Γαλλία : Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 10:38

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ πτώση σημείωσε τον Ιανουάριο τη βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημάδι ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να συρρικνωθεί.

Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5% έναντι του Δεκεμβρίου μήνας κατά τον οποίο είχε σημειώσει αύξηση 0,2%, σύμφωνα με το Insee. Συνολικά 27 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν ότι θα σημειωνόταν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,4%.

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία αντικατοπτρίζει υποχώρηση της παραγωγής στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Γαλλίας και καταδεικνύει ότι η οικονομική ανάπτυξη στις 12 χώρες μέλη που συναλλάσσονται με το ευρώ ενδέχεται να χάνει την ορμή της. Χθες το γερμανικό Ινστιτούτο IfW αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην περιφέρεια, στο 1,7% από 1,9%.

«Το δολάριο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα οπότε θα έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που δεν θα είναι η ιδανική», ανέφερε ο Thierry de la Tour d'Artaise, επικεφαλής της εταιρείας SEB SA, που παράγει τα είδη οικιακής χρήσης με το σήμα Tefal και Rowenta, σε συνέντευξη που παραχώρησε, συμπληρώνοντας : «Περιμένουμε την ανάκαμψη αλλά ακόμη δεν την έχουμε δει στις δαπάνες των καταναλωτών στις ευρωπαϊκές αλλά και σε άλλες χώρες».

Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κινήθηκαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου 10 μηνών, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη μετά και από τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε ποτέ στην Ισπανία.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 55 έκλεισε κατά 2,8% χαμηλότερα φθάνοντας τις 2.692,37 μονάδες στο Λονδίνο.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε κατά 16% έναντι του δολαρίου τη χρονιά που έληξε στις 31 Ιανουαρίου και κατά 7,2% έναντι των άλλων νομισμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα