Alpha Bank: Διάβρωση ανταγωνιστικότητας λόγω ισχυρού ευρώ

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2004 19:38

Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας το 2002-2003 λόγω της ανατίμησης του ευρώ, είναι ανάλογη με αυτή στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, όμως συνεχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.

Η ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας το 2003 έναντι του 1991 ανερχόταν στο 21,5%, γεγονός που συνιστά μια σημαντική διάβρωση ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία. Η επιδείνωση αυτή συμβάλλει στην απώλεια θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, αναφέρεται στο δελτίο της Alpha Bank.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί παραδοσιακοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό όχι από τις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά από τις αναπτυσσόμενες, στις οποίες το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, εκφραζόμενο στο ίδιο νόμισμα, είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και σε χώρες με ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, όπως η Κίνα και οι άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα