Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι «καταδικασμένοι να συμφωνήσουν στις Βρυξέλλες.
«Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα» (tagesschau.de), «Ε.Ε .και Αθήνα θέλουν να αποτρέψουν το χάος» (Süddeutsche Zeitung), «Τώρα ξεκινά το μεγάλο παζάρι» (Spiegel Online), «Η Standard & Poor´s δεν θεωρεί ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει από ένα Grexit» (Handelsblatt), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι, που συνοψίζουν σε λίγες λέξεις το κλίμα πριν από το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Αθήνας για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. To Spiegel Online σημειώνει ότι λίγο πριν από το Eurogroup και το Συμβούλιο Κορυφής είναι σαφές: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές της προεκλογικές δεσμεύσεις: το “κούρεμα” χρέους και τις δημόσιες δαπάνες δισεκατομμυρίων».
Τόσο το Spiegel Online όσο και η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) tagesschau.de αναφέρονται σε πληροφορίες για σχέδιο 10 σημείων σχετικά με μεταρρυθμίσεις που εκπονούν από κοινού ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, κάνουν λόγο για την πρώτη σημαντική επιτυχία που ενισχύει το κύρος της κυβέρνησης Τσίπρα: το τέλος της τρόικας με την μορφή που είχε μέχρι σήμερα.
Η tagesschau.de σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα προτείνει στους ομολόγους του μεταξύ άλλων την αποδοχή του 70% των όρων του προγράμματος. Για το υπόλοιπο εκπονείται σχέδιο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ).
Με στόχο τον συμβιβασμό
Όπως γράφει η Deutsche Welle, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν μια κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και μια πιθανή στάση πληρωμών της Αθήνας είναι έκδηλη στην Κομισιόν και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πολλοί παρατηρητές ελπίζουν, κατά συνέπεια, σε έναν συμβιβασμό.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για χορήγηση εξάμηνης παράτασης στην Ελλάδα, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. Τις πληροφορίες διέψευσε από την Κωνσταντινούπολη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας ότι «προφανώς δεν ευσταθούν».
Πηγή: Deutsche Welle