Νέα υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2001 19:13

Πτώση σημείωσαν και σήμερα οι κυριότεροι δείκτες στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της Nokia για τα οικονομικά της αποτελέσματα αποδείχθηκε πρόσκαιρος, ενώ η άνοδος των δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/11/184009.htm δεν πρόσφερε το αναμενόμενο στήριγμα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.160 μονάδες μειωμένος κατά 0,47%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.551,94 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,10% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.328,5 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,37%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,40% και έχει φθάσει τις 5.145 μονάδες.

Σημαντική πτώση, της τάξεως του 6,61%, σημείωσε η μετοχή της Fiat. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας και τη μείωση της παραγωγής σε 18 εργοστάσιά της.

Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της British Airways. Εκπρόσωπος του βρετανικού αερομεταφορέα παραδέxθηκε προσφάτως ότι επενεξετάζεται η στρατηγική της εταιρείας, ενώ εντείνονται οι φήμες ότι το νέο σχέδιο προβλέπει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των ΜΜΕ. Η μετοχή της Pearson υποχώρησε κατά 4,47%, ενώ η μετοχή του Reuters έκλεισε με απώλειες 2,28%.

Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά την ενθαρρυντική ανακοίνωση της Nokia για τα οικονομικά της αποτελέσματα.Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο ανακοίνωσε το πρωί ότι τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους αρχικούς της στόχους. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις της θα σημειώσουν αύξηση 20% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.

Η μετοχή της Nokia ενισχύθηκε κατά 4,5%. Σημαντική άνοδο σημείωσαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Ericsson (3,23%) και Alcatel (2,91%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα