Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004 14:16

ΠΤΩΤΙΚΟ προμηνύεται το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886519.htm και το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Η αστυνομία στο Πακιστάν εξουδετέρωσε σήμερα τεράστια ποσότητα εκρηκτικών με την οποία ήταν παγιδευμένο ένα αυτοκίνητο που βρέθηκε σταθμευμένο έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι. Σημειώνεται ότι σε δύο ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί το Πακιστάν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Επιπλέον, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη, ο νικητής των ισπανικών εκλογών, Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δήλωσε ότι τα ισπανικά στρατεύματα θα επιστρέψουν άμεσα από το Ιράκ, ενώ επισήμανε παράλληλα ότι ο Μπους και ο Μπλερ πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η απόφαση για απόσυρση των ισπανικών δυνάμεων από το Ιράκ αποδυναμώνει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Παράλληλα, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886520.htm καταδεικνύει ότι η τρομοκρατία έχει τη δύναμη να προκαλέσει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού σε οποιοδήποτε κράτος», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αμερικανός αναλυτής. «Η αβεβαιότητα αυτή προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν ασφαλή καταφύγια στο ελβετικό φράγκο και το χρυσό».

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη έστειλαν στη Wall Street μια σαφή υπενθύμιση ότι η ανάκαμψη που έχει συντελεστεί από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε μια στιγμή http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886385.htm .

Ο Dow Jones υποχώρησε 160 μονάδες την ημέρα της επίθεσης, στην οποία βρήκαν το θάνατο 200 άτομα, αυξάνοντας έτσι τις απώλειες της εβδομάδας στις 450 μονάδες πριν από την ανάκαμψη της Παρασκευής.

Στις 13:55 (ώρα Ελλάδος), οι προθεσμιακές τιμές στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχωρούσαν κατά 35 και 10 μονάδες αντιστοίχως.

Με ενδιαφέρον αναμένονται στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών αυξήθηκε το Φεβρουάριο κατά 0,4% έναντι ανόδου κατά 0,8% τον Ιανουάριο.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει η Φέντεραλ Ριζέρβ η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/03/15/886568.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα