Βενεζουέλα: Κρατικοποίησε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ο Μαδούρο

Διέταξε τη σύλληψη των ιδιοκτητών της
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 12:48
UPD:12:53
Reuters/JORGE SILVA
A- A A+

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέλαβε τον έλεγχο τις αλυσίδες υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) Dia a Dia και διέταξε τη σύλληψη των ιδιοκτητών της.

Ο πρόεδρος της χώρας και επικεφαλής του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, έχει κάνει πολλάκις λόγο για «οικονομικό πόλεμο» από «οικονομικά συμφέροντα» τα οποία, κατά τον ίδιο, προσπαθούν να υπονομεύσουν την κυβέρνησή του μέσω της δημιουργίας ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οι αντίπαλοί του ωστόσο θεωρούν ότι πρόκειται για μία ακόμη επίθεση της κυβέρνησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Την Τρίτη, ένοπλοι εθνοφρουροί τοποθετήθηκαν σε καταστήματα της αλυσίδας Dia a Dia στην πρωτεύουσα Καράκας.

Κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν και κατά της αλυσίδας φαρμακείων Farmatodo.

«Όσοι χρησιμοποιούν τα καταστήματά τους για να πλήξουν τον λαό, θα το πληρώσουν με φυλακή», δήλωσε ο κ. Μαδούρο.

Οι επικριτές του θεωρούν ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να μετατρέψει τον ιδιωτικό τομέα σε αποδιοπομπαίο τράγο για την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας.

Υπό την προεδρία του Ούγο Τσάβες, μεγάλο μέρος της οικονομίας κρατικοποιήθηκε και η βιομηχανία ειδών κατανάλωσης αποδυναμώθηκε, αφήνοντας την πετρελαιοπαραγωγό χώρα εξαρτημένη κυρίως από τις εισαγωγές.

«Είναι ο κρατικός έλεγχος ο οποίος δίνει αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε στους Financial Times ο Χόρχε Ρόιγ, πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου Fedecámaras.

Ο πληθωρισμός υπό την προεδρία του κ. Μαδούρο έχει αγγίξει το 64%.

Η δημοτικότητα του ριζοσπάστη σοσιαλιστή προέδρου έχει «βυθιστεί» στο 22%.

Στα τέλη Ιανουαρίου, οι αρχές της Βενεζουέλας επέτρεψαν τη χρήση βίας από τον στρατό για να διατηρηθεί η τάξη,  καθώς οι ουρές στα καταστήματα δημιουργούσαν συγκρούσεις και αναταραχές.

Επέβαλαν επίσης υποχρεωτικό όριο δύο επισκέψεων την εβδομάδα για κάθε πολίτη στο σούπερ μάρκετ, μέσω υποχρεώσης επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή