Μνημόνιο συνεργασίας της ρωσικής Lukoil με τη Βαγδάτη

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2004 10:59

Ο πετρελαϊκός όμιλος «Lukoil», δεύτερος σε μέγεθος στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή στη Bαγδάτη «μνημονίου συνεργασίας», με το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

«Ενα μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε», μεταξύ του διευθυντή της «Lukoil», Βαγκίτ Αλεκπέροφ και του ιρακινού υπουργού Πετρελαίου, Ιμπραχίμ Μπαχρ αλ-Ούλουμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ομίλου.

Μια «τεχνική επιτροπή θα συσταθεί για να συντονίσει την αμοιβαία συνεργασία στα πετρελαϊκά προγράμματα», πρόσθεσε.

Η υπογραφή αυτή «επιβεβαιώνει την ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στο Ιράκ και συνιστά ένα νέο σημαντικό σταθμό για την εκ νέου ανάληψη των δραστηριοτήτων της «Lukoil» στο ιρακινό έδαφος», δήλωσε ο Αλεκπέροφ από τη Βαγδάτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία-Νοβόστι.

Οι ρωσικές εταιρείες είχαν υπογράψει με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν συμβόλαια αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκμετάλλευση των ιρακινών κοιτασμάτων πετρελαίου, τα αποθέματα των οποίων θεωρούνται τα μεγαλύτερα, ύστερα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας.

Οι πιθανότητες, ωστόσο, υλοποίησης των συμβολαίων αυτών, διακυβεύτηκαν λόγω της διαφωνίας της Ρωσίας στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Το Κρεμλίνο υπογράμμισε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ήταν έτοιμο να εξετάσει τη μείωση κατά 2/3 του ιρακινού χρέους στη Μόσχα, εάν οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες μπορέσουν να εργαστούν στο Ιράκ.

Τους τελευταίους μήνες η «Lukoil» έχει επανειλημμένα δηλώσει αποφασισμένη να επενδύσει στο Ιράκ, με την ελπίδα να κερδίσει τα χαμένα συμβόλαια. Ο ρωσικός κολοσσός είχε υπογράψει το 1997 με το πρώην καθεστώς συμβόλαιο ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη έως το 2020 και την εκμετάλλευση πετρελαιοφόρων πεδίων στη Δυτική Κούρνα, που είναι το πλουσιότερο του Ιράκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα