Eurobank: Χρειάζονται ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 17:00
UPD:17:02
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

H ανάγκη επίτευξης ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης υπογραμμίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο «Επτά ημέρες Οικονομία» της Eurobank, με τους αναλυτές παράλληλα να διαπιστώνουν ότι η ανεργία παραμένει υψηλή και ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι στο 4ο τρίμηνο του 2014 ο ετήσιος ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,55% (εκτιμήσεις, μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία). Με βάση αυτά τα στοιχεία, για το 2014 ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν της τάξης του 0,87%.

Τονίζουν ότι μετά τη σταθεροποίηση το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι προς την επίτευξη ισχυρών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ακόμη ότι όσο καθυστερείται η προώθηση και η εφαρμογή των δομικών αλλαγών οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια παγίδα «μακροχρόνιας στασιμότητας».

Παραθέτουν συγκεκριμένα, πρόσφατη έκθεσή του (Going for Growth 2015) ο ΟΟΣΑ, στην οποία τονίζεται πως οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προτεραιότητα αφορούν την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας, την κατάργηση εμποδίων στον ανταγωνισμό, τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα