Γιούνκερ: Να μην περιμένει «ναι» σε όλα η ελληνική κυβέρνηση

Οι προγραμματικές δηλώσεις «απάντησαν μόνον εν μέρει» στις ανησυχίες των Βρυξελλών
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 13:09
UPD:10/02/2015 12:07
REUTERS/STRINGER

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως με τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Τσίπρας «μόνον εν μέρει απάντησε» στις ανησυχίες των Βρυξελλών.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο πως η Ευρωζώνη απλώς θα δεχθεί όλες τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα, ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μία ημέρα μετά παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του συγκεκριμένα πριν από συνομιλίες με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ήσσονες εταίρους στον συνασπισμό της Άγκελας Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως με τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Τσίπρας «μόνον εν μέρει απάντησε» στις ανησυχίες των Βρυξελλών.

ΑΠΕ ΜΠΕ
Σύσκεψη υπό τον Κάμερον για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη 

Την ίδια ώρα, πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών έκανε γνωστό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προήδρευσε συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου και της Τράπεζας της Αγγλίας για να καταστρώσουν σχέδια για την περίπτωση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε την Κυριακή ότι η Βρετανία ενισχύει το σχεδιασμό της για κάθε ενδεχόμενο και ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αυξάνει τους κινδύνους για τη βρετανική οικονομία.

«Ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας» ανέφερε η ίδια πηγή. «Δεν λέμε πως υπάρχει κάποιος που σκέπτεται ότι αυτό θα συμβεί, αλλά είναι σωστό να εξετάσουν τους κινδύνους από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματική αστάθεια» πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα