Εθνική Τράπεζα - Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 17:57

Οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας, δεν είναι ευνοϊκές.

Οπως επισημαίνεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας προς τους ξένους επενδυτές, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να δέχεται την περιοριστική επίδραση της αρνητικής συγκυρίας στην αγορά εργασίας (καθώς παρατηρείται μηδενική αύξηση της απασχόλησης από τις αρχές του 2002) και συνεπώς παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ανοδική πορεία του ευρώ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στον εξαγωγικό τομέα της οικονομίας ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη της ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 20% το 2003 (από 1,05 ευρώ σε 1,26 ευρώ) περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ωστόσο, η αρνητική αυτή επίδραση αντισταθμίζεται μερικώς από τη θετική επίδραση της εντονότερης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας σε σύγκριση με εκείνη στις χώρες της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρεται στο δελτίο της Εθνικής, προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης το 2004, οδηγώντας έτσι το επιτόκιο παρέμβασης στο 1,75% στο τέλος του έτους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρός και την επόμενη διετία (4,6% το 2004 και 3,6% το 2005), οδηγώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε υιοθέτηση περιοριστικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο παρέμβασης αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στο 2% στο τέλος του 2004 και στο 3% στο τέλος του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα