Ντέισελμπλουμ: Βέλτιστη λύση η παράταση του προγράμματος

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 20:21
UPD:21:57
ΝΕΡΙΤ

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου.

Για απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ, τονίζοντας ότι «η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος» μέχρι την Παρασκευή.

Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στο προηγούμενο Eurogroup δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα ανακοινωθέν. Μίλησα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συμφωνήσαμε να γίνει η τεχνική επεξεργασία για να δούμε που βρισκόμαστε και κατά πόσο ισχύει η αναλογία 70-30% και το κατά πόσο μπορούμε να δούμε μέτρα αντικατάστασης του 30%», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε απογοήτευση στο σημερινό Eurogroup για το αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε σταθερό έδαφος για το πόσο μεγάλο τμήμα του προγράμματος μπορεί να προσαρμοστεί.

«Η ευελιξία δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες»

«Το αν θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup την Παρασκευή θα εξαρτηθεί από το αν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ζήτησε το Eurogroup», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Υπάρχει ευελιξία μέσα στο πρόγραμμα αλλά πρέπει και να σιγουρευτούμε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα τηρηθούν. Αν ζητηθεί μια επιμήκυνση τώρα θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε το μέλλον».

Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε πως η αίτηση για παράταση του προγράμματος είναι ο καλύτερος δρόμος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ευελιξία δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες.

ΝΕΡΙΤ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι η βάση θα πρέπει να είναι το παρόν πρόγραμμα. Υπάρχουν προϋποθέσεις και απαιτήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν μιλάει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για μία γέφυρα μιλάει για το ίδιο πράγμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά τις λέξεις «όταν μιλάμε για επιμήκυνση το κάνουμε γιατί υπάρχουν όροι που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση αποδοχής των βασικών στοιχείων αυτού του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

Λαγκάρντ: Χρήματα στην Ελλάδα εάν η αξιολόγηση είναι θετική

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. «Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα», επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε λογικοί, όχι ιδεολόγοι».

«Θα δώσουμε χρήματα όταν υπάρχει αξιολόγηση και αυτή είναι επιτυχής», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως η  αξιολόγηση του προγράμματος που σταμάτησε πριν τις εκλογές πρέπει να συνεχιστεί λέγοντας πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σχολίασε δε πως η όποια σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η «γέφυρα» αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα του ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup. «Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα