Fraport-Sientel: Σε αναμονή για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 12:57
UPD:13:12
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Με βάση την προσφορά της, η κοινοπραξία θα αναλάμβανε τη διαχείριση των αεροδρομίων για 40 χρόνια έναντι εφάπαξ τιμήματος 1,234 δισ. ευρώ και με ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο αναλόγως του πληθωρισμού.

Από την έντυπη έκδοση

Σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία που θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ σε βάθος 40 ετών και επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο ύψος 1,4 δισ. ευρώ, προβλέπει το κατατεθειμένο σχέδιο της αναδόχου κοινοπραξίας Fraport- Sientel του Ομίλου Κοπελούζου, για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Με βάση την προσφορά της, η κοινοπραξία, η οποία κρατά στάση αναμονής μετά την φημολογούμενη ακύρωση του προγράμματος, θα αναλάμβανε τη διαχείριση των αεροδρομίων για 40 χρόνια έναντι εφάπαξ τιμήματος 1,234 δισ. ευρώ και με ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο αναλόγως του πληθωρισμού.

Ετσι, με επιπλέον πληρωμές προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ύψους 789 εκατ. ευρώ και την Πολεμική Αεροπορία 396 εκατ. ευρώ, το συνολικό όφελος του Δημοσίου στα 40 χρόνια της διαχείρισης αποτιμάται στα 10,48 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα επιπλέον έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο 26% επί των κερδών των εταιρειών.

Η συμφωνία επρόκειτο να κλείσει μέχρι το προσεχές φθινόπωρο και για την υλοποίηση των έργων αυτών, το πρόγραμμα προβλέπει εκτός του προσωπικού των τεχνικών έργων, 450 θέσεις εργασίας για τις καθαρά αεροπορικές δραστηριότητες αλλά και 1.000 θέσεις εργασίας για τις συγγενικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δέσμευση στελεχών της Kοινοπραξίας ότι η μέγιστη αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων ανά επιβάτη, σε βάθος τετραετίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων, θα είναι 5,5 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι σήμερα τα αεροναυτιλιακά τέλη ανά επιβάτη ανέρχονται στα 12 ευρώ. Με βάση την προσφορά της Κοινοπραξίας μέχρι την ολοκλήρωση των έργων (4 έτη) θα είναι το μέγιστο 14,5 ευρώ/επιβάτη εκ των οποίων 1,5 ευρώ αφορά τη φύλαξη και 1 ευρώ θα καταβάλλεται στο Δημόσιο για ΥΠΑ κ.λπ. Επιπλέον αυτών, η Κοινοπραξία θα προσφέρει νέα, υπερσύγχρονα συστήματα ραδιοναυτιλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα