλαδή το 68%, απέρριψε την τροπολογία της μειοψηφίας και τα 68, δηλαδή το 40%, την ενέκρινε και 10 ψήφισαν λευκό. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν τα μέλη της ΚΟΕ κ.ά..

Σε άλλη ψηφοφορία νέος γενικός γραμματέας της Κ.Ε. εξελέγη ο Τάσος Κορωνάκης, ενώ στη νέα Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν έξι προεδρικά στελέχη, τέσσερα της Αριστερής Πλατφόρμας και ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, ο οποίος είχε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, αφήνοντας προσωπικές αιχμές για τον Γ. Βαρουφάκη, δεν εξελέγη στην Π.Γ., παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στην απερχόμενη Π.Γ. και δεν είχε κάποιο κώλυμα με βάση το καταστατικό του κόμματος.

Η νέα σύνθεση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Ηλιόπουλος Νάσος, Καλύβης Αλέκος, Λάμπρου Πάνος, Λεουτσάκος Στάθης, Μπουρνούς Γιάννης, Νταβανέλος Αντώνης, Παπαδόγιαννη Σόφη, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγας Παναγιώτης, Ρινάλντι Ρούντι, Σβίγκου Ράνια.

Για πολλά στελέχη του κόμματος το αποτέλεσμα είναι ένα ηχηρό μήνυμα εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ειδικά μετά τις πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα χρηματοδότηση για την επόμενη διετία, γεγονός που σημαίνει και νέο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου θα επιχειρήσει από σήμερα τη φυγή προς τα εμπρός μέσω των μεταρρυθμίσεων και με όπλο την «πλατιά στήριξη του κόσμου», όπως λένε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην δευτερολογία του χθες «όλα να στελέχη να αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη χωρίς σκοπιμότητες αλλά με μοναδικό στόχο να διευρύνουμε τη επιρροή του κόμματος στα λαϊκά στρώματα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή