Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2004 18:46

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, οι οποίες διευρύνθηκαν αργά το απόγευμα, κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εκδηλώθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών με αφορμή τη νέα υποχώρηση της Wall Street.

Αρνητικά επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία και η προειδοποίηση της Volkswagen για «ισχνή» κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο. Η υπ’ αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της για την περυσινή χρήση, εξήγγειλε πρόγραμμα δραστικού περιορισμού του κόστους http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/09/884613.htm .

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η είδηση ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε τον Ιανουάριο, καθώς και η εκ νέου άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,24 δολάρια.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/09/884718.htm , η ανοδική πορεία του ευρώ (από 1,05 ευρώ σε 1,26 ευρώ) περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στον εξαγωγικό τομέα της οικονομίας της Ευρωζώνης, ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη της ανάκαμψης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Εθνική, η αρνητική αυτή επίδραση αντισταθμίζεται μερικώς από τη θετική επίδραση της εντονότερης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας σε σύγκριση με εκείνη στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως αναφέρεται στο δελτίο της Εθνικής, προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης το 2004, οδηγώντας έτσι το επιτόκιο παρέμβασης στο 1,75% στο τέλος του έτους.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.542 μονάδες μειωμένος κατά 0,3%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.737 μονάδες με απώλειες 1,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.087,6 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,4%.

Η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε κατά 2,9%.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν πάντως αναμενόμενη τη σημερινή διόρθωση μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών που οδήγησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurotop 300 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.

Εκτιμούν επίσης ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει σε γενικές γραμμές θετικό επικαλούμενοι τις προσδοκίες ενίσχυσης της εταιρικής κερδοφορίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα