Τεχνολογικά κέρδη στη Ν.Υ.

Στα υψηλά 20 μηνών η Ευρώπη
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:07:04

Ο ΤΟΜΕΑΣ τεχνολογίας κέρδισε χθες έδαφος καθώς οι επενδυτές αγόρασαν επιλεκτικά ορισμένες μετοχές του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq σε μία όμως γενικότερα νευρική συνεδρίαση, εν όψει των σημερινών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές ανέφεραν ότι οποιαδήποτε κέρδη σημειωθούν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης δεν θα έχουν διάρκεια, ειδικά εν όψει των παραπάνω στοιχείων αλλά και των προβλέψεων που επρόκειτο να κάνει η Intel μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

«Παρατηρήθηκε κάποια ισχύς στους τομείς τεχνολογίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης χθες, και εξασθένηση στις μετοχές ενέργειας, πιστεύω όμως ότι πρόκειται για μία συνεχώς μεταβαλλόμενη τάση, επειδή κάποιες από τις μετοχές που παρουσίαζαν χθες πτώση είχαν ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει αναλυτής της Thomas Weisel Partners.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 5,11 μονάδες, ποσοστό 0,05%, φθάνοντας στις 10.588,00 μονάδες. Με άνοδο 21,75 μονάδων, ποσοστό 1,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2,055,11 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η Deutsche Bank, στηριζόμενη από τις νέες φημολογίες περί εξαγοράς, οδήγησε τις μετοχές σε νέα υψηλά επίπεδα 20 μηνών, οι συναλλαγές όμως έγιναν σε επιφυλακτικό κλίμα, εν αναμονή των σημερινών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Η Linde, γερμανικός βιομηχανικός όμιλος, συγκαταλέγεται επίσης στους κερδισμένους, με τη μετοχή της να ενισχύεται 4,5%, εν μέσω προσδοκιών ότι η εταιρεία θα πωλήσει ένα τμήμα της.

Στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν περισσότερα κέρδη, εάν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρά ώστε να ενθαρρύνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να συνεχίσουν τις δαπάνες τους και να διατηρήσουν έτσι την οικονομική ανάκαμψη.

Η αγορά φάνηκε να αγνοεί την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αγνόησε και τις εκκλήσεις από κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς για μείωση των επιτοκίων ώστε να αντισταθμιστούν οι ζημίες που προκάλεσε το ισχυρό ευρώ.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,4%, στο υψηλότερο κλείσιμο από τις 10 Ιουλίου του 2002, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,9%.

Το Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε 0,66%, αφού όμως ενωρίτερα υποχώρησε. Η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να στηρίζεται από τις προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα