Κομισιόν: Τον Μάρτιο η πρώτη δέσμη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 15:05
UPD:15:05
EPA/OLIVIER HOSLET

Ξεκίνησε και επισήμως σήμερα η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διαμορφωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η Κομισιόν ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση επί ενός φιλόδοξου προγράμματος για τις βασικές δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ώστε να διασφαλιστεί μια πιο δίκαιη και διαφανής προσέγγιση της φορολογίας στην ΕΕ. Στόχος είναι να παρουσιαστεί το Μάρτιο δέσμη μέτρων για τη φορολογική διαφάνεια.

Επίσης, κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε ότι βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί πως οι εταιρείες θα φορολογούνται εκεί όπου ασκούνται οι κερδοφόρες οικονομικές τους δραστηριότητες και ότι δεν θα μπορούν να αποφεύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί μέσω πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Τον Μάρτιο η Κομισιόν θα προτείνει νομοθεσία για την επέκταση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με φορολογικές αποφάσεις. Βάσει των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ, τα κράτη-μέλη ανταλλάσσουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με αποφάσεις που αφορούν τα εταιρικά φορολογικά τους καθεστώτα, τα οποία είναι συνήθως ιδιαίτερα πολύπλοκα. Ως εκ τούτου, οι φορολογικές Αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν τον τόπο άσκησης των βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων μιας εταιρείας και, κατ’ επέκταση, να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία με δίκαιο τρόπο. Κατά συνέπεια, πολλές πολυεθνικές επιχειρούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους και να μειώνουν στο ελάχιστο τις φορολογικές τους οφειλές, στερώντας τις κυβερνήσεις τής ΕΕ από φορολογικά έσοδα και υπονομεύοντας τη δίκαιη φορολογία.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα