Market beat: Η ΕΚΤ βαραίνει το κλίμα διεθνώς και ακόμα περισσότερο στην Αθήνα

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 09:45
UPD:09:45
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

«Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ως επί το πλείστον κάτω, σήμερα Πέμπτη και το ευρώ υποχώρησε, μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση - μια ισχυρή πρώιμη απάντηση στις προσπάθειες της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης της οικονομίας της με τους πιστωτές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Από τα futures των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αναμένεται η ελληνική κατάσταση να πάρει έναν «φόρο» από τις ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα υπάρχει πρόβλεψη ο FTSE της Βρετανίας να ανοίξει κάτω κατά -0,6%, της Γερμανίας DAX να πέσει -0,9% και της Γαλλίας ο CAC  κάτω -1,1%.

Η διάθεση υπέρ ανάληψης κινδύνων, η οποία είχε ανθερμανθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα κερδίσει γρήγορα την ανακούφιση από τους πιστωτές της, δέχθηκε ένα χτύπημα αφού η ΕΚΤ απότομα τράβηξε πίσω μια μαλακή μεταχείριση του ελληνικού χρέους και ακύρωσε την αποδοχή των ομολόγων της χώρας ως ενέχυρο». Αυτά διαβάζουν όσοι θέλουν μια εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς σήμερα το πρωί.

Οι σκληροί της ευρωζώνης έστειλαν ένα μήνυμα, μέσω του χρόνου που επιτρέπουν να έχει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαινόταν να ζητά περιθώριο μερικών μηνών και της δίνουν… μερικές βδομάδες. Αυτό θα καταλάβουν οι θεσμικοί στις αγορές μετοχών και ομολόγων, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές στο ΧΑ σήμερα να εξαρτώνται από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η ΕΚΤ μίλησε και είπε «ελάτε να τα βρούμε γρήγορα γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου για τη χρηματοδότηση της οικονομίας σας. Εσείς θα έχετε πρόβλημα στην οικονομική δραστηριότητα εμείς μπορούμε να δείξουμε υπομονή εσείς έχετε πηγές χρηματοδότησης;»

Στην πορεία των τιμών στο ταμπλό χθες, φάνηκε η αύξηση στην ευαισθησία των θεσμικών σε σχέση με τη ροή των ειδήσεων που παράγουν οι δυο ξεχωριστές προσπάθειες ενημέρωσης που επιχειρούν οι Τσίπρας Βαρουφάκης με τους πολιτικούς της Κεντρικής Ευρώπης. Από το μεσημέρι φάνηκε ότι οι ισχυροί της ΕΕ ακούνε, αλλά δεν μετακινούνται από τη βασική τους θέση που είναι η μηδενική αλλαγή των όρων του προγράμματος στήριξης και αποδοχή του από την νέα κυβέρνηση.

Η ΕΚΤ αφού είχε ολοκληρωθεί η μελέτη όσων έφερε ως ελληνική πρόταση ο ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να βοηθήσει την ελληνική πλευρά να σκεφτεί πιο ρεαλιστικά με το να αποκλείσει από τους βασικούς μηχανισμούς παροχής ρευστότητας στις τράπεζες τις ελληνικές επιτρέποντας να είναι ανοικτό μόνο το κανάλι του ELA.

Χθες αργά το βράδυ λοιπόν η ΕΚΤ αποφάσισε πως τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί στον ισολογισμό της δεν θα εκλαμβάνονται ως υψηλή εξασφάλιση. Η δικαιολογία ήταν ότι αφού ζητάτε κούρεμα και δεν συνεχίζεται το πρόγραμμα που άφηνε ανέπαφα τα νέα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούμε να τα υπολογίζουμε ως collateral για δανεισμό. Αυτόματα κλείνουν για τις τράπεζες τα κανάλια  MRO, LTROs, TLTROs και απομένει το ELA που είναι η «ακριβότερη» οδός παροχής ρευστότητας από όσες ισχύουν στο ευρωσύστημα, την ευθύνη της οποίας έχει η Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτό θα ίσχυε ούτως ή άλλως αν στις 28 Φεβρουαρίου δεν ζητούσε η Ελλάδα παράταση του προγράμματος. Το γεγονός πως ο Ντράγκι επίσπευσε την απόφαση αυτή υπογραμμίζει το μέγεθος των πιέσεων που θα δεχθούν επισήμως οι αρμόδιοι και οδηγεί σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που συνηθίσανε το τελευταίο εξάμηνο. Η νευρικότητα σήμερα θα είναι μεγαλύτερη και πιθανά με καθοδική κατεύθυνση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις την τελευταία μισή ώρα της συνεδρίασης, εξαιτίας των νέων δεδομένων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποδοχή των ελληνικών τίτλων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 17.673,02 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημείωσε απώλειες 0,23% στις 4.716,70 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,42% στις 2.041,51 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Gilead υποχώρησε κατά 8,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις το 2015 θα διαμορφωθούν στα 26-27 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 28,5 δισ. δολάρια. Απώλειες 6,97% σημείωσε και η Chipotle, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις τους τελευταίους 13 μήνες αυξήθηκαν κατά 16,1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 16,5%.

Στον αντίποδα, η Walt Disney κέρδισε 7,6%, καθώς τα κέρδη και οι πωλήσεις που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 2,18 δισ. δολ. ή 1,27 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,8%, στα 13,39 δισ. δολ., ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 213.000 τον Ιανουάριο, κάτω από τις εκτιμήσεις για αύξησή τους κατά 225.000.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προχωρούν σήμερα σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, μετά την άνοδο των τελευταίων δύο ημερών, με γνώμονα τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,17% στις 6.860,02 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 10.911,32 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 4.696,30 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 371,84 μονάδες.

Στο ταμπλό, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton κέρδισε 7,8%. Η διοίκηση της γαλλικής εταιρείας δήλωσε αισιόδοξη για τα μεγέθη του 2015, προβλέποντας ανάκαμψη της ζήτησης για τα προϊόντα μόδας και τα δερμάτινα είδη.

Στον αντίποδα, η Hugo Boss υποχώρησε κατά 2,2%, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2014 διέψευσαν επί τα χείρω τους αναλυτές. Τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,57 δισ. ευρώ και στα 591 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Επίσης, με απώλειες έκλεισε και ο ενεργειακός κλάδος, μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί του. Η Total έχασε σήμερα 1,4% και η BP βρέθηκε στο -1,2%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,3% σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο του 2014. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είχαν αυξηθεί κατά 0,7%, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη θα ενισχύονταν κατά 0,2%. Επίσης, στις 52,6 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, από 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2014 και έναντι προκαταρκτικής ανάγνωσης 52,2 μονάδων.

ΧΑ

Συνεδρίαση για «γερά νεύρα» ήταν της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα και την ψυχολογία να αλλάζει πολλές φορές μέσα στην ημέρα προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,89% στις 848,04 μονάδες. Η συνολική διακύμανση του γενικού δείκτη έφτασε στο 5,41%, καθώς κατέγραψε άνοδο έως 2,77%, ενώ βρέθηκε και στο -2,63%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 863,87 μονάδες και η χαμηλότερη στις 818,43. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 4,83% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 196,73 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,17 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Από τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν τάσεις ρευστοποίησης, κινήσεις που ήρθαν ως φυσική συνέχεια μετά το διήμερο ράλι ανόδου που χάρισε στον γενικό δείκτη κέρδη 16,4%. Η αγορά, πέραν της κατοχύρωσης των κερδών αυτών, βρέθηκε στο μέσο αντιφατικών μηνυμάτων που ήρθαν από τη σειρά επαφών που πραγματοποιούν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη, ανεβάζοντας τον δείκτη κρισιμότητας αυτών των συναντήσεων πολύ ψηλά, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα προσαρμογής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου. 

Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο αναζητεί μια συμφωνία - «γέφυρα» 60 ημερών - μέχρι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους - προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και το κενό που αφήνουν πίσω τους τα 7,2 δισ. που, λόγω της αδυναμίας κλεισίματος της αξιολόγησης εντός του 2014, δεν εισέρρευσαν ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 9,26% στις 823,72 μονάδες. Η διακύμανσή του άγγιξε το 18%. Από τα 207 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 144,13 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (το 69,6% του συνολικού), ενώ ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 396,9 εκατ. τεμάχια, με τα 362,7 εκατ. τεμάχια να αφορούν στις τράπεζες (91,38%).

Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 20,80% στα 0,7550 ευρώ και όγκο 52,7 εκατ. τεμάχια. Αν καιη μετοχή είχε μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες και τώρα έδωσε κι αυτή ένα +60% από το ιστορικό χαμηλό της. Στα 36,23 εκατ. η αξία των συναλλαγών της. 

Επίσης, με άνοδο 10,74% έκλεισε η Eurobank στα 0,1650 ευρώ και όγκο 181,1 εκατ. τεμάχια με διακύμανση 22,15%. Η μετοχή έχει κερδίσει 65% από το ιστορικό της κατώτατο.

Επίσης, με κέρδη 6,56% έκλεισε η Εθνική στα 1,30 ευρώ, έχοντας κινηθεί από το -9,84% έως το +9,84% με διακύμανση 19,67%. Ο τζίρος της ανήλθε στα 45,7 εκατ. ευρώ, ενώ με άνοδο 1,60% έκλεισε η Alpha Bank στα 0,3820 ευρώ και όγκο 84,58 εκατ. τεμάχια, με κίνηση από το -3,99% έως το +12,77%. Από το ελάχιστο των 0,2590 ευρώ ενισχύεται κατά 47,5%.

Στον FTSΕ 25 τώρα, 11 μετοχές του έκλεισαν ανοδικά,  δύο σταθερές και 12 πτωτικά.  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+4,61%), της Viohalco (+2,47%) και του ΟΛΠ (+2,43%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-3,47%), της ΔΕΗ  (-3,34%), της Μυτιληναίος (-2,61%), του ΟΠΑΠ (-2,52%), της ΜΕΤΚΑ (-2,20%), της Coca Cola HBC (-2,07%), της Folli Follie (-2,11%) και του ΟΤΕ (-2,03%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+9,26%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Εταιριών Κοινής Ωφέλειας (-2,43%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 67 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Χθες, πριν τη συνεδρίαση, διαπιστώσαμε πως ο ΓΔ είχε ήδη επιστρέψει στα επίπεδα της 23 Ιανουαρίου, αλλά ο 25άρης ήταν πάνω από 10 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα εκείνης της Παρασκευής, πριν την Κυριακή με τις κάλπες. Συνεπώς ο μεν ΓΔ είχε φθάσει σε μια οροφή και ο 25άρης όχι. Αν διόρθωνε η αγορά θα αποδεικνυόταν ότι οι επαγγελματίες κινούνται με την στατιστική μνήμη από τον ΓΔ. Αν όμως συνέχιζε η άνοδος, τότε ο 25άρης είναι ο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την αγορά της Αθήνας. Σήμερα όμως η στατιστική προϊστορία αδυνατίζει κάτω από την πίεση των εξελίξεων και περιμένουμε να κινηθούν καθοδικά οι τιμές. Η νευρικότητα των ξένων επενδυτών είναι μεγάλη ούτως ή άλλως από την εξέλιξη που είχαν οι τιμές του πετρελαίου. 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ως επί το πλείστον κάτω, σήμερα Πέμπτη και το ευρώ υποχώρησε, μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση - μια ισχυρή πρώιμη απάντηση στις προσπάθειες της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης της οικονομίας της με τους πιστωτές.

Από τα futures των δεικτών των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αναμένεται η ελληνική κατάσταση να πάρει έναν «φόρο» από τις ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα υπάρχει πρόβλεψη ο FTSE της Βρετανίας να ανοίξει κάτω κατά -0,6%, της Γερμανίας DAX να πέσει -0,9% και της Γαλλίας ο CAC  κάτω -1,1%.

Η διάθεση υπέρ ανάληψης κινδύνων, η οποία είχε ανθερμανθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα κερδίσει γρήγορα την ανακούφιση από τους πιστωτές της, δέχθηκε ένα χτύπημα αφού η ΕΚΤ απότομα τράβηξε πίσω μια μαλακή μεταχείριση του ελληνικού χρέους και ακύρωσε την αποδοχή των ομολόγων της χώρας ως ενέχυρο.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας που αυξήθηκε 2%, την Τετάρτη, μειώθηκε -0,8%. Οι μετοχές στη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και η Σιγκαπούρη ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω -0,1% μετά την αναρρίχησή του κατά 1% την προηγούμενη ημέρα.

Κινεζικές μετοχές κράτησαν την ανοδική τάση, με τον Shanghai Composite Index σε άνοδο 1%, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε το ύψος των αποθεματικών που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες.

Η κίνηση αυτή της Τετάρτης που αποσκοπεί στην ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού και να ενεργοποιήσει την άνοδο στην οικονομία της Κίνας, απέτυχε να άρει το κλίμα στην υπόλοιπη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση από την PBOC μπορεί να είναι ευεργετική για την τόνωση της ζήτησης, είναι επίσης ένα σαφές σημάδι ότι η ανάπτυξη στην Κίνα μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην ζήτηση σε όλη την περιοχή της Ασίας.

Οι επενδυτές, επίσης, αποστρέφονται σήμερα τον κίνδυνο μετά από ένα εκτεταμένο ράλι του αργού πετρελαίου που εξασθένησε. Η Wall Street έσπασε ένα διήμερο ανοδικό κύμα από μια πτώση σε μετοχές ενέργειας. Το αργό πετρέλαιο βούτηξε στη διάρκεια της νύχτας σε μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία αφού το ρεκόρ στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ σταμάτησε το ράλι τεσσάρων ημερών. Η τιμή Αργού των ΗΠΑ μειώθηκε 0,3% στα 48,31 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση -9%, την Τετάρτη.

Μεταξύ των σημαντικότερων νομισμάτων, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,1348 δολάρια έχοντας πέσει ως τα 1,1304 δολάρια. Έχει αντιστραφεί εντελώς ένα ράλι μικρής διάρκειας που ήταν την Τρίτη στα 1,1534.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Τις τελευταίες μέρες η νέα Κυβέρνηση και η Ελλάδα, βιώνουν τον "θερμό και φιλόξενο εναγκαλισμό" της Ευρώπης και του πολιτισμένου Κόσμου και όλοι στέκονται εντυπωσιασμένοι από την ευκολία που αυτό επετεύχθη.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει σταματήσει η ρητορική για μονομερείς ενέργειες, για "κούρεμα" του χρέους κατά περισσότερο από 50% και για συμμαχία του Νότου που θα παρασύρει τον Βορρά. Από την άλλη μεριά έχει "καταργηθεί" η τρόικα, έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση και έχει εκτιμηθεί το γεγονός, ότι η νέα Κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στη πάταξη της φοροδιαφυγής και την φορολόγηση όσων δεν άγγιξαν οι προηγούμενοι.

Δυστυχώς, σε όλα τα παραπάνω, λεφτά για την Ελλάδα, υπάρχουν μόνο στο τελευταίο (δηλαδή φοροδιαφυγή και φορολόγηση). Επίσης μέχρι στιγμής, όλοι θέτουν σαν προϋπόθεση για τη συνέχιση του "θερμού εναγκαλισμού", την τήρηση των συμφωνιών από μέρους της Ελλάδας. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που έχουν να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα, ακόμη δεν έχουν μιλήσει.

Οι ξένοι, κυρίως, επενδυτές εξέλαβαν τα παραπάνω σαν έναρξη μιας ήπιας διακυβέρνησης που θα τηρήσει τις συμφωνίες και δεν θα συγκρουστεί πολύ. Αυτό προκάλεσε την πρόσφατη χρηματιστηριακή ανάκαμψη την σχετική πτώση των spreads.

Όλες οι εκτιμήσεις βασίζονται σε "κρυφά" μηνύματα, που δίνονται στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης και κυρίως στον τρόπο που αυτά εκλαμβάνονται από τα ξένα funds. Η κατάσταση "καίει" ή καλύτερα είναι μια "πύρινη κόλαση".

Το επόμενο δίμηνο μάλλον προσφέρεται για ενεργό trading με σκοπό τη δημιουργία μιας χρηματιστηριακής θέσης που θα αποφέρει κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δυστυχώς, όμως, το trading είναι συνδυασμός μεγάλων κερδών και μεγάλων ζημιών και δεν συνίσταται για άπειρους επενδυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η ΕΚΤ ασκεί πίεση στην Ελλάδα να αποφασίσει σχετικά με ένα πρόγραμμα στήριξης

Στις 4 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την εθελοντική παραίτηση που επέτρεπε στα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση να είναι επιλέξιμα σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρά τη χαμηλή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης. Κατά συνέπεια, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον επιλέξιμα ως ασφάλεια για τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τη λήξη της τρέχουσας πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, στις 11 Φεβρουαρίου 2015.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ένα «Σχέδιο Μέρκελ» που θα ενώσει τους λαούς της Ευρώπης ζητεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit» με τίτλο: «Είμαι υπουργός Οικονομικών ενός χρεοκοπημένου κράτους». Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην ελληνική κρίση υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να πάρει αποφάσεις οι οποίες αντί να βελτιώνουν την κατάσταση την χειροτέρευαν.

Οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, «αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, ενώ απορρίπτονται στο σύνολό τους από την Αθήνα. Εκτιμούν επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση στην έναρξη της διαπραγμάτευσης»

«Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην κάμερα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εκπομπή «tageschau».

Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι σταματά να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, από τις 11 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα όπως επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Σε αρχική συμφωνία για εμπορική και στρατηγική συνεργασία με την Bit8, εταιρεία που εδρεύει στη Μάλτα και διαθέτει λύσεις για πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών, έχει έρθει ο Όμιλος Intralot, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

H συμφωνία περιλαμβάνει την αποκλειστική και από κοινού ανάπτυξη και προώθηση στη διεθνή αγορά διαδικτυακών συστημάτων, καθώς και την απόκτηση σημαντικού μειοψηφικού μεριδίου στην εταιρεία.

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που σχετίζονται με τη μεταφορά της έδρας του ομίλου από την Κύπρο στην Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η οικονομική κρίση στην Ε.Ε. θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των G-20 οι οποίοι θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζόε Όλιβερ.

Ξεκίνησε η υλοποίηση του τεχνικού μέρους του νότιου αγωγού φυσικού αερίου, που ονομάζεται πλέον «Turkish Stream», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρεσβευτή της Άγκυρας στη Μόσχα, Ουμίτ Γιαρντίμ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Άλμα περίπου 70% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Santander το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καθώς η ισπανική τράπεζα ευνοήθηκε από τα υψηλότερα έσοδα και την υποβάθμιση των προβλέψεών της για επισφαλή δάνεια.

«Βουτιά» σημείωσε χθες το πετρέλαιο, αναιρώντας μεγάλο μέρος της ανάκαμψης που κατέγραψε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, μετά την αύξηση των αποθεμάτων σε νέα ιστορικά υψηλά. Στον αντίποδα, ο χρυσός ανέκαμψε ελαφρώς σήμερα, με τους επενδυτές να επανατοποθετούνται μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη της τάξεως των 4,20 δολαρίων, στα 1.264,50 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 8,7%, κλείνοντας στα 48,45 δολάρια.

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων ελβετικών και αγγλικών τραπεζών προχώρησε χθες η Standard & Poor’s.

Παράλληλα, έθεσε αυστριακές και γερμανικές τράπεζες σε καθεστώς παρακολούθησης με την προοπτική της υποβάθμισης, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του διακανονισμού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, επειδή «φούσκωσε» τις αξιολογήσεις στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου. Ο διεθνής Οίκος υποβάθμισε από μια ως και δύο βαθμίδες τις αξιολογήσεις των Barclays,Credit Suisse, HSBC Holdings, HSBC USA και Loyds.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα