Η στήλη αδυνατεί να προβεί σε εκτίμηση για τη σημερινή τάση καθώς ως τώρα θεωρήσαμε πως οι ισχυροί παράγοντες προσπαθούσαν να κρατήσουν τις τιμές σε επίπεδα «ασφαλείας» ως την ώρα που θα ξεκαθάριζε η εικόνα της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές. Η τάση σήμερα μαζί με την τιμή του ευρώ είναι στα χέρια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Η ελληνική πλευρά έκανε την κίνησή της.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Όπως και αν δούμε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το συμπέρασμα είναι ένα. Το ON OFF στη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ανάληψη ρίσκου χθες πατήθηκε πολλές φορές και η κούραση από το καυτό στο κρύο για την ψυχολογία των συναλλασσόμενων είναι μεγάλη. Η εξέλιξη της πορείας των βασικών δεικτών είναι η αποθέωση της τακτικής του ON OFF στη διάθεση των επενδυτών και οδήγησε στο σπάσιμο των συναλλαγών σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο ήταν νευρικά ανοδικό για λίγο με πτωτική κατάληξη αφού το άνοιγμα για τον ΓΔ έγινε στις 852 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 847,5 και ανέβηκε ως τις 858 για να καταλήξει σε αρνητικό πεδίο και με απώλειες -0,6% στις 11:00. Το δεύτερο διάστημα ήταν καθαρά ανοδικό από τις 842 μονάδες ως τις 884 περίπου που ήταν το μέγιστο μέρας σημειώθηκε στις 14:12 αντιστοιχώντας σε μεταβολή πάνω από +4,2%. Το τρίτο διάστημα ήταν όταν οι επενδυτές πληροφορήθηκαν την αντίδραση των Γερμανών ιθυνόντων και με ξαφνικές ασύμμετρες πιέσεις πήραν τον ΓΔ από την κορυφή και τον οδήγησαν 48,4 μονάδες χαμηλότερα σε χρόνο λίγο πάνω από 10 λεπτά. Τελικά από τις 14:30 το τέταρτο διάστημα ήτα εκείνο που ισορρόπησαν με μεταβλητότητα υψηλή τις τιμές του μέσου όρου μεταξύ των 844,4 μονάδων και των 862 για να τον κλείσουν στις 853,35 με κέρδη της τάξης του +0,7% υποπολλαπλάσια του +4,2% που εμφάνισε μέσα στη μέρα.
Οι traders των παραγώγων κινήθηκαν με ευλυγισία έναντι των επιλογών των θεσμικών του ΧΑ, που αυτή τη βδομάδα διάλεξαν να την ξεκινήσουν με δυο πτωτικές συνεδριάσεις, και στη συνέχεια προκάλεσαν δυο ανοδικές που ενδοσυνεδριακά οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν μεγάλα κέρδη και κατέληξαν με άνοδο της τάξης του +1%.
Ο 25άρης στις 32 τελευταίες συνεδριάσεις είχε τιμές που στις 18 από αυτές ήταν γύρω από τις 250 μονάδες. Χθες έκλεισε στις 254,1 χωρίς να φθάσει ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 265 με υψηλό τελευταίων 30 ημερών τις 278,4 μονάδες από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Σήμερα με βάση την απόφαση των επενδυτών στα παράγωγα, η σειρά Μαρτίου που θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευσή της ως το πέρας των συναλλαγών είχε τιμή εκκαθάρισης στις 251,50 μονάδες δίνοντας στον υποκείμενο δείκτη προπορεία 2,5 μονάδων την επόμενη της συνεδρίασης που του είχαν δώσει υστέρηση έναντι των ΣΜΕ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Nasdaq στο +0,37% να κάνει και σήμερα τη διαφορά, διευρύνοντας το ανοδικό του σερί για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Εταιρικά αποτελέσματα, τιμές πετρελαίου και εξελίξεις στην Ευρωζώνη ήταν οι τρεις καταλύτες που άσκησαν αντίρροπες δυνάμεις στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,24% στις 17.985,77 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,37% στις 4.924,70 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,11% στις 2.097,45 μονάδες.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου μετά και την άνοδο των αμερικανικών αποθεμάτων αργού σε ιστορικά υψηλά, προκάλεσε πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Η Exxon Mobil υποχώρησε κατά 2%.
Επίσης, η Transocean σημείωσε πτώση 2%, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η εταιρεία θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω κινήσεις για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Η διοίκηση πρόσφατα προχώρησε σε μείωση του μερίσματος κατά 80%.
Στον αντίποδα, θετικά κινήθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες παραδοσιακά ευνοούνται από την πτώση του πετρελαίου, καθώς είναι «ευεργετική» για το λειτουργικό τους κόστος. Η Delta Air Lines κέρδισε 1,5% και η Boeing σημείωσε κέρδη 1,7%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάτω από το όριο των 300.000 υποχώρησαν και πάλι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, τηρώντας μια θετική στάση αναμονής για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Παράλληλα, οι επενδυτές στράφηκαν στην ασφάλεια των κρατικών χρεογράφων με υψηλή αξιολόγηση, ενισχύοντας τα κρατικά ομόλογα Μ. Βρετανίας και Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,13% στις 6.889 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,37% στις 11.002 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 4.833 μονάδες. O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,17% στις 381,37 μονάδες, με τον δείκτη μεταβλητότητας όμως να αυξάνεται σημαντικά σήμερα.
Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο έκτακτο Eurogroup που θα συνέλθει αύριο Παρασκευή στις 16:00 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξάμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης που απέστειλε το πρωί η Ελλάδα.
Για το αίτημα, ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Στο ταμπλό, η Air France-KLM Group σημείωσε πτώση 5,3%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του 2014 υποχώρησαν περισσότερο από αυτό που εκτιμούσαν οι αναλυτές, ενώ στο -8,5% βρέθηκε και η Centrica καθώς μείωσε το μέρισμά της μετά τα αρνητικά αποτελέσματα του 2014. Στον αντίποδα, η Randstad Holding σημείωσε κέρδη 7,4%, καθώς ανέφερε ότι τα κέρδη του τεταρτου τριμήνου του 2014 σημείωσαν αύξηση 26%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η Rexam σημείωσε κέρδη 5,4%, μετά την προσφορά που κατέθεσε για την εξαγορά της η Ball Corp. Η προσφορά ανέρχεται στις 625 πένες ανά μετοχή. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη προ φόρων για το 2014.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα υποχωρούσε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση.
ΧΑ
Ιδιαίτερες «συγκινήσεις» προσέφερε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει έντονες και ιδιαίτερα νευρικές διακυμάνσεις, καταφέρνοντας τελικά να κλείσει με κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,06% στις 856,50 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 883,87 μονάδες και η χαμηλότερη στις 835,48. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 85,25% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 227,36 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 39,86 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε έντονη νευρικότητα, με τα πρόσημα να αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού στο ταμπλό. Στη συνέχεια, μετά την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για την παράταση του προγράμματος διάσωσης κατά έξι μήνες το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά, τα κέρδη διευρύνονταν φτάνοντας έως και το +4,35%.
Ωστόσο, η αρνητική στάση της γερμανικής πλευράς στο ελληνικό αίτημα προκάλεσε νέες αναταράξεις, ο γενικός δείκτης βρέθηκε από το +3,8% στο -1,45%, για να επανέλθει λίγη ώρα αργότερα και πάλι σε θετικό έδαφος, όπου και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές.
Και όλα αυτά συνεβαίνανε όσο κοινοποιούνταν οι πρώτες αντιδράσεις μετά την κατάθεση του αιτήματος για την παράταση, το οποίο παρά την αρχική θετική υποδοχή που είχε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε ανοιχτά κατά του περιεχομένου του. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έκρινε ότι η επιστολή της Αθήνας κινείται στην κατεύθυνση «της χρηματοδότησης-γέφυρας χωρίς την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος», ζητώντας τη ρητή δέσμευση της Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι προηγούμενες συμφωνίες.
Υπό αυτό το περιβάλλον και ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό, η αγορά παραμένει ουσιαστικά σε στάση αναμονής του σημερινού Eurogroup .
Στα θετικά της ημέρας σαφώς είναι η διάθεση μεγάλου μέρους των επενδυτών του Χ.Α. να κρατήσουν την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς κατά τις πιέσεις των πωλητών λίγο μετά τις 14:00, υπήρξαν μαζικές εντολές αγοράς, οι οποίες και απεκατέστησαν την ισορροπία στο ταμπλό.
Στο ταμπλό τώρα ο δείκτης FTSE 25 σημείωσε κέρδη 1,33% στις 245,07 μονάδες, με πρωταγωνίστριες τις μετοχές Εθνικής (+7,14%), της Alpha Bank(+6,41%), η οποία είχε ενδοσυνεδριακή διακύμανση σε ποσοστό 18,95%, του ΟΛΠ (+5,17%), της MIG (+4,60%) και της Πειραιώς (+4,48%). Αξιοσημείωτος επίσης ο όγκος της Eurobank, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,56% έχοντας διακινήσει 144,55 εκατ. τεμάχια.
Οι όγκοι στις τραπεζικές μετοχές ήταν εξαιρετικά μεγάλοι, καθώς εκτός της Eurobank, διακινήθηκαν από 73 εκατ. τεμάχια σε Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ η Εθνική έκανε 42,6 εκ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το χθεσινό +5,65%, έκλεισε στις 786,84 με άνοδο 5,37%.
Επίσης, θετικά έκλεισαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+4,46%), της Viohalco (+3,67%), των Ελληνικών Πετρελαίων (+3,40%) και της ΔΕΗ(+3,22%), ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές της Jumbo(-4,16%), της Motor Oil(-2,78%), της Ελλάκτωρ (-2,62%), της Folli Follie(-1,78%), της Coca Cola HBC(-1,27%), της Aegean Airlines(-1,19%) και της ΜΕΤΚΑ (-1,04%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+5,37%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (-3,34%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 91 κινήθηκαν ανοδικά, 34 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Με δεδομένες τις ζώνες αντίστασης και στήριξης από τις εκτιμήσεις της στήλης αυτή τη βδομάδα δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε. Υπενθυμίζουμε από τα σχόλια της 18/2 και 19/2:
Πιθανές επόμενες στηρίξεις
Η εκτίμησή μας είναι πως μια καθοδική συνεδρίαση αναμένεται με τις μεγαλύτερες πιθανότητες με βάση την τεχνική ανάλυση. Επίσης έχουμε δεδομένη την άνοδο που έχει αφήσει κέρδη στον 25άρη και τις τραπεζικές μετοχές ακόμα, από τα επίπεδα του κλεισίματος την περασμένης Τρίτης.
Παίζοντας με τη λεπτομέρεια διακρίνουμε με βάση την πρόσφατη δυναμική ως πρώτη στήριξη τα επίπεδα των χαμηλών της συνεδρίασης της Πέμπτης στις 235,15 μονάδες, που ήταν και κλείσιμο στην προηγούμενη συνεδρίαση όπου το ελάχιστο ήταν στις 232,42 μονάδες. Συνεπώς ζώνη ασθενούς στήριξης προκύπτει μεταξύ των 232,5 και 235,5 μονάδων αν ο 25άρης σήμερα δεν αντιδράσει υποχωρώντας ως τις 245 μονάδες. Κάτι που προσδοκούν οι traders στα παράγωγα αφού άφησαν το ΣΜΕ Μαρτίου στις 251,50 μονάδες γνωρίζοντας πως ο δείκτης έκλεισε ψηλότερα.
Αν δεν λειτουργήσει η στήριξη στις 235 μονάδες, εντοπίζουμε κατόπιν τη ζώνη που ορίστηκε με τα ελάχιστα στις συνεδριάσεις της 10ης ( 227,5 μονάδες) και 3ης ( 226,4 μονάδες) του Φεβρουαρίου αλλά και το κλείσιμο του 25άρη στις 2/2 στις 225,7 μονάδες. Άρα υπάρχει η ζώνη μεταξύ 225 και 227,5 μονάδων που έχει πιθανότητα να λειτουργήσει σαν στήριξη, πριν τα επίπεδα κοντά στις 210 μονάδες. Αυτά είναι ως τώρα η απόλυτη στήριξη στην πρόσφατη κάθοδο, που προκλήθηκε από το ξεπούλημα λόγω πολιτικών εξελίξεων που έφεραν αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα.
αφού δώσαμε στις 18 τα επίπεδα στήριξης του 25άρη δώσαμε στις 19/2 και τις προσεχείς αντιστάσεις. Οι 258 μονάδες ήταν τιμή ανοίγματος στην ανοδική συνεδρία της 13/1 με κλείσιμο στις 268 αλλά και κλείσιμο στις 16/2 όπως και στις 4/2, στις 19/1, και αμέσως μετά ακολούθησαν καθοδικές συνεδριάσεις.
Σήμερα
Οι Ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν προς ένα φρέσκο υψηλό 15 ετών σήμερα με το δολάριο να ενισχύεται από τα αισιόδοξα στοιχεία των ΗΠΑ, αλλά για το ευρώ λειτούργησε επιβαρυντικά η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τις διαπραγματεύσεις επί του ελληνικού χρέους.
Από τις ΗΠΑ ο αριθμός των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας που κυκλοφόρησε στη διάρκεια της νύχτας αποδείχθηκε καλύτερος από το αναμενόμενο, και ακολούθησε την εμφάνιση των πιέσεων στο δολάριο που προκάλεσαν οι απόψεις υπέρ της διατήρησης της πολιτικής χαλάρωσης στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής της Federal Reserve. Τα πρακτικά ήταν ένα πλήγμα στις προσδοκίες για μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από την Fed, οδηγώντας τις αποδόσεις του χρέους των ΗΠΑ και το δολάριο προς τα κάτω.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό 15 ετών και ήταν στο +0,37%. Το αδύναμο γιέν βοήθησε επίσης τις μετοχές στο Τόκιο. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2%, με πολλές από τις αγορές των περιφερειών κλειστές από τις διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος, όπως η Κίνα, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.
Το αυστραλιανό χρηματιστήριο, μία από τις λίγες μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές στην περιοχή που έχει ανοίξει, είδε το δείκτη αναφοράς του σε πτώση -0,41% γιατί τα εταιρικά κέρδη ήταν απογοητευτικά.
Το κοινό νόμισμα ισχυροποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, μετά την κίνηση από την Ελλάδα που φάνηκε να υποχωρεί μετά από εβδομάδες παζαρέματος και ζήτησε για μια εξάμηνη παράταση για τα δάνειά της. Αλλά η άνοδος του ευρώ ξεθυμάνει μετά τη στάση της Γερμανίας που σνόμπαρε την πρόταση, λέγοντας ότι «δεν ήταν μια ουσιαστική λύση».
Άμεση έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ αργότερα την Παρασκευή όπου θα αποδειχθεί αν οι διαφορές μπορούν να εξομαλυνθούν στη συνέχεια.
«Η αγορά φαίνεται να εμφανίζει προσωρινά ανακούφιση, μετά την αίτηση από την Ελλάδα για παράταση του δανείου. Αλλά η Ελλάδα δεν υπόσχεται δημοσιονομική λιτότητα και η Γερμανία έχει δείξει σκεπτικισμό, σύμφωνα με τον Masafumi Yamamoto, στρατηγικός αναλυτής της Praevidentia Strategy στο Τόκιο.
Το δολάριο παρέμεινε σταθερά στα 118,935 γιεν, τραβώντας μακριά από το χαμηλό των 118,42 από χθες το βράδυ. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,1369 δολάρια, αφού πιέστηκε κάτω από το ανώτατο επίπεδο της προηγούμενης ημέρας των 1,1450 δολαρίων.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup
Συνεδρίαση μοναδικών χαρακτηριστικών, "casestudy" κατά την αγγλοσαξωνική ορολογία, ήταν η χθεσινή. Χωρίς υπερβολή, ο μεγάλος Costolani θα την χρησιμοποιούσε για σεμιναριακή διδασκαλία, καθώς το δίπτυχο ρευστότητα-ψυχολογία κυμάνθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ, διαμορφώνοντας ενδοσυνεδριακά τις ακραίες επιδόσεις ενός χρηματιστηριακού κύκλου σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ η διαδικασία ολοκλήρωσής του απαιτεί συνήθως πολύ περισσότερο χρόνο.
Έτσι, στις 14:11 η θετική ψυχολογία οδήγησε τους επενδυτές στη μεγιστοποίηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με την τιμή του Γενικού Δείκτη να απεικονίζει την κορύφωση της χρηματιστηριακής ευφορίας. Ωστόσο, 14 λεπτά αργότερα, στις 14.25 η ψυχολογία είχε μεταστραφεί και οι μαζικές πωλήσεις σηματοδοτούσαν την απόσυρση της ρευστότητας, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει την χαμηλότερη επίδοση της ημέρας και την κορύφωση του χρηματιστηριακού πανικού.
Η δραματικά μεγάλη αυτή ενδοσυνεδριακή διακύμανση αναμφισβήτητα προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις "έκκρισης αδρεναλίνης" για τους συμμετέχοντες σε αυτή, καθώς ανέδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο τη "φυσιογνωμία" της Αγοράς μας. Μια Αγορά όπου συμμετέχουν επενδυτές με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα προσβλέποντας σε κέρδη, για την καταγραφή των οποίων ωστόσο οφείλεις να έχεις την τύχη του... Γκαστόνε, ή την εσωτερική πληροφόρηση που δεν επιτρέπει ούτε ο ίδιος ο πανίσχυρος Σόιμπλε για τον εαυτό του.
Ασφαλώς δε το program trading των εξ αποστάσεως μελών (των remote members που βρίσκονται στο Λονδίνο) λειτούργησε καταλυτικά για την ακαριαία μεταστροφή σε χρόνο ρεκόρ που ζήσαμε. Κατά τα λοιπά, σήμερα διεξάγεται το 3ο συνεχόμενο Eurogroup μέσα στις τελευταίες 9 ημέρες. Η Ελλάδα ζητεί μια Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης, δηλαδή μια ειδική χρηματοδότηση διάρκειας 6 μηνών μέχρις ότου συνάψει την νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της.
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν θετικά το Ελληνικό αίτημα γεγονός που συντήρησε τη χρηματιστηριακή αισιοδοξία. Το Βερολίνο όμως, πάλι, την απέρριψε διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την ενδοσυνεδριακή βίαιη χρηματιστηριακή οπισθοδρόμηση που προαναφέρθηκε.
Ίσως οι δηλώσεις αποσκοπούν σε "εγχώρια κατανάλωση" καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί να υποχωρήσει, μέχρι τελικά να το κάνει. Ίσως το σενάριο της "Ιφιγενοποίησης" της Ελλάδος, δηλαδή του εξαναγκασμού της σε έξοδο από την Ευρωζώνη, να είναι η εξήγηση με μια τευτονικών (ή προτεσταντικών αν προτιμάτε) επίδειξη της Γερμανικής οικονομικής δύναμης. Πάντως, ακόμη και λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του, η πιθανότητα του τελικού συμβιβασμού και της διαμόρφωσης μιας συμφωνίας είναι το επικρατέστερο σενάριο, αφού ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το 'Grexit' δεν θα έχει συνέχεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτο τραυματισμό για την Ευρωζώνη αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη στη συνέχεια.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Αναμονή για την Ελλάδα
Όλα τα μάτια θα προσέχουν την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Η Ελλάδα ζήτησε παράταση δανείου για έξι μήνες την Πέμπτη. Η απάντηση της Γερμανίας ήταν μεικτή, με το υπουργείο Οικονομικών να απορρίπτει απερίφραστα την πρόταση, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε με ένα πιο θετικό τόνο (Bloomberg). Οι Ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν σταθερές, καθώς η συναίνεση της αγοράς φαίνεται να σχετίζεται με ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ο κίνδυνος των ελέγχων στην κίνηση του κεφαλαίου στην Ελλάδα, και οι ανησυχίες περί εξόδου από τη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά.
Ειδήσεις για και από το εσωτερικό
Η νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup, διεμήνυσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Η νέα πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Το ελληνικό αίτημα, είπε ο κ. Γέγκερ, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση. Λίγο νωρίτερα, σε άλλο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Με «ενδείξεις προόδου» ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) στις Βρυξέλλες. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο και ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κατευθυνθούν προς μία λύση που φαίνεται να μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των χωρών - μελών της ζώνης του ευρώ.
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι σε θέση να παραχωρήσει εκ νέου ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες εάν η Αθήνα συναινέσει στη συνέχιση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν. Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε επίσημα, μέσω επιστολής της προς τους πιστωτές της, εξάμηνη παράταση του προγράμματος.
«Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στο κανάλι Rai Due για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες αργά το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να φερθεί πονηρά και να αφήσει άλλους να πληρώσουν», αλλά, όπως είπε, πρέπει να εξασφαλισθεί και «μια βασική ευελιξία, ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις».
H αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ελληνική κυβέρνηση να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε Ευρώπη και Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα προειδοποίησε έναντι μίας «επανόδου της αβεβαιότητας» στην Ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Σημείο εκκίνησης για όλους τους σχεδιασμούς της Attica Bank αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, τονίζει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. «Σε αυτό τον σκοπό έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας, έχοντας τη στήριξη του βασικού μετόχου, των υπολοίπων μετόχων μας και τη βοήθεια των διεθνών οίκων-συμβούλων μας», αναφέρει σε δήλωσή του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η τράπεζα θα τα καταφέρει και θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας ισχυρού εσωτερικού κεφαλαίου.
Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Υγεία Α.Ε. αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Κυπριανίδης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Ο κ. Κυπριανίδης είναι ηλεκτρολόγος Μηχανικός (Dipl. Ing.) και διδάκτωρ Φυσικός του Πανεπιστημίου RWTH Aachen Γερμανίας. Υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο CNRS της Γαλλίας, ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επιμελητής στο Πολυτεχνείο του Aachen Γερμανίας. Έχει εργαστεί την τελευταία 15ετία ως σύμβουλος επιχειρήσεων και από το 1993 είναι στέλεχος της εταιρείας Planet Α.Ε.
Τη διανομή καθαρού μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2014 σκοπεύει να προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Grivalia Properties στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα συνέλθει την 17.3.2015. Δεδομένης της διανομής προμερίσματος ύψους 0,10 ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,20 ευρώ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Προειδοποίηση ότι το κρατικό χρέος της Πορτογαλίας θα γίνει ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης με τις απαιτήσεις τους να εφαρμόσει κι άλλη λιτότητα απηύθυνε η επικεφαλής του κόμματος Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας. Η Καταρίνα Μαρτίνς προέβλεψε επίσης την κατάρρευση του ευρώ εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Περαιτέρω αύξηση κατέγραψε η φτώχεια στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της χώρας το 1990, με οργανώσεις κοινωνικής αρωγής να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μια έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα. «Ποτέ άλλοτε η φτώχεια δεν ήταν τόσο διευρυμένη στη Γερμανία, ποτέ άλλοτε ο διαχωρισμός μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων τόσο βαθύς» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο ο Ούλριχ Σνάιντερ, πρόεδρος της "Paritätische Gesamtverband", της ομοσπονδίας στην οποία συμμετέχουν 10.000 οργανώσεις κοινωνικής αρωγής και του τομέα της υγείας.
Πτωτικές τάσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης να κυμαίνονται μεταξύ 1,5 - 2% ετησίως έως το 2050 προβλέπει μελέτη της PwC εκτιμώντας ότι η παγκόσμια οικονομική δύναμη θα συνεχίσει να μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες αγορές παρά την εμφανή επιβράδυνση της Κίνας μετά το 2020. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της PwC προβλέπεται ότι η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, όμως μακροπρόθεσμα ο ρυθμός ανάπτυξής της μάλλον θα μειωθεί προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Στα 989 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2014, από 1.440 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013. Η μείωση οφείλεται κυρίως στα εξής: α) τη μείωση των τόκων-εσόδων επί των τραπεζογραμματίων ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου μέσου επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, β) τη μείωση των καθαρών τόκων-εσόδων από το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων λόγω εξοφλήσεων και γ) την αύξηση των λειτουργικών δαπανών, κυρίως λόγω του κόστους που συνδέεται με την ίδρυση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).
Τη μεγαλύτερη άνοδο από τα τέλη του 2013 παρουσίασαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι το αδύναμο γιεν τονώνει τελικά την εξαγωγική «μηχανή» της χώρας και προσφέρει στήριγμα στην οικονομία. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι ιαπωνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο για πέμπτο συνεχή μήνα, χάρη στις παραδόσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και ηλεκτρονικών μερών στην Ασία.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ