«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, επιμένοντας ότι προέχει η τήρηση των δεσμεύσεων και των συμφωνιών και πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι η αξιοπιστία.
Ο κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε τον σκεπτικισμό του για κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τόνισε ότι αν οι υποσχέσεις δίνονται σε βάρος τρίτων, πιθανόν δεν είναι ρεαλιστικές
Αν και παραδέχθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στην Ελλάδα, την οποία σέβεται, συμπλήρωσε ότι μένουν πολλά να γίνουν ακόμα, καθώς τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και αυτό δεν το παραβλέπει κανείς.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια γιατί λόγω δικών της παραλείψεων βρίσκεται σε δυσκολία. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν έφταιγε άλλος, αλλά το ότι η Ελλάδα επί χρόνια είχε ακολουθήσει μια πρακτική που δεν ήταν βιώσιμη.
Για το θέμα του χρέους είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, καθώς είναι μία υπόθεση που «πρέπει να λύσουμε όλοι μαζί».
Ακόμη, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Απαντώντας στη θέση της Ελλάδας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εντολή των Ελλήνων ψηφοφόρων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολίασε πως το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε..
«Σεβόμαστε την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση», δήλωσε, αλλά εξήγησε οτι αν το προγράμμα αλλάξει, θα χρειαστεί και πάλι η επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε.. «Δεν είναι κακό να θέλει κανείς να μείνει πιστός στην εντολή του, αλλά το να γίνεται αυτό σε βάρος των άλλων δεν είναι ρεαλιστικό», συνέχισε.
Ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί σε ισχυρή θέση στο μέλλον, εξέφρασε την διάθεση του Βερολίνου να βοηθήσει σε ζητήματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς και δήλωσε μάλιστα ότι άκουσε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
Τέλος, σημείωσε ότι είναι κοινή ευθύνη όλων να διατηρηθεί ενωμένη η Ευρώπη, πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα δημιουργίας μίας γερμανικής Ευρώπης και πως η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ.
Γ. Βαρουφάκης: Χρειαζόμαστε χρόνο
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά επανέλαβε και το αίτημα του να δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις.
«Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και επανέλαβε την πρόταση για ένα βραχύβιο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα - γέφυρα.
«Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σ αυτή την αεναη κρίση».
«Τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μία απαξίωση στην Ευρώπη και πρέπει να υπάρξει ένα τέλος σε αυτό. Οι πολίτες θέλουν να μπει τέλος στην απαξίωση. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο», συνέχισε «Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή. Χρειαζόμαστε συμπαράσταση ηθική και σε επίπεδο θεσμών. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της αφερεγγυότητας σαν να ήταν θέμα ρευστότητας και δώσαμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία και τελικά ενώ προτάθηκαν μεταρρυθμίσεις δεν ήταν αυτό που προείχε» είπε ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα.
EPA/MICHAEL KAPPELER
Ένας διαδηλωτής υψώνει πλακάτ στο οποίο αναγράφεται η φράση: «Έλληνες, συγγνώμη για την κυβέρνησή μας! μπροστά από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς «μία εύλογη πολιτική και θα προαχθούν τα συμφέροντα του μέσου ευρωπαίου, όχι μόνο του Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «η σθεναρή δέσμευση είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι, να περιμένετε στιβαρή ανάλυση και ετοιμότητα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που δουλεύουν».
Όπως υπογράμμισε πολλές φορές «είμαστε μία κυβέρνηση που δεν έχει ορκιστεί» και για το λόγο αυτό επανέλαβε το αίτημα για χρόνο μία «βραχύβια περίοδο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και οδικό χάρτη, πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».
Εξάλλου, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των συμφωνιών «αλλά και της εξέλιξης».
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Οι Γερμανοί μπορούν να μας καταλάβουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη, μπορείτε να καταλάβετε πως μία κοινωνία που έχει υποστεί τόση κρίση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού. Το τρίτο κόμμα στη χώρα είναι ένα ναζιστικο κόμμα. Ο ναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε σταθερή πορεία και να μη ζήσουμε ξανά περιόδους ύφεσης» ανέφερε.