Eurobank: Ανάγκη χρηματοδότησης επενδύσεων υψηλής παραγωγικότητας

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 13:41
UPD:13:46
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Η πιστωτική επέκταση, αποτελεί πολύ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», σημειώνοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 το υπόλοιπο του γενικού συνόλου χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε θετικό πρόσημο σε όρους μηνιαίων μεταβολών.

Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας προειδοποιούν ότι η αύξηση του γενικού συνόλου της χρηματοδότησης δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η πορεία προς ένα διατηρήσιμο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης.

«Θεωρούμε πως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αποτελεσματική κατανομή των αποταμιευτικών πόρων, ήτοι η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων υψηλής παραγωγικότητας. Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή η άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια η διοχέτευσή τους προς τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις. Το όφελος θα είναι αμοιβαίο για όλους τους φορείς της εγχώριας οικονομίας (νοικοκυριά και επιχειρήσεις)», τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank.

Στο δελτίο σημειώνεται επίσης ότι για τον Δεκέμβριο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,15% και το αντίστοιχο των νέων δανείων στο 5,03%. Το περιθώριο του επιτοκίου ήταν της τάξης του 3,88%. Για τον ίδιο μήνα, η μεταβολή (μηνιαία) του συνόλου των καταθέσεων (και ρέπος) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν της τάξης των -5,45 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα