Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 07:01
UPD:16:27

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Honda Motor Co. και της Canon Inc., μετά την υποχώρηση του Standard & Poor's 500 Index για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς έντονη ανηυσχία επικρατεί στις ΗΠΑ ότι η οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των κερδών δεν θα είναι τόση, ώστε να δικαιολογήσει τη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε πέρυσι.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index έχανε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 90,39 μονάδες στις 11:40' π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι ασιατικοί δείκτες σημείωναν πτώση σε όλες τις αγορές εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία. Οι μετοχές των εταιρειών με πρώτες ύλες, όπως της BHP Billiton να οδηγούσαν την πτώση και στους 10 ομίλους που απαρτίζουν τον MSCI Asia Pacific.

«Η πτώση των αγορών στις ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς της Ιαπωνίας», ανέφερε ο John R. Alkire, ο οποίος διαχειρίζεται 21 δισ. δολ. σε μετοχές με την Morgan Stanley Asset & Investment Trust Management Co. στο Τόκυο.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,2%, φθάνοντας στις 11.294,42 μονάδες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι οι πωλήσεις του νομίσματος από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν θα είναι αρκετές για να περιορίσουν την ισχυροποίηση του γιέν που μειώνει την αξία των πωλήσεων των εξαγωγικών εταιρειών.

Στις ΗΠΑ ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average έχασαν ο κάθε ένας ποσοστό 1,5%, μειώνοντας τα κέρδη του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης Nasdaq Composite Index έχασε ποσοστό 1,6%.

Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί σε ετήσια βάση με ρυθμό 4,5% το πρώτο εξάμηνο του 2004 και να περιοριστεί στο 4% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News.

Οι μετοχές της Honda της οποίας το 80% των λειτουργικών κερδών προέρχεται από τη δραστηριότητά της στη Βόρειο Αμερική, έχαναν ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στις 4.820 γιέν η μία.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας σημείωναν επίσης απώλειες μετά την πώληση του γιέν από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και την αγορά δολαρίων, κατά περίπου στα 110,80 γιέν, μειώνοντας την αξία του εθνικού νομίσματος σε περίπου 111 γιέν χθες αργά στη Ν. Υόρκη, σύμφωνα με τους χρηματιστές που συνεργάζονται με την τράπεζα. Προσφάτως το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 111,00 έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα