Η αγορά την περασμένη εβδομάδα με τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της, έδωσε τόσο μεγάλη άνοδο στον 25άρη, που παρά την πτωτική δυναμική των δυο τελευταίων συνεδριάσεων κατάφερε, να εμφανίσει κέρδη πάνω από 11%. Ωστόσο αυτή την εβδομάδα, που είναι κρίσιμη όσο κρίσιμο είναι το Eurogroup της Τετάρτης που γίνεται αποκλειστικά για την Ελλάδα, όλα είναι ρευστά. Από τη μετάφραση των προγραμματικών δηλώσεων δια του πρωθυπουργού, οι ξένοι θεσμικοί αναζητώντας λέξεις κλειδιά, πιθανά θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι εταίροι να τα θεωρήσουν ως εκδήλωση διάθεσης για μια μονομερή ενέργεια.
Αφού η απόφαση του ελληνικού λαού αναίρεσε το μνημόνιο, αλλά το ελληνικό κράτος είχε υπογράψει μια συμφωνία με τους πιστωτές και αυτοί δεν φάνηκε να θέλουν να την καταργήσουν. Υπάρχει ως την Τετάρτη χρόνος για κάτι διαφορετικό; Θα το δείξει το ταμπλό.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Σχεδόν όλα μοιάζουν ότι θα κριθούν σε χρηματιστηριακό επίπεδο αυτή τη βδομάδα. Αφού οι εξελίξεις όπως τις καθόρισαν οι αποφάσεις των εταίρων και πιστωτών αναγκάζουν το ευρωσύστημα και την Ελλάδα να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις αυτή την εβδομάδα με το Eurogroup την Τετάρτη με τελευταία διορία το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις 16 Φεβρουαρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν στις 11 Φεβρουαρίου, το πώς θέλει η Ελλάδα να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη, καθώς ο χρόνος τελειώνει για τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να δεχθεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Δεν είμαστε βέβαιοι πως δεν θα βρεθεί τρόπος να κυλίσουν τα πράγματα παρακάτω με αντίστοιχη παράταση της αβεβαιότητας και για αυτό το απόλυτο ξεκαθάρισμα πιθανά να αργήσει.
Οι πολιτικές εξελίξεις υπερκαλύπτουν οποιαδήποτε άλλο οικονομικό γεγονός στην ατζέντα της εβδομάδας.
-
Στις 8,9 και 10 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης με την ψηφοφορία να λαμβάνει χώρα τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
-
Την Τετάρτη το απόγευμα (11/2) θα διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup με βασικό θέμα το Ελληνικό πρόγραμμα.
-
Την αμέσως επόμενη μέρα (12/2) θα διεξαχθεί η σύνοδος των Ευρωπαίων Ηγετών.
-
Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι, ενώ την ίδια μέρα θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση από την Στατιστική αρχή για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2015.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ είπε: «Θα ακούσουμε την Τετάρτη από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι φιλοδοξίες της και πως θέλουν να κινηθούν με πρόγραμμα». Υπογράμμισε πως η 16η Φεβρουαρίου αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να αιτηθεί παράταση καθώς ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων τους. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα χρειαστεί χρόνο εωσότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες.
«Όταν ορίσαμε την ημερομηνία της 16ης Φεβρουαρίου για το Eurogroup το λάβαμε υπόψη αυτό. Ο χρόνος θα είναι βραχύς εάν έως τότε δεν έχουν ζητήσει παράταση».
Γιατί η αίτηση για παράταση, σημαίνει αποδοχή της ισχύος του μνημονίου για το οποίο η θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν επιστρέφει ούτε συμβολικά στην σκιά του. Αυτά έφεραν την αυξημένη νευρικότητα, αλλά πλέον οι μέρες της ασάφειας είναι μετρημένες και οι ευοίωνες ή οι δυσοίωνες προοπτικές για τις μετοχές του ταμπλό θα είναι γνωστές σε όλους. Δηλαδή και σε όσους άπλωσαν τα στοιχήματά τους αυτές τις εβδομάδες και σε εκείνους που έμειναν στις παρυφές των συναλλαγών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Χαμόγελα τον Φεβρουάριο χωρίς άρση των ανησυχιών
Είναι αρκετά λογικό μια άνοδος των χρηματιστηρίων που για τα πιο αναπτυγμένα έχει προσφέρει από το 2009 ως σήμερα μεγάλες αποδόσεις, όταν σταματάει για καιρό, να προκαλεί την πιο «βασική» ανησυχία στους επενδυτές. Αυτή σχετίζεται με την δυνατότητα η ψυχολογία τους να κάνει τη μνήμη τους να ανασύρει επιλεκτικά την πιο επώδυνη πρόσφατη ανάμνηση. Να προσδίδει δε στο ενδεχόμενο επανάληψής της, μεγαλύτερες πιθανότητες από εκείνες που πραγματικά έχει. Αυτό νομίζουμε πως έγινε με την εικόνα των αγορών των ΗΠΑ τον Ιανουάριο το μήνα που ακολούθησε την εγγραφή του ρεκόρ βίου του S&P500 στις 29 Δεκεμβρίου στις 2094 μονάδες.
Γιατί κινήθηκε μεταξύ των 1992,67 και 2063,15 μονάδων με απώλειες -3,1% για το μήνα και -4,6% κάτω από το υψηλότερο επίπεδό του. Επίσης στις 15 από τις 21 συνεδρίες του πρώτου μήνα του έτους διακυμάνθηκε κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο 50 ημερών αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια καθοδικές κινήσεις μετά από τις βουτιές κατά -9,9% και -7,7% το 2012. Βέβαια αρκετές φορές στα δυο χρόνια ο δείκτης πέρασε κάτω από τον ΚΜΟ 50 ημερών αλλά μετά ακολουθούσαν νεότερα ρεκόρ υψηλών βίου.
Η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αν και σε μεγάλο ποσοστό διατήρησε τις πηγές ανησυχίας που προκάλεσαν την πτώση του Ιανουαρίου, είχε δυο ανατροπές στους παράγοντες που τρομάξανε τους επενδυτές. Η πρώτη αφορούσε στην αίσθηση πως δεν ήταν τόσο σίγουρη όσο φαινόταν αρχικά η ρήξη της Ελλάδας με τους πιστωτές της. Επίσης φάνηκε πως την κατάσταση ελέγχει η ΕΚΤ, που από το Μάρτιο ετοιμάζεται να αρχίσει αγορές ομολόγων. Η δεύτερη σχετιζόταν με την τιμή του μαύρου χρυσού, που σταμάτησε την κατηφόρα της με αξιώσεις σύμφωνα με τους έμπειρους αναλυτές των αγορών εμπορευμάτων.
Ένα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό είναι η απόσταση της τιμής του κοντινότερου ΣΜΕ για πετρέλαιο σε σχέση με την τιμή του μακρινότερου χρονικά, που εκπνέει σε δυο χρόνια. Η διαφορά ανάμεσα στις προθεσμιακές τιμές κοντινά και σε βάθος δύο ετών μακρινό κυμάνθηκε γύρω στα πλην 10 δολάρια από το 2011 μέχρι τα μέσα του 2014. Στη συνέχεια, αυξήθηκε από το περυσινό χαμηλό στα πλην 12,18 δολάρια στις 13 Ιουνίου και έφθασε ως το υψηλό των 18,37 δολαρίων φέτος στις 13 Ιανουαρίου. Την περασμένη Δευτέρα περιόρισε το spread στα -14.08 δολάρια, με τη τιμή στα διετή ΣΜΕ στα 68,83 δολάρια, ενώ η κοντινή τιμή ήταν στα 54,75 δολάρια. Την Παρασκευή ήταν στα 58,16 και είχε εβδομαδιαία επίδοση +9,8%.
Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας +3,03% και στο 2015 -1,28%, ενώ ο Dow κέρδισε +3,84% και χάνει πλέον -0,91% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε +2,91% με επίδοση +0,52% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, τινάχθηκε +3,04% με επίδοση έτους -1,05%. Ο δε Nasdaq100 ενισχύθηκε +2,36%, με πτώση για το 2015 κατά -0,96%. Η τιμή του χρυσού έπεσε -3,93% στα 1233,3 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, υποχώρησε -0,15% και η ετήσια επίδοσή του είναι -0,30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,42% με απόδοση το 2015 +10,6%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,63%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +1,26%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε 11,28% και στο τρέχον έτος αποδίδει -2,76%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν μεικτή εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +4,02%, με πτώση το τρέχον έτος -3,57%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +4,31%, το 2015 αποδίδει -0,70%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +0,32% με επίδοση για φέτος +1,1%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία συρρικνώθηκε -1,59%, κερδίζοντας +4,97%, το 2015. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,7% και το 2015 κερδίζει +5,10%.
Το κάρο του αποπληθωρισμού
Η απόδοση των ομολόγων και η σχέση της με την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών είναι γνωστή αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει τελευταία. Πέρυσι σταμάτησε η Fed να αγοράζει ομόλογα, αλλά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ΗΠΑ ενώ ήταν στο τέλος του 2013 στο 3,04% έπεσε στην εκπνοή του 2014 στο 2,17% και στις 30 Ιανουαρίου ήταν ακόμα χαμηλότερα στο 1,68% αλλά έφθασε την Παρασκευή στο 1,96%. Το αντίστοιχο Γερμανικό είναι στο 0,37% ήτοι 158 μονάδες βάσης κάτω από το αμερικάνικό.
Γιατί ακόμα και στην εποχή που η αγορά προετοιμάζεται για να δει την άνοδο των βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, κάθε φορά που οι επενδυτές ανησυχούν για κάποια αιτία, σχετική με το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης κύρια, μέσα σε περιβάλλον που ευνοεί τον αποπληθωρισμό, τρέχουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στα ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αυτό τελευταία είχε οδηγήσει στην εμφάνιση αρνητικών επιτοκίων.
Ενώ η Fed τερμάτισε το QE της τον περασμένο Οκτώβριο, από την ΕΚΤ θα αρχίσουν να αγοράζουν 60 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα σε ομόλογα από το Μάρτιο μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι σειρές σε ομόλογα με χρόνο ωρίμανσης 2 έως 30 χρόνια έχει συνολική αξία 3,900 τρισεκατομμύρια ευρώ μόνο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα κατέχει αρκετά γρήγορα το 20% από αυτά. Επιπλέον: Οι υπολογισμοί από την Deutsche Bank δείχνουν πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει 205 δις ευρώ γερμανικού χρέους, έναντι μόλις 18 δις πορτογαλικού. Το χρέος των χωρών εξακολουθούν να βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, μπορούν να συμπεριληφθεί μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τους όρους του προγράμματος και δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο του 33% της συνολικής έκδοσης χρέους.
Το κάρο του αποπληθωρισμού που τρομοκρατεί κατά καιρούς τους επενδυτές οδηγούν τέσσερα άλογα. Το πρώτο είναι η παγκοσμιοποίηση, η οποία αύξησε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, βοηθώντας να ισχύσει μια οροφή για τις τιμές και την άνοδο των μισθών, παρά την παράλληλα εμφανιζόμενη αύξηση του αριθμού των καταναλωτών. Το δεύτερο είναι η τεχνολογική καινοτομία, η οποία μέσω της διαδικασίας της «δημιουργικής καταστροφής» συνεχώς εφαρμόζει καθοδική πίεση στα περιθώρια κέρδους. Το τρίτο είναι τα δημογραφικά: Καθώς αυξάνεται η μακροζωία, η γήρανση του πληθυσμού κάνει να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε πληθωριστικές κραιπάλες οι καταναλωτές συνολικά. Το τέταρτο είναι το εξαιρετικά εύκολο χρήμα, το οποίο τόνωσε τη χρηματοδότηση των προμηθειών μέσω χρέους, περισσότερο από τη χρηματοδότηση της ζήτησης με δανεικά.
ΧΑ
Η «ευεργεσία» του Φεβρουαρίου
Με τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και δυο πτωτικές, οι θεσμικοί του ΧΑ συνέχισαν να αποτυπώνουν τις αντιδράσεις τους στις δράσεις της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα στο -14,1% της βουτιάς της πρώτης μετά τις εκλογές εβδομάδας, προκάλεσαν ένα +11,28% rebound με την ετήσια επίδοσή του μέσου όρου να διαμορφώνεται στο -2,76%. Αλλά η αντίδραση του 25άρη δεν είχε την ίδια ρώμη, αφού στο -19,15% την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου κέρδισε +11,33% και η απόδοση στο 2015 είναι -9,4%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνέχισε να δέχεται λιγότερες πιέσεις και να έχει ως «απάντηση», στη βουτιά κατά -7,4% της προπερασμένης βδομάδας, ένα άλμα πάνω από 13% και για αυτό από το τέλος του 2014 κερδίζει +6,9%.
Ο μέσος τζίρος μειώθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, ανερχόμενος περίπου στα 160 εκατ. ευρώ. Αν και στις ανοδικές συνεδριάσεις, της Τρίτης και της Τετάρτης, πέρασε τα 200 εκατ. Θα λέγαμε πως η αξία συναλλαγών περιορίστηκε στις καθοδικές συνεδριάσεις και στην πρώτη ανοδική τη Δευτέρα. Ήταν η μέρα που σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε ένα ράλι ανακούφισης. Επειδή διεθνώς, οι αναλυτές επί της «ελληνικής περίπτωσης», ως μέρος του προβλήματος χρέους στην Ευρώπη, διαπίστωσαν ότι είχε αποσυρθεί διακριτικά το κούρεμα του χρέους από τη ρητορική των εξεχόντων στελεχών της νέας κυβέρνησης. Η άμεση ρήξη με τους πιστωτές δεν ήταν συνεπώς το ενδεχόμενο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Ο 25άρης λοιπόν μαζί με τον ΓΔ, τη Δευτέρα, κέρδισαν 4,6% με τον FTSEM στο +3,4%. Οι θεσμικοί έδειξαν τις προθέσεις τους με το να ορίσουν υψηλά που ισοδυναμούσαν με απομάκρυνση 22 μονάδων από τα χαμηλά της τελευταίας βδομάδας του σκληρού Ιανουαρίου. Πάνω από +5% ενισχύθηκαν οι κλάδοι Εμπορίου, Πρώτων Υλών, Τραπεζών, Ταξίδια Αναψυχή, Προσωπικά Οικιακά Είδη Τηλεπικοινωνιών και Χρ/μικών Υπηρεσιών. Οι επιφυλάξεις των επενδυτών αποτυπώθηκαν στους ρυθμούς των συναλλαγών αφού ο τζίρος ήταν λίγο πάνω από 115 εκατ. ευρώ. Ωστόσο την Τρίτη, μειώθηκαν πολύ, αφού ο τζίρος έφθασε πάνω από τα 215 εκατ. με πρωταγωνιστές τα τραπεζικά blue chip. Οι Τράπεζες εμφάνισαν άνοδο +18% σε μια μέρα και πάνω από +13% ενισχύθηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη 17,67%, Τηλεπικοινωνιών +14,88% Χρ/μικών Υπηρεσιών 14,23% και Ταξίδια Αναψυχή +13,94%. Η συνεδρίαση της Τετάρτης σφραγίστηκε από τη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων σε blue chip με μεγάλα κέρδη σε λίγες συνεδριάσεις, αλλά και από επιμονή στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικά blue chip. Οι θεσμικοί έδωσαν συνέχεια στα κέρδη των ΕΤΕ +6,56% με τζίρο 45,7 εκατ. ευρώ, ΠΕΙΡ +20,8% με τζίρο 36,2 εκατ. ευρώ, ΑΛΦΑ +1,6% με τζίρο 32,7 εκατ. ευρώ, και ΕΥΡΩΒ +10,7% με τζίρο 28,9 εκατ. ευρώ, αλλά οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ΦΦΓΚΡΠ ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ και ΕΕΕ που ήταν ανάμεσα στα 15 blue chip με τον καλύτερο τζίρο έχασαν πάνω από -2%.
Το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ έκλεισε κάποιες από τις στρόφιγγες παροχής ρευστότητας και άφησε ανοικτό το κανάλι του ELA. Οι επενδυτές αντιλήφθηκαν την πρόθεση των εταίρων και πιστωτών να σφίξουν τα χρονικά περιθώρια για τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Αυξήθηκαν οι επιφυλάξεις και ακολούθησαν δυο πτωτικές συνεδρίες. Της Πέμπτης είχε πιο σκληρά χαρακτηριστικά, αφού ο 25άρης εμφάνισε διακύμανση από τις 229,26 ως τις 257,51 για να κλείσει με απώλειες -4,48%, ενώ την Παρασκευή έχασε ακόμα -2,56%. Ο ΓΔ την Πέμπτη έχασε -3,37% και την επόμενη -1,97%. Χωρίς αυτές τις δυο συνεδριάσεις η αγορά θα είχε επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε πριν την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Η ΕΚΤ ψαλίδισε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αλλά, έστω και έτσι, η εβδομάδα προκάλεσε ικανή βελτίωση στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, αφού από τα 43,6 δις ευρώ την έφερε στα 47,8, αν και την Τετάρτη πέρασε πάνω από τα 51,3. Οι τιμές απομακρύνθηκαν υπολογίσιμα από τα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών, αλλά υποχώρησαν πολύ και από τα μέγιστα εβδομάδας που έγιναν και μέγιστα τελευταίων 30 ημερών για τους ΓΔ και FTSEM.
Η απόσταση από τα μέγιστα της εβδομάδας, δείχνει σε ποιους τίτλους η καθοδική ορμή είναι ήδη μεγάλη και πάντως μεγαλύτερη από του μέσου όρου. Αν ως μέσος θεωρηθεί ο 25άρης αυτός έκλεισε -9% χαμηλότερα του μέγιστου, που σημείωσε στη μέση της εβδομάδας. Τα blue chip, με πτώση από την ανώτερη τιμή τους στη βδομάδα μεγαλύτερη του -12,0%, είναι αλφαβητικά: ΑΛΦΑ -22,2%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -14,7%, ΔΕΗ -12,6%, ΕΤΕ -24,6%, ΕΥΡΩΒ -22,9%, ΜΙΓ -12,2% και ΠΕΙΡ -19,9%.
Στον αντίποδα με υποχώρηση από το μέγιστο το πολύ -2%, εμφανίζονται αλφαβητικά οι ΒΙΟ -2%, ΕΕΕ-0,2%, ΙΝΛΟΤ -1,9%, ΜΟΗ -1,25%, ΟΛΠ -1,4% και ΤΙΤΚ 0,0%. Η εβδομάδα χώρισε τα blue chip με σαφή τρόπο, έστω και μετά από εντυπωσιακές αναταράξεις, σε όσα περιέπεσαν σε επενδυτική δυσμένεια και σε εκείνα που και τις μέρες των πιέσεων συμπεριφέρθηκαν αμυντικά. Δεν έστειλε ωστόσο σαφή μηνύματα, για την εβδομάδα του έκτακτου Eurogroup για την ελληνική περίπτωση.
Τεχνική ανάλυση
Ο 25άρης μετά από αρκετές βδομάδες στο τρέχον έτος με την αγορά να βαδίζει στη δεύτερη εκπνοή σειρών φέτος, έχει απώλειες -9,4% από το τέλος του περασμένου χρόνου. Αυτές έχουν προκληθεί από την πτώση των ΑΛΦΑ -29,5%, ΕΤΕ -31,3%, ΕΥΡΩΒ -27,8%, ΠΕΙΡ -33,5% δηλαδή από τα τραπεζικά blue chip και μικρότερη είναι η πτωτική συνεισφορά της βουτιάς κατά -13,2% της ΜΙΓ και του -10,4% του ΟΤΕ. Στην ομάδα με απώλειες στο τρέχον έτος αλλά μικρότερες του 25άρη εντοπίζονται και οι ΔΕΗ -4,6%, ΕΕΕ -4,15%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,35% και ΟΠΑΠ -1,1%. Συνολικά έντεκα μετοχές του έχουν απώλειες, αλλά αυτές φτάνουν και αρκούν για να νικήσουν την ανοδική ώθηση από τις άλλες δεκατέσσερις. Οι οποίες έχουν θετική επίδοση φέτος, την οποία μάλιστα απέκτησαν σε ικανό ποσοστό την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου.
Δέκα έχουν διψήφια κέρδη για το 2015 και τα διαμόρφωσαν με τη βοήθεια της ανόδου που έγραψαν πρόσφατα. Αλφαβητικά αυτές είναι οι ΒΙΟ με +31,18% και απόδοση εβδομάδας +13,6%, ΕΧΑΕ με +18,3% και απόδοση εβδομάδας +15,8%, ΙΝΛΟΤ με +41,3% και απόδοση εβδομάδας +17,6%, ΜΕΤΚ με +14,8% και απόδοση εβδομάδας +7,7%, ΜΠΕΛΑ με +22,8% και απόδοση εβδομάδας +23,4%, ΜΥΤΙΛ με +27,2% και απόδοση εβδομάδας +18,7%, ΟΛΠ με +11,8% και απόδοση εβδομάδας +18,7%, ΤΕΝΕΡΓ με +21,8% και απόδοση εβδομάδας +8%, ΤΙΤΚ με +14,8% και απόδοση εβδομάδας +11,4%, και ΦΦΓΚΡΠ με +13,3% και απόδοση εβδομάδας +12,9%. Μικρότερη επίδοση εμφανίζουν άλλες τέσσερις του 25άρη και είναι οι ΜΟΗ με +9,1% στο 2015 και απόδοση εβδομάδας +18,2%, ΕΛΠΕ με +5,0% και απόδοση εβδομάδας +6,1%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ με +4,2% και απόδοση εβδομάδας +12,6%, και ΓΡΙΒ με +1,7% και απόδοση εβδομάδας -2,53% που ήταν η μόνη μετοχή με πτώση την εβδομάδα που πέρασε.
Για τον ΓΔ αναφέρθηκε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Αν αθροίζαμε τις μονάδες τις οποίες διήνυσε από το ψηλό στο χαμηλό κάθε ημέρας ο Γενικός Δείκτης, θα καταλήγαμε ότι την περασμένη εβδομάδα διένυσε 294 μονάδες προς διάφορες κατευθύνσεις. Για τα δεδομένα μιας Αγοράς που διαπραγματεύεται στις 800 μονάδες, το μέγεθος των διακυμάνσεων είναι «τοξικό» και παραπέμπει σε εποχές Lehman και προεκλογικής περιόδου 2012.
Η πηγή των μεγάλων διακυμάνσεων βρίσκεται σε δύο εξαιρετικά έντονα συναισθήματα: Τον ενθουσιασμό και τον φόβο. Επειδή ο φόβος είναι πιο οξύ και μεταδοτικότερο συναίσθημα και επειδή ενεργοποιεί αμέσως τα αντανακλαστικά επιβίωσης, η αποτύπωσή του στις διακυμάνσεις των Αγορών είναι ταχύτερη. Με αυτή την κεκτημένη ταχύτητα οι επενδυτές οδηγούν τις τιμές στην υπερβολή.
Κάπως έτσι η Αγορά ξεκίνησε την Πέμπτη 85 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, κάπως έτσι οι πωλητές της τελευταίας Πέμπτης του Ιανουαρίου οδήγησαν τον Τραπεζικό κλάδο σχεδόν στο πλαφόν απωλειών στο κλείσιμο, για να ακολουθήσει ένα τριήμερο ράλι που έδωσε εξωπραγματικές αποδόσεις, κάπως έτσι η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται μέχρι να κλείσει το μέτωπο διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη, ή μέχρι να διαφανεί έστω ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση των δύο πλευρών.
Ίσως βρισκόμαστε κοντά σε μια μοναδική ευκαιρία εισόδου μακροχρόνιων τοποθετήσεων, πολύ παρόμοια με αυτή που η Ελληνική Αγορά "είδε" το 2012. Ο φόβος για όσους αναζητούν καλές τιμές τοποθετήσεων στην Αγορά, θα δημιουργήσει την απόλυτη ευκαιρία επιβεβαιώνοντας την παλιά χρηματιστηριακή ρήση που θέλει «το κέρδος να βγαίνει στο πινακίδιο αγοράς».
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά την "ψυχρολουσία" του χαμηλού των 52 εβδομάδων, την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψε με ένα τριήμερο σερί βγαλμένο από εποχές ανοδικής Αγοράς (bull market) φέρνοντας τον Δείκτη σε νέα υψηλά για το 2015, με τζίρους που συστηματικά ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα στην συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, όπου σημειώθηκαν διψήφιες θετικές μεταβολές στο κλείσιμο σε δείκτη και μετοχές του FTSE25, σημειώθηκε ο ένας από τους μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών (τεμάχια) στην ιστορία του Χ.Α. Κατά τα άλλα, η προσπάθεια της Αγοράς να γυρίσει σε ανοδική τάση δεν ολοκληρώθηκε τεχνικά, καθώς οι 865 μονάδες αποτελούσαν το σημείο καμπής της τάσης. Η ενδοσυνεδριακή διάσπαση δεν είχε συνέχεια ενώ η πίεση που εκδηλώθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης και της Παρασκευής, παρά την αποκλιμάκωση των τζίρων, αναίρεσε ακόμα και το σήμα του κινητού μέσου των 30 ημερών αφήνοντας ως μοναδική ένδειξη ανόδου τον MACD, στον οποίο ο χρόνος αρχίζει να λειτουργεί πλέον πιεστικά.
Παρά τις έντονες και νευρικές αντιδράσεις, το αποτέλεσμα της εβδομάδας ήταν μάλλον μια αντίδραση η οποία απλώς αποφόρτισε την έντονη υποτιμητική εικόνα που είχε διαμορφωθεί στους ταλαντωτές. Φαίνεται ακόμα ότι η επιστροφή των τιμών στα επίπεδα των 711 μονάδων και η δοκιμασία των 660 μονάδων παραμένει το βασικό σενάριο που βρίσκεται σε ισχύ.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ταλαντεύτηκαν σήμερα Δευτέρα μετά από απογοητευτικά στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο που έχουν επισκιάσει μια ισχυρή έκθεση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ενίσχυση της επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που προκάλεσε την ολίσθηση του δολαρίου Αυστραλίας.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8%, ενώ τα futures των μετοχών των ΗΠΑ διαπραγματεύονται επίσης στο -0,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας φαίνεται να αντιστέκεται στην τάση και αυξήθηκε +0,2% στον αντίκτυπο ενός ασθενέστερου γιεν.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή έδειξαν πως οι εμπορικές επιδόσεις της Κίνας υποχώρησαν τον Ιανουάριο, με τις εξαγωγές πέφτουν 3,3% από τα επίπεδα που βρέθηκε πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 19,9%, πολύ χειρότερα από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία αυτά επισημαίνουν την εμβάθυνση της αδυναμίας στην κινεζική οικονομία.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική επιβράδυνση είναι πραγματικότητα. Αν η κυβέρνηση μειώνει το στόχο για την ανάπτυξη του επόμενου μήνα, οι αγορές θα το πάρουν ακόμη πιο σοβαρά», δήλωσε ο Shuji Shirota, επικεφαλής επί της μακροοικονομικής στρατηγικής της HSBC στο Τόκιο.
Το δολάριο της Αυστραλίας, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για τα στοιχήματα για την κινεζική οικονομία, λόγω των εμπορικών δεσμών της χώρας με την Κίνα, υποχώρησε 0,4% στις αρχές των συναλλαγών φθάνοντας τα 0,7775 δολάρια ΗΠΑ.
Τα αδύνατα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας πήραν λίγο από τη λάμψη λόγω ισχυρής ανάγνωσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που αυξήθηκαν κατά 257.000 τον Ιανουάριο. Η αμοιβή ανά ώρα ανέκαμψε επίσης, εμφανίζοντας αύξηση 12 σεντς τον περασμένο μήνα μια αύξηση 2,2% από το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο.
Καθώς τα δεδομένα ωθούν προς αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του έτους από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν, με το ομόλογο αναφοράς να έχει απόδοση 10ετούς χτύπημα στο 1,965% την Παρασκευή που αποτελεί υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.
Η προοπτική μιας πρώιμης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ στηρίζει το δολάριο.
Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του κατά 1,1% την Παρασκευή και διαμορφώθηκε στο 94.519, που δεν απέχει πολύ από ένα υψηλό 11ετίας στο 95,481 που σημείωσε τον περασμένο μήνα. Το ευρώ παρέμεινε ευάλωτο αφού ο νέος Έλληνας ηγέτης Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο διάσωσης, θέτοντας τον εαυτό του σε πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους.
Στην πρώτη μεγάλη ομιλία του στο κοινοβούλιο από την άνοδο στην εξουσία την Κυριακή του περασμένου μήνα, ο Τσίπρας παρέθεσε μια σειρά από τις θεωρούμενες αποτυχίες των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται από τους δανειστές.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,1325 δολάριο, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά βρίσκεται ακόμα κοντά στο χαμηλό της περασμένης εβδομάδας των 1,1280 δολαρίων.
Το γιέν χτύπησε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων στα 119,23 γιεν με το δολάριο.
Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν τη Δευτέρα εν μέρει και από την πτώση των κινεζικών εισαγωγών, που επεσήμανε τη μείωση της ζήτησης καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.
Η τιμή του πετρελαίου Brent κέρδισε 0,9% στα 58,33 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας στο υψηλό περίπου έξι εβδομάδων των 59,06 δολαρίων που άγγιξε την Παρασκευή.
Ο χρυσός ανέκαμψε ελαφρώς από το χαμηλό τριών εβδομάδων των 1.208,50 που άγγιξε την Παρασκευή. Την τελευταία φορά ήταν στα 1.213,80 δολάρια ανά ουγγιά.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Με υψηλή μεταβλητότητα ο Γενικός Δείκτης κάνει προσπάθειες να κρατηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, με την ελπίδα να ξαναέρθει σε αντιπαράθεση με τη διαγραμματική αντίσταση των 840 με 847 μονάδων. Επίπεδο, από όπου ο Δείκτης έχει φύγει τέσσερις φορές «ηττημένος», σχηματίζοντας διαδοχικές τοπικές κορυφές με την τελευταία να έχει αποτυπώσει στο ημερήσιο candlestick μια «άνω σκιά» με ισχυρό τζίρο συναλλαγών.
Η επιτυχή ανοδική διάσπαση των 847 μονάδων με άμεση διαφυγή από την περιοχή των 860 μονάδων, θα δώσει ανοδικά σκαλοπάτια για την καταγραφή τιμών υψηλότερα των 890 μονάδων, σενάριο, που δε συμβαδίζει ιδιαίτερα με τα μέχρι τώρα δισεπίλυτα πολιτικοοικονομικά δεδομένα.
Από την άλλη μια εκ νέου πτωτική αντιπαράθεση του Γενικού Δείκτη με την περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των 800 με 780 μονάδων, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει εκ νέου σε καθοδική λύση με άμεσο αποτέλεσμα την αρχική κατάβαση προς τις 730 με 710 μονάδες, ανοίγοντας για ακόμα μια φορά το παράθυρο για τη θέαση των 690 μονάδων.
Το κακό στο όλο διαγραμματικό σκηνικό είναι ότι οι δυνάμεις, που έχουν "βάλει πλάτη", στηρίζοντας συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες το Γενικό Δείκτη άνω των 710 μονάδων, εάν λυγίσουν υπό το βάρος κάποιων άσχημων εξελίξεων θα αναγκαστούν να αποδεσμευτούν βίαια γκρεμίζοντας τον Δείκτη χαμηλότερα των 630 μονάδων.
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust
Ανοδική ήταν η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε για τον Γενικό Δείκτη, που επανήλθε άμεσα πάνω από τις 760 μονάδες, αλλά δεν κατάφερε να διασπάσει τις 850 μονάδες. Τι άλλαξε και από τις συντριπτικές απώλειες της περασμένης εβδομάδας και περάσαμε σε κέρδη;
Η παρέμβαση Ομπάμα, οι θετικές ενδείξεις από τις συνομιλίες Δραγασάκη με τους τραπεζίτες, η αλλαγή στη διοίκηση της Eurobank σύμφωνα με τις επιθυμίες των ιδιωτών μετόχων, η στροφή της Κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Βαρουφάκη αρχικά μιλώντας για ανταλλαγή ομολόγων και όχι για "κούρεμα" και στη συνέχεια ότι αποδέχεται το 67% του μνημονίου (διαψεύστηκε στην συνέχεια), έδωσε θάρρος στους αγοραστές που προχώρησαν σε μερικές τοποθετήσεις ποντάροντας σε επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους.
Το τοπίο παραμένει θολό και η τρέχουσα εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη. Οι προγραμματικές δηλώσεις και στη συνέχεια το έκτακτο Eurogroup 11/2, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 12/2 και στο νέο Eurogroup 16/2, είναι οι σταθμοί που θα δρομολογήσουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Σε περίπτωση συμφωνίας, έστω και προσωρινής, οι τρέχουσες τιμές θα φαντάζουν «ευκαιρία» (με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά προς τις 950 μονάδες), αλλά σε αντίθετη περίπτωση η αναταραχή στη Χρηματιστηριακή Αγορά θα συνεχιστεί και θα καταγραφούν νέα χαμηλά έτους.
Ήδη έχουμε βιώσει δύο εβδομάδες ακραίας μεταβλητότητας αλλά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό θα συνεχιστεί. Οι συντηρητικοί επενδυτές πρέπει να απέχουν μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, ως τότε στους συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμοι και οι κερδοσκόποι.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Οι πολιτικές εξελίξεις έδωσαν για μια ακόμη εβδομάδα το έναυσμα των κινήσεων και των τάσεων στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Ο συνδυασμός αυξημένης μεταβλητότητας και υψηλών τζίρων κράτησε υψηλά το ενδιαφέρον σε κάθε λογής εμπλεκόμενο, προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις, αποδόσεις, διαφυγόντα κέρδη αλλά και γρήγορες ζημιές σε βεβιασμένες κινήσεις.
Είναι προφανές ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δίνει αυτή την στιγμή τον τόνο των εξελίξεων και καθορίζει σχεδόν αποκλειστικά διαθέσεις και ψυχολογία. Η προσπάθεια που έγινε για να προσεγγιστούν οι δύο πλευρές εξασφαλίζοντας κάποιο χρόνο προετοιμασίας, για ένα "ενδιάμεσο πρόγραμμα-γέφυρα" δεν έχει αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα επιθυμητό για την Ελληνική πλευρά, ενώ πλέον ο χρόνος λιγοστεύει στενεύοντας τα διαπραγματευτικά περιθώρια.
Η αλλαγή της φρασεολογίας από "διαγραφή χρέους σε επιμήκυνση χρεών" δημιούργησε αρχικά μια δυναμική, επαναφέροντας τις προσδοκίες για μια πιο διεξοδική συζήτηση, η συνάντηση ωστόσο με την Γερμανική πλευρά και η παύση της αποδοχής τίτλων με Κρατική εγγύηση από την ΕΚΤ, επανέφεραν την επιφυλακτικότητα στην Αγορά ομολόγων και την Αγορά μετοχών.
Οι εξελίξεις της εβδομάδας θα είναι καταλυτικές και θα δώσουν πολύ ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποια λύση προκρίνεται για την ρύθμιση του χρέους και του προγράμματος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.
Ξένοι αναλυτές
Για το ζήτημα της «ελληνικής περίπτωσης», θεωρήσαμε κατάλληλο για την ενημέρωση γύρω από τις εντυπώσεις και τις εκτιμήσεις των ξένων επενδυτών το εδάφιο από την έκθεση της Barclays:
«Αντίθετα από τις αρχές της κρίσης, η σύνδεση, μεταξύ του Ελληνικού χρέους με το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ, δεν είναι πλέον τεράστια. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κατέχουν επίσημα η ΕΕ και το ΔΝΤ που είναι οι πιστωτές της Ελλάδας και είναι τώρα πολύ πιο περιορισμένο το ελληνικό χρέος, από ό, τι υπήρξε ιστορικά, στον ιδιωτικό τομέα και σε άλλες ξένες τράπεζες ειδικότερα. Ως εκ τούτου, θεωρητικά τουλάχιστον, οποιαδήποτε επίπτωση θα πρέπει να έχει πολύ πιο εύχρηστη διαχείριση.
Περιμένουμε το κλίμα για την Ελλάδα να παραμείνει ασταθές και εξαρτάται από την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών της ΕΕ. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η προοπτική της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι πιθανό να κρατήσει τα κανάλια μετάδοσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης (Ιταλία και Ισπανία) πιο σφικτά σε σχέση με την κρίση χρέους της ευρωζώνης στο 2011/2012, ενώ η περιορισμένη έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, η οποία ήταν ένα σημαντικό κανάλι μετάδοσης της κρίσης στο παρελθόν, είναι πολύ πιο περιορισμένο τώρα.
Παρ 'όλα αυτά, αν η ελληνική πολιτική κρίση αρχίσει να κλιμακώνεται, τα spreads της περιφέρειας της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από πίεση. Ως εκ τούτου, ενώ παραμένουμε στρατηγικά θετικοί για τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης αλλά και εκτός αυτού, λόγω της αναμενόμενης δυναμικής που θα αποκτήσουν χάρη στην πολιτική του QE της ΕΚΤ, παραμένουμε ουδέτεροι απέναντι στα spreads προσωρινά και αυτό οφείλεται στους βραχυπρόθεσμες κινδύνους από πιθανά πρωτοσέλιδα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα».
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, αφορούσαν σχεδόν το σύνολο των τομέων κυβερνητικής ευθύνης.
«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί, θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη πατρίδα μας, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος Πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση Σαμαρά ζήτησε δίμηνη παράταση του μνημονίου, ενώ οι εταίροι τής προσέφεραν εξάμηνη, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρχίζοντας την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Η απελθούσα κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να γκρεμίσει τις γέφυρες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας
Στην Αθήνα βρίσκονται ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Εurogroup, Tόμας Βίζερ και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόϊκα Ντέκλαν Κοστέλο, για συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αξιωματούχοι θα εχουν συναντήσεις τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκτακτης συνεδρίαση για την Ελλάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Από το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα θα διαφανεί εάν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης μεταξύ των εταίρων και δανειστών και της Ελλάδας, υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες. Όπως επισημαίνουν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις και στη συνέχεια οι εταίροι θα διανύσουν κι αυτοί την απόσταση που τους αναλογεί.
Κι όμως υπάρχουν πολλά εργαλεία στα χέρια της κυβέρνησης για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του χρέους. Πολύ δε περισσότερο που αρκετοί επιφανείς αρθρογράφοι σε εγκριτα διεθνή ΜΜΕ αναγνωρίζουν τόσο το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι πρότινος η χώρα μας όσο και την «ηθική» υποχρέωση της Γερμανίας ως βασικής πιστώτριας χώρας να προχωρήσει σε κάποιου είδους ελάφρυνση του χρέους.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η αντιπαράθεση Ελλάδας και Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος ανεβάζει τα επίπεδα κινδύνου για την βρετανική οικονομία ημέρα με την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Όζμπορν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα προκαλούσε «σοβαρές οικονομικές αναταράξεις» στη χώρα του.
Να περάσουν στη δράση κάλεσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου προκειμένου να αποφευχθεί η υποχώρηση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η παρότρυνση αυτή έρχεται μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.
Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμβιβασθούν περισσότερο με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μια παρατεταμένη αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομία, αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Ο τέως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί νομοτελειακά εκτός Ευρωζώνης. Ο κ. Γκρίνσπαν τόνισε, απαντώντας σε ερωτήματα του BBC, ότι αδυνατεί να δει ποιος θα ήταν διατεθειμένος να παράσχει περαιτέρω δάνεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους στήριξής της, ωστόσο ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως το ζήτημα θα διευθετηθεί «δίχως η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Με κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της εβδομάδας στο 7,2%, ανακάμπτοντας από την ισχυρή πτωτική πορεία των τελευταίων εβδομάδων. Από την άλλη, σε χαμηλά τριών εβδομάδων βρέθηκε σήμερα ο χρυσός, κλείνοντας την εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 3,5%. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 2,2%, στα 1.234,60 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκαν κατά 2,4%, κλείνοντας στα 51,69 δολάρια.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ