ΥΠΟΙΚ: Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 15:05
UPD:16:03
SOOC/Kostis Ntantamis

Στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους προσερχόμαστε με ένα και μοναδικό αίτημα. Να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Με την φράση «ούτε yesman, ούτε noman», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει κατά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε πάλι στη μικρή Ελλάδα ο κλήρος να πει όχι. Το ‘χει φαίνεται η μοίρα μας», υπογράμμισε μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και θα προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε «επί του προσωπικού» και τόνισε: «όταν θα είμαι κλεισμένος στις απίστευτα δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελών θα γνωρίζω ότι εγώ θα εκπροσωπώ και το 60% του λαού που δεν μας ψήφισε. Θα θυμάμαι πάντα την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένειά της. Θα θυμάμαι την σκληρή, αλλά χρήσιμη, κριτική του ΚΚΕ για το ευρωπαϊκό καρτέλ. Μα πάνω απ’ όλα θα θυμάμαι το μάθημα που μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου: ότι τον yesman δεν τον σέβονται ούτε εκείνοι που τον βάζουν να λέει yes. Ούτε yesman, λοιπόν, ούτε noman. Θα πασχίσω να πω το ναι σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση».

Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα: «θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει στο κοινοβούλιο ή εκτός που όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής που προσεύχονταν «βάστα Ρόμελ»».

Ως προς τις ελληνικές προτάσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η δέσμευση που έχουμε για το τρέχον πρόγραμμα σεβαστή. Υπάρχει όμως και νέα λαϊκή εντολή για αμφισβήτηση προγράμματος και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Πως παντρεύονται αυτές οι δύο λογικές; Η δική μας πρόταση είναι η εξής: ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την εφαρμογή του σαν να μην έγιναν εκλογές».

«Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Έχουμε άλλες 18 λαϊκές εντολές», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «όμως μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε μερικές εβδομάδες να καταθέσουμε τις προτάσεις μας Ζητάμε χρόνο να καταθέσουμε προτάσεις και η δική μας εντολή έχει την ίδια αξία και δυναμική όπως των υπολοίπων».

Κατά την περίοδο που θα ισχύει το πρόγραμμα – γέφυρα μεταξύ του μνημονίου και του νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, η ελληνική πλευρά, όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, δεσμεύεται ότι «δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα καταθέσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Αύριο έρχεται ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Μιγκέλ Άνχελ Γκουρία για να μας βοηθήσει στην καταρτιση μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαμρογή τους. Σε αυτές θα προσθέσουμε το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου με το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση. Και φυσικά θα αφαιρεθούν το 30% των μέτρων που έχουν υπάρξει και τα θεωρούμε απαράδεκτα. Να καταστρώσουμε μαζί το σχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης. Και τέλος, τρόικα τέλος, όπως αποδέχθηκαν και οι δανειστές μας. Όταν λέω τρόικα δεν εννοώ τους τρεις θεσμούς που μετέχουμε. Εννοούμε το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται εδώ με αποικιοκρατική λογική. Και αυτό τελείωσε».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα