Εικόνες από το παρελθόν στην αγορά

Συνεχείς αλλαγές θέσεων από επενδυτές
Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 00:01
UPD:06:41

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η σταθεροποίηση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο και να μεταφέρουν χρήματα από τον έναν τομέα στον άλλον.

Πολλοί αναλυτές δεν εκπλήσσονται από την πρόσφατη πτώση της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές ήταν εύλογο να προχωρήσουν σε διόρθωση μετά την άνοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Χιου Τζόνσον, αναλυτής της First Albany Corporation, προχωρά πιο πέρα, αναφέροντας ότι οι κινήσεις των επενδυτών - που στρέφονται από τον τομέα τεχνολογίας σε κλάδους όπως υγειονομικής περίθαλψης και καταναλωτικών αγαθών - μοιάζουν με αυτές που συνέβησαν όταν άρχιζε η πτωτική περίοδος της αγοράς.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρέμεινε και χθες κάτω από το φράγμα των 2.000 μονάδων, μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Τα στοιχεία επίσης για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο διευρύνθηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 43,1 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο, επηρέασαν την αγορά. Φωτεινό σημείο ήταν η μετοχή της Procter & Gamble, η οποία ενισχύθηκε 4,2%, στα υψηλότερα επίπεδα άνω των τεσσάρων ετών, αφότου η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές για την κερδοφορία και το μέρισμά της.

ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 160,07 μονάδες, ποσοστό 1,53%, φθάνοντας στις 10.296,89 μονάδες. Με απώλειες 31,01 μονάδων, ποσοστό 1,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.964,15 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα blue chip κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές ζημίες τους, καθώς τα κέρδη από τον κλάδο πετρελαίου και άλλους «αμυντικούς» τομείς κάλυψαν τις απώλειες στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία.

Η μετοχή του ομίλου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων Anglo-American ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος, με πτώση 4,1%, ενώ πτώση της τάξης του 2,4% κατέγραψε και η μετοχή της Deutsche Telekom, μετά τις καθαρές ζημίες τέταρτου τριμήνου που ανακοίνωσε.

Η FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip έκλεισε με οριακή πτώση 0,2%. Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα και η αγορά παραμένει χωρίς κατευθύνσεις, επισημαίνουν αναλυτές.

Η Credit Suisse First Boston εκτιμά ωστόσο ότι οι βελτιώσεις στα εταιρικά έσοδα ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την πορεία των μετοχών το 2004.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1%, με τις μετοχές τεχνολογίας να επηρεάζονται από τη διολίσθηση του Nasdaq στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά αποτελέσματα από εταιρείες όπως Canon.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα