Αρχή από το μηδέν

Εξανεμίσθηκαν τα φετινά κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:46

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ η εξασθένηση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τους επενδυτές να είναι απρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους, την αγορά εργασίας να παραμένει αδύναμη και να απομένει ακόμη ένας μήνας για την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κατευθύνσεις στην αγορά.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε κάτω από το «ψυχολογικό» φράγμα των 2.000 μονάδων για τρίτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Μετά από αρκετές εβδομάδες αστάθειας, ο Nasdaq και ο Dow Jones βρίσκονται τώρα κοντά στα επίπεδα που άρχισαν το έτος. Η προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της Texas Instruments, του μεγαλύτερου στον κόσμο κατασκευαστή επεξεργαστών κινητών τηλεφώνων, δεν κατάφερε να προσφέρει στήριγμα στο Nasdaq.

Η General Electric άσκησε τις μεγαλύτερες πιέσεις στο Standard & Poor's 500, καθώς η μετοχή της υποχώρησε από τη στιγμή που αξιολόγησε στην πρόσφατα ανακοινωθείσα προσφορά μετοχών σε περίπου 4 δισ. δολάρια.

Συναλλασσόμενοι προσβλέπουν στα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας για μία πιο καθαρή εικόνα της οικονομίας και για μία πιθανή επιστροφή των μετοχών σε άνοδο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 72,52 μονάδες, ποσοστό 0,69%, φθάνοντας στις 10.456,96 μονάδες. Με απώλειες 13,62 μονάδων, ποσοστό 0,68%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.995,16 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας, επηρεαζόμενες από την εξασθένηση του τεχνολογικού κλάδου αλλά και τον τραπεζικό κολοσσό Deutsche Bank, η μετοχή του οποίου υποχώρησε 3% αφότου διαψεύσθηκαν οι ελπίδες για πιθανή συμφωνία σε εξαγορά ή συγχώνευση.

H Τ-Οnline, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών Ιnternet στην Ευρώπη, καθοδήγησε την πτώση στις μετοχές τεχνολογίας, χάνοντας 11,5% της αξίας της, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις για τα έσοδα τέταρτου τριμήνου.

Πιέσεις στην αγορά άσκησαν επίσης και τα «βαριά» ονόματα Nokia, Alcatel και Ericsson.

Ο δείκτης FTSE Eurotop των πανευρωπαϊκών blue chip υποχώρησε 1,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρυσι το Νοέμβριο. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,2%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο, καθώς τα κέρδη στον τραπεζικό τομέα αντιστάθμισαν τις ζημίες στο χώρο τεχνολογίας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα