Η πρώτη επέτειος της ανόδου με σκιές

Βρήκαν στηρίγματα οι αγορές
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2004 00:01

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ημέρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Μαδρίτη δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις, οι επενδυτές όμως έστρεψαν το βλέμμα τους εκεί ακριβώς όπου θα μπορούσαν να βρουν στήριξη.

Τα διεθνή χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τις μεγάλες ζημίες, αν και η σκιά των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τις αγορές.

Κάτω από τη διόρθωση, η αστάθεια παραμένει, καθώς ο κόσμος περιμένει να μάθει εάν πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ΕΤΑ ή ισλαμική οργάνωση. Η ισπανική κυβέρνηση είπε ότι η ΕΤΑ είναι ο κύριος ύποπτος, όπως η αυτονομιστική οργάνωση αρνήθηκε κάθε ευθύνη.

Στην περίπτωση που αποδειχθεί ενοχή του Οσάμα μπιν Λάντεν, τότε ο φόβος νέου τρομοκρατικού χτυπήματος σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου μπορεί να καταλάβει τις αγορές, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας έτυχε επίσης Wall Street και Ευρώπη να έχουν την πρώτη επέτειο από την έναρξη της ανόδου.

Στη Wall Street, η άνοδος υποκινήθηκε από τον τομέα τεχνολογίας και ειδικότερα τη Cisco Systems και τη Dell, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη 2,5% και 3,4% αντίστοιχα.

H πρώτη συμφώνησε να αγοράσει την Twingo Systems ενισχύοντας την παρουσία της στην αγορά δικτύων ασφαλείας, ενώ η δεύτερη «είδε» την επενδυτική της αξιολόγηση να αναβαθμίζεται από τη J.P.Morgan.

Τις ελπίδες των επενδυτών για την ευρωστία της οικονομικής ανάκαμψης ενίσχυσαν επίσης και τα στοιχεία για μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Ανάκαμψη σημείωσε και η Ευρώπη, στηριζόμενη εν μέρει από την προοπτική «μάχης» εξαγοράς για τη φαρμακοβιομηχανία Aventis, εν μέρει από την ισχυροποίηση της Wall Street.

Εξαίρεση, ωστόσο, αποτελεί η Μαδρίτη, όπου τα blue chip, όπως Telefonica και κορυφαίοι τραπεζικοί όμιλοι, υποχώρησαν 1% ή και περισσότερο. Οι μετοχές του ταξιδιωτικού τομέα υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι θα αναβληθούν ταξίδια, με την ισπανική Iberia να υποχωρεί 2,7%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,3%. «Η πτωτική διόρθωση ήταν αναμενόμενη, τα γεγονότα όμως στη Μαδρίτη έκαναν την τάση αυτή να φαίνεται πιο έντονη. Το σημερινό πάντως κλίμα δεν μοιάζει με την αντίδραση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ», αναφέρουν αναλυτές.

Το Τόκιο έκλεισε με πτώση άνω του 1%, λόγω ανησυχιών που προκάλεσαν οι επιθέσεις στη Μαδρίτη.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα