Μετοχές αξίας 2,2 δισ. δολ. της Scania πούλησε η Volvo

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2004 10:44

ΜΕΤΟΧΕΣ αξίας δύο δισ. δολ. της Scania AB πούλησε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φορτηγών οχημάτων της Ευρώπης Volvo AB, υπακούοντας στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Volvo πούλησε 63,7 εκατ. μετοχές Class B της Scania στη Deutsche Bank AG, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Η αυτοκινητοβιομηχανία τώρα κατέχει 27,3 εκατ. μετοχές Class A, οι οποίες αποτελούν περίπου των 1/4 των ψήφων και 13,7% του κεφαλαίου της ανταγωνίστριάς της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθούσε να βρει αγοραστή για τη Scania μετά την αποτυχημένη προσφορά εξαγοράς ύψους 6,9 δισ. δολ., η οποία εμποδίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τέσσερα χρόνια. Η Volvo υποχρεώθηκε να πουλήσει τις μετοχές που κατείχε με μέση τιμή τις 264 κορώνες η μία στις 23 Απριλίου.

Η συνολική αξία του μεριδίου της Scania, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών που πουλήθηκαν χθες είναι 21,2 δισ. κορώνες έναντι χρηματιστηριακής αξίας 24 δισ. κορώνες, σύμφωνα με τη Volvo. Η κατασκευάστρια φορτηγών υποσχέθηκε να μην πουλήσει μετοχές Class A οι οποίες αφορούν τις συναλλαγές του κοινού, για χρονικό διάστημα 90 ημερών.

Ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρείας, Leif Johansson έχει πει ότι η Volvo θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από την πώληση για την ανάπτυξή της.

Η Volkswagen AG, η οποία κατέχει το 34% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στη Scania αγωνίζεται να αναζωογονήσει την αγορά επιβατικών αυτοκινήτων και ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να αυξήσει το μερίδιό της, αναγκάζοντας τη Volvo να βρει άλλον αγοραστή.

Η εταιρεία συμμετοχών Investor AB, κατέχει το 9,1% των μετοχών Class B της Scania.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα