Παραβιάσεις δικαιωμάτων εργατών ενόψει Ολυμπιακών

Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 11:26

Παραβιάσεις των δικαιωμάτων χιλιάδων εργατών από τις εταιρείες αθλητικών ειδών διαπιστώνουν οργανώσεις όπως η Oxfam http://www.oxfam.org.uk και η TUC. Σύμφωνα με τις οργανώσεις οι εταιρείες αθλητικών ειδών εξαναγκάζουν τους εργάτες τους σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Κίνα, η Ινδονησία και η Τουρκία, να δουλεύουν επιπλέον ώρες προκειμένου οι προμηθευτές να είναι έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι εταιρείες κατηγορούνται για χρησιμοποίηση «σκληρών» τακτικών έναντι των εργατών τους προκειμένου να παράγουν με το μικρότερο δυνατό κόστος και μέσα στους προσεχείς μήνες, όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα, ώστε να είναι έτοιμες να καλύψουν τη ζήτηση κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η Τζάσμιν Γουίτμπρεντ, διευθύντρια στην Oxfam, αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργατών αυτών είναι γυναίκες οι οποίες -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει- «πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους». Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των οργανώσεων, οι εν λόγω εργάτες, δεδομένου ότι οι βασικοί μισθοί τους είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες, τακτική η οποία έχει ενταθεί από πλευράς των μεγάλων εταιρειών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε για το θέμα ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι εταιρείες να σεβαστούν τα δικαιώματα των εργατών και την σχετική νομοθεσία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα