Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 17:57

Εθνική Τράπεζα - Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Εθνικής Τράπεζας, δεν είναι ευνοϊκές.

Οπως επισημαίνεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας προς τους ξένους επενδυτές, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να δέχεται την περιοριστική επίδραση της αρνητικής συγκυρίας στην αγορά εργασίας (καθώς παρατηρείται μηδενική αύξηση της απασχόλησης από τις αρχές του 2002) και συνεπώς παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ανοδική πορεία του ευρώ δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στον εξαγωγικό τομέα της οικονομίας ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη της ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 20% το 2003 (από 1,05 ευρώ σε 1,26 ευρώ) περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ωστόσο, η αρνητική αυτή επίδραση αντισταθμίζεται μερικώς από τη θετική επίδραση της εντονότερης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας σε σύγκριση με εκείνη στις χώρες της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρεται στο δελτίο της Εθνικής, προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης το 2004, οδηγώντας έτσι το επιτόκιο παρέμβασης στο 1,75% στο τέλος του έτους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρός και την επόμενη διετία (4,6% το 2004 και 3,6% το 2005), οδηγώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε υιοθέτηση περιοριστικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο παρέμβασης αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στο 2% στο τέλος του 2004 και στο 3% στο τέλος του 2005.