Κάτω από τα 1,22 δολάρια παραμένει το ευρώ

Εν αναμονή της ΕΚΤ οι αγορές
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2004 12:52

ΣΧΕΔΟΝ στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα κυμαίνεται σήμερα η ιοστιμία του ευρώ με το δολάριο εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, και οι 35 ερωτηθέντες οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού και τις ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 μόλις κατά 0,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Σε ετήσια βάση, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,6%.

Η Ε.Ε. επανέλαβε παράλληλα προηγούμενη εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% - 0,7% τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 12:39, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2179 δολάρια έναντι 1,2199 δολαρίων στις 23.00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2143 δολάρια ανά ευρώ.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45 (ώρα Ελλάδος), ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 15:30 η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Τρισέ. «Εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν επαναλάβει τη φράση ότι “τα επιτόκια βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο”, τότε θα προκαλέσει έντονη φημολογία για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση (του δ.σ. της ΕΚΤ), δήλωσε στο Reuters οικονομολόγος της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Τρισέ πιθανότατα θα δηλώσει για μία ακόμη φορά πως τα σημερινά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων είναι ικανά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών και να οδηγήσουν σε επιτάχυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Θεωρείται, ωστόσο, πολύ πιθανό ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στις 15:30 θα δοθούν επίσης στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, την εβδομάδα μέχρι τις 28/2 οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος διαμορφώθηκαν στις 345.000 από 350.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν και τα αναθεωρημένα στοιχεία για την παραγωγικότητα εργασίας τετάρτου τριμήνου και στις 17:00 οι βιομηχανικές παραγγελίες Ιανουαρίου, οι οποίες εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 0,6% έναντι αύξησης 1,1% το Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα