Eurogroup την Παρασκευή «αν υπάρξει αίτημα παράτασης»

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015 15:15
UPD:15:55
EPA/PATRICK PLEUL

Εάν υποβληθεί αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, τότε αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης και μεθαύριο Παρασκευή το Εurogroup, προκειμένου να αναλυθεί προσεκτικά το ελληνικό αίτημα.

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής της «Ν» Νίκος Μπέλλος, αυτό ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι, αν δεν υποβληθεί αίτημα, δεν πρόκειται να υπάρξει συνεδρίαση.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει αύριο Πέμπτη το πρωί το αίτημά της για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία.

Αρχικά, το αίτημα αναμενόταν να υποβληθεί σήμερα Τετάρτη.

Η κυβέρνηση διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και τονίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέσει αίτημα για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος. 

Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, η ελληνική πλευρά βλέπει με θετικό μάτι τα αιτήματα της τρόικας -εκκρεμούν από την προηγούμενη αξιολόγηση- για ενίσχυση της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης, για δημιουργία αποδοτικού και δίκαιου συστήματος δικαστικής επίλυσης φορολογικών θεμάτων, για εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, για διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού και υγιούς περιβάλλοντος στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που θα ενισχύει τη διαφάνεια και τα φορολογικά έσοδα του κράτους και για τη διάλυση διάφορων καρτέλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εννοείται πως από τα περίφημα 19 προαπαιτούμενα της εκκρεμούς αξιολόγησης δεν θα γίνουν δεκτά οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά και η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Πρόβλημα μπορεί να προκύψει και με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη -η τρόικα είχε ενστάσεις και για τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης- και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, διαμηνύουν ότι ακόμη κι αν δεν συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup μεθαύριο Παρασκευή η Αθήνα θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, κάτι που επιδιώκει παγίως η Αθήνα σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι απαιτείται πολιτική λύση. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα