Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 10:06
UPD:10:08

ΠΤΩΣΗ σημειώνουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών παρά την ανάκαμψη της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αρνητικά επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία οι ενδείξεις ότι πίσω από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη κρύβεται η Αλ Κάιντα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886519.htm .

Oι ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν ότι πίσω από το μακελειό βρίσκεται ένας πολυεθνικός πυρήνας οπαδών της Αλ Κάιντα, γράφει σήμερα η «Washington Post» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886574.htm , επικαλούμενη πηγές των ευρωπαϊκών και αραβικών μυστικών υπηρεσιών.

Τις δύο πρώτες ημέρες μετά το μακελειό η ισπανική κυβέρνηση επέμενε ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Πάντως, η βασκική οργάνωση αρνήθηκε για δεύτερη φορά οποιαδήποτε ανάμιξή της στο μακελειό.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε σχεδόν αμετάβλητος στις 4.466,5 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.693,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,6% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.885 μονάδες με απώλειες 0,8%.

Την περασμένη εβδομάδα οι παραπάνω δείκτες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα έξι μηνών εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη θα οδηγήσουν σε περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών και μείωση των εταιρικών κερδών.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι το επενδυτικό κλίμα ενδεχομένως να βελτιωθεί στη συνέχεια επικαλούμενοι τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Thales και Lagardere.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα